Jak počítat s DPH a SW development pro upwork.com

anonym

Jak počítat s DPH a SW development pro upwork.com
« kdy: 03. 07. 2018, 05:18:28 »
Podle Wiki, když subjekt překročí po 12 měsících příjmy 1000000,- Kč, musí platit DPH. Základní sazba je 21%. Chapu to spravne, ze kdyz budu mit prijem 1000000.1,- Kc, automaticky prijdu o 210000,- ??? Jak jsem k tomu dosel, no predpokladam, ze zakaznik mi nebude chtit zaplatit skokekm o 21% vic, protoze ja musim prece uz zaplatit dan.

No a to me privadi k praci na upwork.com pro zahranicni zakazniky. Kdyz pracuju pro nekoho v EU pres tento server, tak se musim stat platcem DPH. Tzn. chapu to spravne, ze kdyz se jim stanu, defacto se mi na trhu prace snizi prijmy o 21%?

Ano ja vim, ze v retezci Prvotni dodavatel (ja) -> Dodavatel X -> Dodavatel Y -> Koncovy zakaznik, si muze X i Y odepsat moje DPH, ale Koncovy zakaznik si to uz odepsat nemuze?

Ja ti vam steje nechapu, jakou to ma pointu. Kdyz X je firma, Y je firma a koncovy zakaznik je firma (dodavam interni inf. system napr.), a vsichni si to DPH odepisou z dani, tak jaky smysl potom ma DPH jiny nez to, aby ho platili poctive, dane platici, obycejni lide, tzn. ti nejvetsi nuzaci? Z tohoto modelu fungovani se zda, jakoby nejlepsim zpusobem ziti bylo, aby kazda osoba byla firma. Coz z hlediska principialniho (nase spolecnost) nedava moc smysl.

Opet mi dava vetsi smysl zdaneni tak, jak je v USA.

pjoter

Re:Jak počítat s DPH a SW development pro upwork.com
« Odpověď #1 kdy: 03. 07. 2018, 07:36:20 »
No a to me privadi k praci na upwork.com pro zahranicni zakazniky. Kdyz pracuju pro nekoho v EU pres tento server, tak se musim stat platcem DPH.

Pri prvni fakturaci mimo CR v ramci EU budes muset mit svoje DIC, bez toho proste nejde v ramci EU fakturovat. Budes mit DIC, ale platcem DPH jeste nebudes. Stat se platcem DPH jako OSVC neni vubec jednoduche, to pochopis az prijdes na finacak :-) V ramci EU pak fakturujes s 0% DPH, kazdeho ctvrt roku pak podavas souhrne hlaseni o tom komu a kolik jsi v ramci EU fakturoval.

Pokud fakturujes mimo EU, tak DIC nepotrebujes.

Vetsina lidi na techto freelancer webech fakturu nepozaduje, takze teoreticky ani nemusis mit zivnostak.

Trupik

« Odpověď #2 kdy: 03. 07. 2018, 07:59:40 »
Vitaj v európskom daňovom pekle.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 03. 07. 2018, 08:05:07 »
chces vydelavat 1M a je ti lito dat 1000 za konzultaci s ucetnim/danovym poradcem? Zajimave.

Zdenek Henek nereg.

« Odpověď #4 kdy: 03. 07. 2018, 09:12:39 »

Proc pekle?
Vystavovat faktury do EU neni slozite, ale pro CESKY financni urad musis odevzdavat dan. priznani k dph TRIKRAT ve TRECH formularich, ktere musis odesilat jeden po druhem. Myslis, ze za to muze EU?

Lama

« Odpověď #5 kdy: 03. 07. 2018, 09:33:03 »

Jako např. tamní církve, které neplatí daně a někteří pastoři si lítaj soukromými letadly? Takové zdanění by se mi asi taky líbilo.

Lama

« Odpověď #6 kdy: 03. 07. 2018, 09:35:39 »
chces vydelavat 1M a je ti lito dat 1000 za konzultaci s ucetnim/danovym poradcem? Zajimave.

Třeba má náročnou manželku/milenku.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03. 07. 2018, 10:32:23 »

Třeba má náročnou manželku/milenku.
Tak nebudeme si nalhavat, ten 1M neni ani zdejsi prumer lopaty co nevstane za 250k mesicne do prace... pokud ma narocnou kun*u tak mu asi nezbyde na nic.

.

« Odpověď #8 kdy: 03. 07. 2018, 14:17:41 »
Tak nám pověz, co víš o zdanění v USA. Vzhledem k tomu, že jsi zatím ani nepochopil tak primitivní věc, jako je daň z přidané hodnoty, tak pochybuji, že víš vůbec něco o poměrně složitém daňovém systému v USA, kde se v nejen v každém státě, ale v různých městech v jednom státě platí různé daně.

Pixx

« Odpověď #9 kdy: 03. 07. 2018, 14:33:59 »
Tak nám pověz, co víš o zdanění v USA. Vzhledem k tomu, že jsi zatím ani nepochopil tak primitivní věc, jako je daň z přidané hodnoty, tak pochybuji, že víš vůbec něco o poměrně složitém daňovém systému v USA, kde se v nejen v každém státě, ale v různých městech v jednom státě platí různé daně.

Zas tak složité to není, platí se daň rezidenčního státu, která se liší + federální daň

kolemjdoucí

« Odpověď #10 kdy: 03. 07. 2018, 15:54:03 »
Stat se platcem DPH jako OSVC neni vubec jednoduche, to pochopis az prijdes na finacak :-)

A co na tom není jednoduché? Plátcem DPH se povinně staneme, pokud náš obrat překročí 1 milion Kč za 12 nebo méně kalendářních měsíců následujících po sobě. Na finančák kvůli tomu vůbec chodit nemusí, na to stačí datovka. Fakt děsný drama.

Jan Klepek

« Odpověď #11 kdy: 03. 07. 2018, 16:19:59 »
No a to me privadi k praci na upwork.com pro zahranicni zakazniky. Kdyz pracuju pro nekoho v EU pres tento server, tak se musim stat platcem DPH.

V ramci EU pak fakturujes s 0% DPH, kazdeho ctvrt roku pak podavas souhrne hlaseni o tom komu a kolik jsi v ramci EU fakturoval.
kazdy mesic, ne kazdy ctvrtrok

Trupik

« Odpověď #12 kdy: 03. 07. 2018, 17:42:31 »

Proc pekle?
Vystavovat faktury do EU neni slozite, ale pro CESKY financni urad musis odevzdavat dan. priznani k dph TRIKRAT ve TRECH formularich, ktere musis odesilat jeden po druhem. Myslis, ze za to muze EU?
Nemyslím, že za to môže EU, ani som to nikde nepísal. Európske daňové peklo Európania vymysleli samostatne, bez EÚ. Faktom ale je, že väčšina Európy má najpočetnejšie a najvyššie dane a odvody na svete a najzložitejší mysliteľný systém ich výpočtu.

m

« Odpověď #13 kdy: 03. 07. 2018, 18:58:26 »
Zkonzultuj to s nekdym kdo tomu rozumi (danovy poradce,...), usetris :)

Zalezi kdo a kde je tvuj klient. Napriklad je mozne ze spadnes do kategorie osoba identifikovana k DPH, reverse charge (DPH plati klient).... Nebo neco jineho....

.

« Odpověď #14 kdy: 03. 07. 2018, 20:13:23 »

Zas tak složité to není, platí se daň rezidenčního státu, která se liší + federální daň
platí se federální daň + státní daň (každý má jinou) + místní daň (každé sídlo má zase jinou). Pokud chcete vědět více, doporučuji tento zdroj: https://is.muni.cz/th/xqpl9/DP.pdf