Distribuce pro web server

Distribuce pro web server
« kdy: 01. 07. 2018, 11:23:59 »
Jedna sa o domaci web server, nic velkeho minimalny pristup klientov, otvoreny aj z wan (cez free dynamic dns)
Dlho som fungoval na fyzyckom servery ubuntu 14.04 lamp s virtualhosty (4-5).
Pred nedavnom som presiel na proxmox a tam som pouzil kontajner (lxc) s debian 9 +apache/mariadb/php7 (na testovacie ucely som nasadil dokuwiki, nextcloud, phpfusion, wordpress) zatial OK.
Dalsi lxc je centos7: nginx/mariadb/php-fpm (zatial phpfusion) tiez celkom OK.

Chcel by som vediet co pouzivate vy, nemusi to byt len home server, moze byt aj mensia firma, prip. aj nejake podnikove riesenia. Viem ze podnikove riesenia bezia na clusteroch , HA atd ... ale ja si to doma asi nemozem dovolit a nie som zastancom ziadnych free ani platenych VPS, cloudov atd .... radsej si to vsetko testujem a skusam na kolene
« Poslední změna: 08. 07. 2018, 18:55:56 od Petr Krčmář »

Vilith

• 663
    • Zobrazit profil
Re:aky pouzivate system na web
« Odpověď #1 kdy: 01. 07. 2018, 11:35:17 »
Proxmox je dobre reseni pro KVM/LXC

Pro bezne LAMP weby ISPConfig (treba v KVMku)

Je potreba zvolit vhodne reseni na konkretni pozadavek - podival bych se i na nginx v rezimu reverse proxy (nebo HAproxy)

Kit

« Odpověď #2 kdy: 01. 07. 2018, 12:23:19 »
Těch variant je spousta. Pokud to chceš jen zapojit a používat, můžeš použít třeba nejlevnější NAS nebo dokonce jen flešku zastrčenou do routeru. Hračička si zase zablbne s Raspberry Pi. Pokud chce někdo kvalitní domácí server, asi sáhne po Microserveru.

hash the bash

« Odpověď #3 kdy: 01. 07. 2018, 17:57:26 »
Domaci home server provozuji na intel NUC (dostatecny vykon a nizky spotreba v rezimu 24/7). Bezi mi na Nginx a cachuji pres Redis.

jeniceek

« Odpověď #4 kdy: 01. 07. 2018, 18:04:05 »
Protože mám doma nějakou Windows-only automatizaci, mám Microserver Gen8 s upgradovaným CPU, RAM a RAID řadičem (P222), v něm SSD na systém a 4 HGST disky v RAID5 na data. Až se disky odporoučí, plánuju migraci na RAID1 a 2 disky, sníží se spotřeba.
Stálo to docela dost, ale už rok to běží bez jediného problému.
Provozuju na tom Win2016 s Hyper-V, ve kterém mám Linuxy (kdysi Ubuntu, Debian - všechno zmigrováno na Alpine) na své projekty (multimédia v domácnosti, vývoj, krypto, monitoring).

Ten NUC mě zajímá, hodil bych si to v další lokalitě jako off-site backup - plánuju to s 8GB RAM, 128 GB SSD na systém a 10 TB z ohromného storage, připojeného přes iSCSI. Jde na tom zapnout automatický náběh po výpadku proudu?

« Odpověď #5 kdy: 01. 07. 2018, 20:46:23 »
Zabudol som napisat na com to ide ...
Asrock s CPU j1900 a 8GB RAM + 120GB SSD a 3TB disk na data. V dome lacny hlupy gigabit switch a router RB 450.
Linka bohuzial VDSL 30/5 ale aspon verejna a staticka IPv4 (zadara)  ;D

Nie som do networkingu, serveringu, cloudingu, nejaky fachman (mam to len ako zabavu) ale chcem sa opytat ako sa riesi pozicia serverov.
Mam tym na mysli DMZ. Ja to napr. nemam v DMZ. Mam to v LAN a na routery robim forwarding na konkretnu IP adresu v KVM ci LXC a snazim sa nastavit firewall cez iptables.

Vilith

• 663
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 01. 07. 2018, 21:23:32 »
Co udelat virtualku s pfSense, pustit na ni plny provoz/forward a resit bezpecnost v ni? a dalsi virtualky schovat za ni?

Spise zadani pro hracicky, ale...

oNeDaL

« Odpověď #7 kdy: 01. 07. 2018, 22:31:38 »
Nginx + PHP7.2 + PHP-fpm + MariaDB/Postgres/SQlite, dle potřeb a hw. Většinou v Docker kontejnerech s Debianem nebo Alpine Linuxem.

darebacikzprace

« Odpověď #8 kdy: 03. 07. 2018, 09:22:59 »
Co udelat virtualku s pfSense, pustit na ni plny provoz/forward a resit bezpecnost v ni? a dalsi virtualky schovat za ni?

Spise zadani pro hracicky, ale...
preco nie?
Moze to byt zaujmave. Mam uz sice ako GW mikrotik a myslim si, ze ma to celkom slusny firewall (i ked nehovorim, ze ho mam nastaveny excelntne). Takze pfsence s forwardom trafiicu vo virtualy, mozno niekedy nabuduce.