Šel bych do iPadu, klidně bazarového. Tablety s Androidem jsou sázka do loterie, obvykle je s tím víc problémů než s mobily. Má to hodně vylevněný hardware i nedotažený software. Budeš se s tím akorát vztekat.
ač doslova antijabčák, musím souhlasit. speciálně iPad mini je na tohle ideální; 10" je do MHD nešikovně velký a těžký (měl jsem iPad2 9,7" a byl to vopich). androidí tablety jsou spíš pro smích, resp. abys neměl neustále chuť to tím budem nechat přejet, vylepíš stejnou částku jako z iPad, jenomže to pořád bude mít horší chování klávesnice než má japko. na žádným dotykáči se tak dobře jako na ipadech nepíše. snímají prsty nejlíp, s nejmenším procentem chyb, a mají nejlíp rozvrženou SW klávesnici. takže pokud v něm budeš mít datovou SIMku nebo ji máš v telefonu a uděláš si hotspot, a pokud nebudeš chtít dělat víc než uvedené, je ipad mini jasná volba.
1920*1080 je na čemkoli pod 13" nesmysl; pokud pojedeš na 100% zoomu, půjdou ti oči šejdrem. mám doma Acera Iconii Tab W700, což je 11,6" s fullHD, a stejně to používám na max 1600*900, protože na plným rozlišení jsou to nečitelný blechy a wokna moc dobře na 150% písma neškálujou. není to prostě ono.
ad RAM: pokud bys šel do androida a měl to fakt jenom na tu poštu, tak to stačit bude. na tabletu pod windows ani smykem; dostal jsem kdysi služební opět Acer Iconia Tab W3 (2-jádro Atom s HT), a 2GB RAM jsou na hraně použitelnosti.
problém je s cenou. za 5tku možná seženeš jetý iPad mini cell+wireless (tzn. s wifi a LTE), ale otázka je, v jakém bude stavu. androidí tablet za tu cenu bych si asi nekoupil, windowsovský 8" 1280*800 / 4-jádro Atom s min 64GB eMMC plus aspoň 64GB ve slotu jedině jako druhý stroj nebo RDP klienta s externím monitorem k výkonnému stroji / virtuálu. ale to se do 5ti nevejdeš.
pokud časem budeš chtít na cestách psát víc, budeš potřebovat cestovní klávesnici. v podstatě přicházejí v úvahu jen originál Apple, Logitech, a Microsoft. a to se pod litr nevejdeš.
hlavní nevýhodou iPadu je, že neumí myš. systém s ní prostě vůbec nepočítá, takže i když ji napáruješ, kurzor nebude. ale to ani u spousty androidích tabletů; např. mám doma 7" lenovo s 6.0kou, a to myš nepodporuje. windowsy mají v tomhle obrovskou výhodu, že to jsou prostě úplně stejný windows jako na desktopu a tudíž na ně nainstaluješ cokoli, co máš na windowsím desktopu. a bez klávesnice a myši režim tabletu funguje překvapivě velmi dobře už od první verze desítek. na windows na tabletu je jen potřeba si zvyknout na zezačátku fakt divný rozložení SW klávesnice, který ale docela dává smysl.