Jedou staré hry pro DirectX8 plynuleji ve Win10 nebo ve Wine?

LarryLin

Z nostalgie jsem si naistaloval českou klasiku Vietcong. Hrávám ve Win10 a občas na chvilku spadnou fps třeba i na 20. Není to nic hrozného je to opravdu jen výjimečně, ale nyní jsem zjistil, že ve Wine tyto propady nejsou.
Win10 mám sice ve virtuálce, ale má přímý přístup do GPU a fungují tam nové mnohem náročnější hry a bez trhání, takže nastavení VM je v pořádku. Sice nepoužívám cpu pinning, ale jak říkám u nových áčkových her k zadrhávání nedochází. Ve Win10 jsem jen zkoušel nastavení kompatibility na nižší verze a "Spouštění jako správce", nepomohlo.

Rád bych věděl jestli máte podobnou zkušenost a staré hry instalujete rovnou do Wine nebo máte nějaký fígl na Win10, aby i staré hry jely bez problémů?

Podotázka: Jakou máte zkušenost s instalováním her z PlayOnLinux. Zkoušel jsem "NFS Underground 2" což mají v oficiálním seznamu, instalace proběhla, ale nakonec vyhodilo chybu a nic naistalované nebylo. Jsou ty jejich scripty bezpečné? Jestli to správně chápu, tak se při instalaci používají klasické bash scripty - https://www.playonlinux.com/en/app-623-Need_For_Speed_Underground_2.html ?

j

Re:Jedou staré hry pro DirectX8 plynuleji ve Win10 nebo ve Wine?
« Odpověď #1 kdy: 27. 06. 2018, 08:34:06 »
Muzes si gratulovat, ze ti to vubec nejak jede, vetsina takhle starych games v desitkach nefunguje vubec. Pokud si chces vazne hrat starsi veci, tak je nejlepsi si provozovat i dopovidajici platformy => w98se + wxp + w7.

« Odpověď #2 kdy: 27. 06. 2018, 10:10:19 »
Muzes si gratulovat, ze ti to vubec nejak jede, vetsina takhle starych games v desitkach nefunguje vubec. Pokud si chces vazne hrat starsi veci, tak je nejlepsi si provozovat i dopovidajici platformy => w98se + wxp + w7.

asi tak no... mne casto starsie hry kupene na steame nejdu na 10-tkach vobec spustit... a nexistuje nejaky univerzalny sposob co to rozbeha... kazdu hru treba osobitne presviedcat instalovanim kadejakych crackov a pod... napr. taky prvy Deus Ex ani za boha nechcel ist, uplne najhorsie to bolo napr. u hry Zanzarah, kde bolo treba instalovat wraper pre Glide aby sa to ako tak rozbehlo... to je ta kompatibilita :D ale vdaka bohu aspon za tu moznost instalovat cracky od komunity...
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 27. 06. 2018, 10:30:16 »
to je ta kompatibilita :D

Rouhači! Lael by vám všem vysvětlil, jak je kompatabilita u MS úžasná od MS DOS, přes Windows 3.x, 9x, ME, NT, 2k, XP, Vista, 7, 8.x až po 10. Viděl na to totiž video na YouTube, jak jeden si nainstaloval MS DOS do něj Doom a pak postupně upgradoval a pokaždé ten Doom běžel, takže kompatibilita prostě je bezvadná a na jeho certifikovaném HW to prostě běhá jedna báseň! ;D

LarryLin

« Odpověď #4 kdy: 27. 06. 2018, 11:12:26 »
Muzes si gratulovat, ze ti to vubec nejak jede, vetsina takhle starych games v desitkach nefunguje vubec.
No ono to jede na Win7-Win10 za pomoci komunitního patche. A myslím, že jsou v provozu i komunitní servery pro multiplayer. Mě překvapilo, že ve Wine to jelo lépe než v tom Win10, tak mě zajímá jestli je to pravidlem a starší hry vždy první zkoušet ve Wine.

Jo přemýšlel jsem nad tím. V podstatě by mi stačilo XP + Win10, ale problém by byl s podporou nových GPU  na XP (konkrétně nvidia 9xx a výš). Jedině, že bych koupil nějakou obstarožní GPU, ale zas tak vážně jsem to řešit nechtěl. A přece jen mít jeden OS se všemi hrami mně přijde praktičtější na údržbu.

LarryLin

« Odpověď #5 kdy: 27. 06. 2018, 11:19:11 »
to je ta kompatibilita :D
Rouhači! Lael by vám všem vysvětlil, jak je kompatabilita u MS úžasná od MS DOS, přes Windows 3.x, 9x, ME, NT, 2k, XP, Vista, 7, 8.x až po 10. Viděl na to totiž video na YouTube, jak jeden si nainstaloval MS DOS do něj Doom a pak postupně upgradoval a pokaždé ten Doom běžel, takže kompatibilita prostě je bezvadná a na jeho certifikovaném HW to prostě běhá jedna báseň! ;D
Tak snad se tu Lael ukáže a poradí. :) Uvažoval jsem ještě, že bych ve VM Win10 zprovoznil Hyper-V a v něm WinXP, že by to možná vyřešilo problém s tou nepodporou nových GPU na XP, ale přece jen je to krkolomné řešení a navíc by mi Hyper-V ubral výkon v samotné Win10.

vgpu

« Odpověď #6 kdy: 27. 06. 2018, 11:34:01 »
LarryLin, je vas tu povice kteri maji rozchozenou vga pres passthrough.
Nechtel by jsi, a pripadne i ostatni, udelat o tom clanek/blog/serial zde na rootu?

Myslim ze takova vec by zde mela u ctenaru uspech.

LarryLin

« Odpověď #7 kdy: 27. 06. 2018, 20:04:26 »
No, moc hráčů tady na Rootu teda není :) Myslel jsem, že se pařani budou chtít pochlubit jaké staré hry se jim podařilo zprovoznit a nic, ticho po pěšině. :)

Jelikož jsem ve Wine rozjel bez trhání na nejvyšší detaily i NFS Underground 2 a navíc na integrované grafice, tak pokud bych někdy chtěl něco s DX8-9 instalovat, tak to hodím zrovna do Wine a až od DX10 výš do Win10.

@vgpu: Když se dívám na počet odpovědí v tomto tématu, které je celkem "lidové", tak je otázka jaký by byl zájem o článek o virtualizaci na Linuxu. Podle mě by bylo nejlepší napsat jen povrchní-obecný článek o tom co je dnes všechno možné díky virtualizaci na desktopu/notebooku. Jak jsme se nedávno s ByCzechem shodli, tak lidé dnes vůbec neví co virtualizace umožňuje. A až potom (kdyby byl zájem) to rozebírat do podrobna, třeba i připravit scripty pro jednoduchou instalaci nebo udělat seznam HW, který dobře podporuje IOMMU, poskytnout info kdyby někdo chtěl pass-througnout virtuální realitu atd. To by už ale zabralo dost času.

Pokud by ze strany redakce Rootu byl zájem, tak ten obecný článek na jednu A4 bych klidně napsal, pak by to akorát někdo zkontroloval jestli jsem na něco nezapomněl.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 27. 06. 2018, 22:54:31 »
Já hromady her rozhýbal ve Wine přes PlayOnLinux. Akorát od té doby, co mám ve Steamu tu hromadu her pro Linux, tak k tomu není taková potřeba. A ano starší hry ve Wine běhají často lépe než ve Win10. A novější záleží. Některé jsou na pohodu jiné nefungují vůbec (často jen dočasně jak vyplývá ze zkušenosti).

j

« Odpověď #9 kdy: 28. 06. 2018, 07:26:58 »
No, moc hráčů tady na Rootu teda není :) Myslel jsem, že se pařani budou chtít pochlubit jaké staré hry se jim podařilo zprovoznit a nic, ticho po pěšině. :)
....
ma se to asi takhle ... co je DOSovy, to pomerne vpohode beha v dosboxu, a je i jedno jestli na widlich nebo tuxovi.

co je widli ... tam hodne zalezi. Pokud je to na gogu, porid si verzi z gogu, tak bude velice pravdepodobne "nejak" fungovat, coz neznamena ze uzasne a idealne (pomerne dost casto narazis na to ze nefungujou trebas ingame videa ... ). Verze tehoz ze steamu nemusi jit ani spustit, protoze na to soudruzi zvysoka serou = valve ti naprosto klidne !proda! na soucasnych OS zcela nepouzitelny produkt.

Jakmile to ma nejakou uberochranu, ses prevazne v riti bez cracku. Casto i s nim, protoze i ten bude odpovidat dobove pouzivanymu OS. Prakticky 100% plati pokud bys dotycnou vec mel na originalni placce. Dokonce se ti muze povist si vlastni OS totalne pohrbit uz jen pokusem o instalaci.

Znam lidi kteri si ve starsich gameskach libujou, a vsichni dojednouho maji jak odpovidajici system, tak k tomu i odpovidajicne historicky HW. Uz jen proto, ze hrat neco z dob CRT na LCD vypada podstatne hur, a neco ani nefunguje, jednoduse proto, ze to vyuziva funcionalitu, kterou LDC nemuze poskytnout (trebas svetelna pistole s LCD jaksi nefunguje).

LarryLin

« Odpověď #10 kdy: 28. 06. 2018, 12:03:02 »
ma se to asi takhle ... co je DOSovy, to pomerne vpohode beha v dosboxu, a je i jedno jestli na widlich nebo tuxovi.
Souhlasím

co je widli ... tam hodne zalezi. Pokud je to na gogu, porid si verzi z gogu, tak bude velice pravdepodobne "nejak" fungovat, coz neznamena ze uzasne a idealne (pomerne dost casto narazis na to ze nefungujou trebas ingame videa ... ). Verze tehoz ze steamu nemusi jit ani spustit, protoze na to soudruzi zvysoka serou = valve ti naprosto klidne !proda! na soucasnych OS zcela nepouzitelny produkt.
Jo z GOGu mám Worms Armagedon a šlape, ale taky jsem myslím musel doinstalovat patch třetí strany. Na Steamu si na to teda budu dávat pozor.

...Dokonce se ti muze povist si vlastni OS totalne pohrbit uz jen pokusem o instalaci.
To bych nerad. Další důvod proč starší hry dávat do Wine. :)

Znam lidi kteri si ve starsich gameskach libujou, a vsichni dojednouho maji jak odpovidajici system, tak k tomu i odpovidajicne historicky HW. Uz jen proto, ze hrat neco z dob CRT na LCD vypada podstatne hur, a neco ani nefunguje, jednoduse proto, ze to vyuziva funcionalitu, kterou LDC nemuze poskytnout (trebas svetelna pistole s LCD jaksi nefunguje).
Co se týká PC, tak udržovat starý HW se mi zdá zbytečné. Teď jsem se díval, že se ještě pořád prodávají GPU, které mají podporu WinXP a stojí pár stovek. Dokonce vidím, že i GTX 950-960 mají oficiální ovladače pro XP. Takže pomocí virtualizace by šel starý HW nasimulovat. Ve WinXP by měly fungovat i hry/programy pro Win95-98. A pak už zrovna ten DosBox. Co se týká CRT, prostě by se do té GPU, kterou využívá virtuálka WinXP připojil CRT. Musel jsem googlit abych zjistil co jsou světelné pistole. :) Vidím, že nějaké hacky jsou https://www.youtube.com/watch?v=DzIPGpKo3Ag , ale beru, že u konzolí udržování starého HW logiku má. Jenže až CRT a světelná pistole doslouží, to bude pláče :)

@ByCzech: Ty NFS_U_2 jsem taky rozjel pomocí PlayOnLinux, ale čekal jsem, že instalace her v něm bude méně bezproblémová. Staré hry od EA jsem nikdy na GOGu ani Steamu neviděl, takže minimálně na ně ten Wine(POL) bude potřeba. Teď mě napadlo, že Age of empires: Rise of Rome, je taky vhodný kandidát do Wine.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 28. 06. 2018, 12:25:53 »
@ByCzech: Ty NFS_U_2 jsem taky rozjel pomocí PlayOnLinux, ale čekal jsem, že instalace her v něm bude méně bezproblémová. Staré hry od EA jsem nikdy na GOGu ani Steamu neviděl, takže minimálně na ně ten Wine(POL) bude potřeba. Teď mě napadlo, že Age of empires: Rise of Rome, je taky vhodný kandidát do Wine.

Já už ani ty POL většinou nepoužívám. Novější Wine a případně doinstalovat nějaké kompomenty a frčí i to co mi nefrčelo s konkrétním POL instalátorem. Např. poslední věc co jsem dělal nedávno Witcher, který potřeboval v PlayOnLinux novější Wine a už to jede i na mém HW.

LarryLin

« Odpověď #12 kdy: 30. 06. 2018, 15:14:45 »
Ještě mě tak napadá, že když Wine převádí obraz z DirectX do OpenGL, tak tam přece musí být nějaký lag. Takže hra sice může ukazovat vyšší FPS, ale přitom tam může být zpoždění pár milisekund. Je to tak?

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 30. 06. 2018, 16:26:44 »
Ještě mě tak napadá, že když Wine převádí obraz z DirectX do OpenGL, tak tam přece musí být nějaký lag. Takže hra sice může ukazovat vyšší FPS, ale přitom tam může být zpoždění pár milisekund. Je to tak?

Wine žádný obraz nepřevádí. Wine poskytuje vlastní implementaci DirectX.

LarryLin

« Odpověď #14 kdy: 01. 07. 2018, 10:13:06 »

Wine žádný obraz nepřevádí. Wine poskytuje vlastní implementaci DirectX.
Jo dík za vysvětlení. Ukázalo se, že ten lag, který jsem tam cítil byl použitím ovladačů Bumblebee a spouštěním hry za použití "optirun" a bez parametru "vblank_mode=0".

Prosim tě, vidím, že také virtualizuješ a používáš passthrough. Řeším přehazování GPU mezi hostem (Win10) a hostitelem (linux) s tím, že na hostiteli jsou použité grafické ovladače Bumblebee. Neřešils náhodou takovu situaci? Viz https://forum.root.cz/index.php?topic=18910.msg272459#msg272459