pracovni cesta - jak nedostat vizum/esta do USA

qwertz

pracovni cesta - jak nedostat vizum/esta do USA
« kdy: 24. 06. 2018, 08:49:45 »
Když je to tu samý nesamostatný korporátní zbabělec s idiotskými dotazy typu kolik si mám řáíct na pohovoru peněz, přihodím jednu teoretickou otázku a zajímá mě, zda existuje nějaké elegentníé řešení.

V některých zaměstnáních mi hrozilo, že mě šéf pošle pracovně do USA. Z různých osobních a praktických (objektivních) důvodů se mi tam fakt něchtělo, a šéfa jsem otevřeně odmítl. Nicméně tady je každý druhý zbabělec, popřípadě otrok hypotéky v praze, co se bojí říct ne. Je v takovém případě nějaká elegantní metoda jak zajistit, že nelze odcestovat - tj zajistit si zamítnutí víza nebo esta? (něco jako napsat při žádosti o vízum do ČLR že podporujete free tibet  ;D )

Řešil to někdy někdo? To by mohla být zajímavá lidová tvořivost. ;D

JSH

Re:pracovni cesta - jak nedostat vizum/esta do USA
« Odpověď #1 kdy: 24. 06. 2018, 09:21:07 »
Je v takovém případě nějaká elegantní metoda jak zajistit, že nelze odcestovat - tj zajistit si zamítnutí víza nebo esta?
Vyplňovals někdy estu? Vždyť je to plné úžasných otázek jako "Jste odsouzený válečný zločinec? ANO/NE".

Sice jsem to nikdy nezkoušel, ale pochybuju že by bylo třeba zatrhnout víc než jednu nebo dvě. A které jsou správné možnosti odhadne i průměrně inteligentní šimpanz.

« Odpověď #2 kdy: 24. 06. 2018, 09:21:46 »
Nicméně tady je každý druhý zbabělec, popřípadě otrok hypotéky v praze, co se bojí říct ne. Je v takovém případě nějaká elegantní metoda jak zajistit, že nelze odcestovat - tj zajistit si zamítnutí víza nebo esta?

Není nejjednodušší zaměstnavateli říct, že jste povolení nezískal? Zaměstnavatel to nemá jak ověřit, nikdo mu nic neřekne a musí se spolehnout na to, co mu řeknete. A jestli si k tomu vymyslíte pohádku o tom, že Váš bratranec je aktivně činný komunista na Kubě, to už je IMHO jen detail.

« Odpověď #3 kdy: 24. 06. 2018, 09:28:49 »
...ještě bych dal pozor na to, jeslti služební cesty nejsou součástí pracovní smlouvy, pak by se jednalo buďto o porušení pracovní kázně (odepření), nebo o ztrátu způsobilosti (zamítnutí víz apod.)...

qwertz

« Odpověď #4 kdy: 24. 06. 2018, 09:45:35 »
Vyplňovals někdy estu?

Tak amozřejmě. Ale možná jsem zapomněl napsat, že by se mělo jednat o návod, při kterém se nebude podvádět (lhát) ani porušovat zákon.  ;D

...ještě bych dal pozor na to, jeslti služební cesty nejsou součástí pracovní smlouvy, pak by se jednalo buďto o porušení pracovní kázně (odepření), nebo o ztrátu způsobilosti (zamítnutí víz apod.)...

Jo to je dobrá připomínka. V tom případě se takový postup bude hodit všem, pokud bude šéf na cestě do ameriky trvat  ;D

Jedna z možností je odmítnout dát amíkům biometrické údaje, protože s tím zamětnanec souhlasit z důvodu ochrany osobních ůdajů nemusí. A protože zamětsnavatel nebude schopen zajisti pracovní cestu bez této povinnosti, odcestovat nepůjde.

« Odpověď #5 kdy: 24. 06. 2018, 09:50:50 »
Jedna z možností je odmítnout dát amíkům biometrické údaje, protože s tím zamětnanec souhlasit z důvodu ochrany osobních ůdajů nemusí. A protože zamětsnavatel nebude schopen zajisti pracovní cestu bez této povinnosti, odcestovat nepůjde.

Pokud bude mít zaměstnanec pracovní pozici např. "zástupce pro Severní Ameriku", nebo to bude práce, z níž je zcela zřejmé, že je takové cestování nutné, bude to trochu jinak.

Pokud odmítnete dát biometrické údaje - nemusíte - ale pak nemůžete vykonávat zaměstnání, do kterého jste vstoupil. Podobně, jako kuchař musí projít lékařskou prohlídkou a získat hygienické potvzení. A podle toho, jestli je problém v neochotě zaměstnance (odmítne dát součinnost, která je potřeba - biometrii, nebo lékařské potvrzení, whatever), bude se jednat o porušení kázně. V extrémním případě to povede až k rozvázání pracovního poměru.

Pokud udělá vše, co se po něm dá žádat, a přesto ho nemustí, může jít o ztrátu způsobilosti. Pak to může vést k přeřazení na jinou pozici (obvykle se jedná o zhoršení postavení i mzdy), nebo až k rozvázání pracovního poměru.

Byl bych opatrný, aby zaměstnavatel nezjistil moc detailů.

« Odpověď #6 kdy: 24. 06. 2018, 09:53:49 »

Jo to je dobrá připomínka. V tom případě se takový postup bude hodit všem, pokud bude šéf na cestě do ameriky trvat  ;D

Pokud jsou pracovní cesty i do zahraničí ve smlouvě, považuje se to za souhlas a nedá se odvolat, jedině vyjednáním nových podmínek do smlouvy. S tím musí zaměstnavatel souhlasit.

Pokud to v pracovní smlouvě není, musí se služební cestou souhlasit i zaměsnanec. Souhlas může být i konkludentní - tedy, pokud si mezi sebou zavedou zvyklost, že zaměstnavatel vysílá zaměstnance, a ten proti tomu nic nenamítá, je to vyjádření souhlasu.

Naopak, pokud je to první cesta do zahraničí, může zaměstnanec odmítnout.

Jose

« Odpověď #7 kdy: 24. 06. 2018, 10:28:36 »
Možná by stačolo uvést že tam hodláte pracovat.

Lol Phirae

« Odpověď #8 kdy: 24. 06. 2018, 10:30:23 »
Vyplňovals někdy estu? Vždyť je to plné úžasných otázek jako "Jste odsouzený válečný zločinec? ANO/NE".

Sice jsem to nikdy nezkoušel, ale pochybuju že by bylo třeba zatrhnout víc než jednu nebo dvě.

Tohle moc nedoporučuju, pokud potřebujete někam létat. Akutně hrozí, že skončíte na různých "no fly" seznamech, případně budete mít na palubní vstupence různé milé kódy, zaručující nezapomenutelný cestovatelský zážitek...  ::)

CoffeeMan

« Odpověď #9 kdy: 24. 06. 2018, 10:37:53 »
Navrhuji jít před ambasádu a tam se jim před bránou vys... To bude fungovat.

zzh

« Odpověď #10 kdy: 24. 06. 2018, 10:39:44 »
... Je v takovém případě nějaká elegantní metoda jak zajistit, že nelze odcestovat - tj zajistit si zamítnutí víza
...
Řešil to někdy někdo? To by mohla být zajímavá lidová tvořivost. ;D
To je jedna z nedeb-lnějších otázek co tu kdy byla - gratuluji.

Napiš jim do dotazníku že seš pedo-fil a máš rád zapalování baráků a už se nikdy nepodíváš do žádné země která má s USA cokolivspolečného. Tele.

Sten

« Odpověď #11 kdy: 24. 06. 2018, 11:38:46 »
Pokud odmítnete dát biometrické údaje - nemusíte - ale pak nemůžete vykonávat zaměstnání, do kterého jste vstoupil. Podobně, jako kuchař musí projít lékařskou prohlídkou a získat hygienické potvzení. A podle toho, jestli je problém v neochotě zaměstnance (odmítne dát součinnost, která je potřeba - biometrii, nebo lékařské potvrzení, whatever), bude se jednat o porušení kázně. V extrémním případě to povede až k rozvázání pracovního poměru.

Protože zákon dává právo odmítnout dát biometrická data (na rozdíl od té zdravotní prohlídky), nemůže jít o porušení kázně, jelikož mu to zaměstnavatel nemůže přikázat. Ale půjde o ztrátu způsobilosti nezaviněnou pracovní činností, a to je důvod k okamžité výpovědi bez odstupného.

JSH

« Odpověď #12 kdy: 24. 06. 2018, 12:13:06 »

Sice jsem to nikdy nezkoušel, ale pochybuju že by bylo třeba zatrhnout víc než jednu nebo dvě.

Tohle moc nedoporučuju, pokud potřebujete někam létat. Akutně hrozí, že skončíte na různých "no fly" seznamech, případně budete mít na palubní vstupence různé milé kódy, zaručující nezapomenutelný cestovatelský zážitek...  ::)
Tak samo, že je to blbost. :D Fakt mi nepřišlo potřebné zdůrazňovat, jaká kravina je celý ten původní nápad. Možná jsem měl.

« Odpověď #13 kdy: 24. 06. 2018, 12:14:38 »
Tak samo, že je to blbost. :D Fakt mi nepřišlo potřebné zdůrazňovat, jaká kravina je celý ten původní nápad. Možná jsem měl.

Ono je to celé jaksi jako z Cimrmana:

"...dědeček byl vyhlášený samotář. Lidem se vyhýbal a nikoho kolem sebe nesnesl. Ale odjakživa toužil stát se hostinským. Nejdřív si otevřel hospodu u silnice na Písek. Ale chodili mu tam lidi. Pak si najal hostinec na náměstí v Opočně, zas mu tam chodili."

« Odpověď #14 kdy: 24. 06. 2018, 12:32:39 »
Jen tak pro zajimavost, jake jsou ty "objektivni" prakticke duvody necestovat do USA?
Děkuji za možnost editace příspěvku.