Kdy se zkusit ucházet o post?

Arthronnis

Kdy se zkusit ucházet o post?
« kdy: 22. 06. 2018, 13:50:33 »
Ahoj,

kdy jste se pokusili ucházet o svůj první post? Chodím na univerzitu a průběžně makám. Momentálně mám zvládlou velkou část javy SE - OOP, soubory, kolekce, genericitu, multithreading, JDBC, FX a začínám pracovat na lambdě a věci spojené s tím, potom regex a networking. Dále znám HTML/CSS na pokročilé urovni (animace, SASS atp), z backendových Spring core, Spring MVC, Boot a JPA/Hibernate -> v tomhle směru jsem se chtěl dále kouknout na spring security a web-services.

Jak velké jsou vstupní požadavky? Přijde mi občas, že člověk se cítí trošku "přetížen" kolik je toho třeba se učit. Není lepší postup zvládnout prostě perfektně javu a ve všem ostatním mít povědomí? Protože upřímně - člověk se naučí spring, pak se čtvrt roku bude učit jinou technologii, nebude to používat - a za čtvrt roku si na půlku věci nevzpomene a musí googlit, pak to sice trkne, ale všechno trvá 8x déle.. Určitě bych se nechtěl živit front-endem, sice v tom mám určité znalosti, ale baví mě spíše samotné to programování...

an0n

Re:Kdy se zkusit ucházet o post?
« Odpověď #1 kdy: 22. 06. 2018, 14:13:32 »
Jestli fakt umis to co si psal, tak se nemas ceho bad. Hod link treba na svuj github/gitlab/..

JardaH

« Odpověď #2 kdy: 22. 06. 2018, 14:44:31 »
1. Zkus pár pohovorů už nyní, aspoň uvidíš na jaký píčoviny se firmy ptají. Protože občas mi to připadá, že není důležité co umíš a jak rychle se dokážeš naučit nové věci, ale jak zazáříš na pohovoru nebo kde máš znamý. Budeš dostávat úplně nesouvisející otázky, typu jak funguje TCP/IP handshake nebo traceroute, případně něco na datové struktury a algoritmy (ano, je dobré o tom mít povědomí, ale ve výsledku pak budeš lepit kód s nějakejma knihovnama a v praxi se k tomu vůbec nedostaneš).

2. V ČR je obecně hlad po lidech, ale spousta firem, co nechce platit a myslí si, že projekt je něco na levou zadní hledá "šikovného studenta". Extrém je, že tě přesvědčí, abys pro ně udělal projekt zadarmo a pak to odevzdal jako semestrálku/bakalářku/diplomku. Na jednu stranu to může být dobrá strategie, jak se dostat k nějakému zajímavému projektu, co ti pak otevře dveře dál. Na druhou stranu, prachy se taky hodí, ale pozor, aby ti prachy nezachutnaly tolik, že by ses pak vysral na získání papíru (to tě může diskvalifikovat později).

3. Osobně mi přístup "zvládnout perfektně nějakou technologi" a pak se jít začít věnovat přišel jako ztráta času, protože pořád budeš odkládat ten moment, kdy už si myslíš, že už na to máš (osobně se mi to stalo s C++ a DSP). Většinu věcí, ve kterých jsem odborník, jsem se naučil až v praxi s tím, že jsem dostal nějaký úkol, a poraď si jak umíš. Ideální je vymyslet si vlastní malý projekt a ten psát v tom, co se chceš naučit, pokud máš hodně volného času :)

4. Spousta lidí doporučuje mít Gitlab/github. Z vlastní zkušenosti vím, že tak 90% firem na to ani nekoukne, protože tě vyfiltruje nějaká stupidní HR pipina, co nepozná rozdíl mezi Javou a JavaScriptem, ale hlavně že hledá ninju, rockstára nebo gurua :D na druhou stranu, ve chvíli, kdy už tě pozvou na pohovor s tvými budoucími kolegy, tak spousta z nich už se do toho githubu koukne. Nedoporučuju lhát o projektech, už jsem viděl hochy s CV plným spolupráce na různých summer of code a ve výsledku tam mají jeden dvouřádkový komit v nějakým JSON konfiguráku.

Inkvizitor

« Odpověď #3 kdy: 22. 06. 2018, 15:33:01 »
1. Zkus pár pohovorů už nyní, aspoň uvidíš na jaký píčoviny se firmy ptají. Protože občas mi to připadá, že není důležité co umíš a jak rychle se dokážeš naučit nové věci, ale jak zazáříš na pohovoru nebo kde máš znamý. Budeš dostávat úplně nesouvisející otázky, typu jak funguje TCP/IP handshake nebo traceroute, případně něco na datové struktury a algoritmy (ano, je dobré o tom mít povědomí, ale ve výsledku pak budeš lepit kód s nějakejma knihovnama a v praxi se k tomu vůbec nedostaneš).

"Bohuzel" prvni dojem a pohovor opravdu rozhodnou. Nepotrebuju se nikoho ptat na veci primo souvisejici s pozici, abych poznal, ze dotycny je uplne mimo, na pocitaci umi maximalne spustit Facebook a splacat Hello world s pomoci nejakeho klikatka. Zalezi samozrejme na firme, ale pro zacatek by stacilo, aby clovek prisel na pohovor vcas (a ne o 40 minut driv s oduvodnenim, ze mu tak jezdi autobus zezplzne), umel pozdravit, chovat se normalne a nedelat ze sebe neco, co neni. Je az s podivem, kolik lidi nezvladne ani tohle.

we

« Odpověď #4 kdy: 22. 06. 2018, 16:04:05 »
2. V ČR je obecně hlad po lidech, ale spousta firem, co nechce platit a myslí si, že projekt je něco na levou zadní hledá "šikovného studenta". Extrém je, že tě přesvědčí, abys pro ně udělal projekt zadarmo a pak to odevzdal jako semestrálku/bakalářku/diplomku. Na jednu stranu to může být dobrá strategie, jak se dostat k nějakému zajímavému projektu, co ti pak otevře dveře dál. Na druhou stranu, prachy se taky hodí, ale pozor, aby ti prachy nezachutnaly tolik, že by ses pak vysral na získání papíru (to tě může diskvalifikovat později).

To je problem v CR. Spousta firem se tvari, ze delaji pomalu pro vesmirny program, ale zaplati te jako pokladni v supermarketu. Smutna pravda je, ze se tu obecne moc zajimavych projektu nedela (dela tu vubec nekdo na zajimavem projektu?).

Inkvizitor

« Odpověď #5 kdy: 22. 06. 2018, 17:12:11 »
To je problem v CR. Spousta firem se tvari, ze delaji pomalu pro vesmirny program, ale zaplati te jako pokladni v supermarketu. Smutna pravda je, ze se tu obecne moc zajimavych projektu nedela (dela tu vubec nekdo na zajimavem projektu?).

Co si predstavite pod takym slovom "zajimavy", Kefalin?

David

« Odpověď #6 kdy: 22. 06. 2018, 22:07:27 »
Na druhou stranu, prachy se taky hodí, ale pozor, aby ti prachy nezachutnaly tolik, že by ses pak vysral na získání papíru (to tě může diskvalifikovat později).

Tohle je hodně důležité a pořád bych to lidem opakoval. Magisterské studium je na vyšších pozicích mnohdy podmínkou a není snad jediný manažer, který by neměl titul. Reálně to člověka prostě může omezovat, když titul nemá.

Rezervní Polská Kotace

« Odpověď #7 kdy: 23. 06. 2018, 11:11:17 »
Ahoj,

kdy jste se pokusili ucházet o svůj první post? Chodím na univerzitu a průběžně makám. Momentálně mám zvládlou velkou část javy SE - OOP, soubory, kolekce, genericitu, multithreading, JDBC, FX a začínám pracovat na lambdě a věci spojené s tím, potom regex a networking. Dále znám HTML/CSS na pokročilé urovni (animace, SASS atp), z backendových Spring core, Spring MVC, Boot a JPA/Hibernate -> v tomhle směru jsem se chtěl dále kouknout na spring security a web-services.

Jak velké jsou vstupní požadavky? Přijde mi občas, že člověk se cítí trošku "přetížen" kolik je toho třeba se učit. Není lepší postup zvládnout prostě perfektně javu a ve všem ostatním mít povědomí? Protože upřímně - člověk se naučí spring, pak se čtvrt roku bude učit jinou technologii, nebude to používat - a za čtvrt roku si na půlku věci nevzpomene a musí googlit, pak to sice trkne, ale všechno trvá 8x déle.. Určitě bych se nechtěl živit front-endem, sice v tom mám určité znalosti, ale baví mě spíše samotné to programování...

Znám i „seniory“, kteří neumí třeba ty regulární výrazy nebo jiné poměrně základní věci – a přesto mají v dané firmě dost silnou pozici a jsou v zásadě nevyhoditelní, protože znají ten produkt a orientují se ve zdrojácích, které tam roky mastí.

Takže jestli ovládáš všechno, co jsi vyjmenoval, tak si spíš dávej pozor, abys neohrozil něčí ego a nezískal vlivného nepřítele, který ti bude házet klacky pod nohy. Chce to trochu pokory, aspoň navenek, abys pro ně nebyl „ten mladej, co přišel ze školy a ví všechno nejlíp“ (i když to klidně líp vědět můžeš, protože situace v mnoha firmách – co se týče metodik a kvality – je katastrofální).

Ty vyjmenované technologie na mnoho projektů bohatě stačí a zastaneš s nimi spoustu práce, za kterou se dobře platí. Co ti pravděpodobně chybí, je praktická zkušenost. Je to asi jako když uděláš autoškolu a znáš perfektně předpisy… ale až budeš řídit deset let, tak je to přeci jen rozdíl. Stejnou praktickou zkušenost potřebuješ získat s vývojem. Tzn. musíš psát programy – přispívat do svobodného softwaru, dělat vlastní projekty, dělat klidně za pár šupů, ale v nějaké lepší firmě. Při tom narazíš na reálné problémy a srovnáš si v hlavě to, co znáš z učebnic – jsou spousty doporučení, která jsou v zásadě správná, ale jdou někdy proti sobě a ty musíš získat cit, co má kdy vyšší prioritu, váhu, co upřednostnit.

Odpověď na tvoji otázku: klidně hned – záleží, co ti dovolí škola, jestli se při ní dá zvládat poloviční úvazek – pokud ano, tak projeď inzeráty, najdi si nějakou slušnou firmu a přihlas se tam jako junior.

Gődel

« Odpověď #8 kdy: 23. 06. 2018, 11:17:11 »
Na druhou stranu, prachy se taky hodí, ale pozor, aby ti prachy nezachutnaly tolik, že by ses pak vysral na získání papíru (to tě může diskvalifikovat později).
Tohle je hodně důležité a pořád bych to lidem opakoval. Magisterské studium je na vyšších pozicích mnohdy podmínkou a není snad jediný manažer, který by neměl titul. Reálně to člověka prostě může omezovat, když titul nemá.
Tomu lidé, co na VŠ nemají, nevěří.

m

« Odpověď #9 kdy: 23. 06. 2018, 11:30:33 »

jj presne. A napr v nemecku pokud ma clovek titul tak ma automaticky prednost pred kandidatem bez nej i kdyz je objektivne horsi..
+ bonusove pokud je na pozici pozadovan titul tak proste neni moznost vzit kandidata bez titulu. Zatimco u nas se nastesti na tomto tak moc nelpi

Gődel

« Odpověď #10 kdy: 23. 06. 2018, 11:36:29 »
jj presne. A napr v nemecku pokud ma clovek titul tak ma automaticky prednost pred kandidatem bez nej
To je celkem logické, tady to tak funguje taky.

uuuuu

« Odpověď #11 kdy: 23. 06. 2018, 17:27:50 »
..... ze dotycny je uplne mimo, na pocitaci umi maximalne spustit Facebook a splacat Hello world s pomoci nejakeho klikatka. Zalezi samozrejme na firme, ale pro zacatek by stacilo, aby clovek prisel na pohovor vcas (a ne o 40 minut driv s oduvodnenim, ze mu tak jezdi autobus zezplzne), umel pozdravit, chovat se normalne a nedelat ze sebe neco, co neni. Je az s podivem, kolik lidi nezvladne ani tohle.

nejake vtipne detaily z nataceni by nebyly? :-)

Inkvizitor

« Odpověď #12 kdy: 23. 06. 2018, 18:00:30 »
..... ze dotycny je uplne mimo, na pocitaci umi maximalne spustit Facebook a splacat Hello world s pomoci nejakeho klikatka. Zalezi samozrejme na firme, ale pro zacatek by stacilo, aby clovek prisel na pohovor vcas (a ne o 40 minut driv s oduvodnenim, ze mu tak jezdi autobus zezplzne), umel pozdravit, chovat se normalne a nedelat ze sebe neco, co neni. Je az s podivem, kolik lidi nezvladne ani tohle.

Nevím, jestli to je dostatečně vtipné. Zažil jsem přesně co popisuju - osoba dorazila o 3/4 hodiny dřív a když jsem jenom tak mimochodem poznamenal, že dorazila dřív, vysvětlovala to autobusem. Ani dotyčnému jedinci nedošlo, že dělá něco neslušného. Na druhou stranu (ještě před současnou krizí nabídky uchazečů) klidně přišel maník o půl hodiny později a ani neměl potřebu to komentovat nebo se ozvat dokonce dopředu.

Další uchazeč o práci programátora, který uměl akorát tak vyměnit toner v tiskárně, projevil zájem o situaci v potenciálním působišti tak, že se zajímal, kde bude sedět a minutu obcházel dokola, nic odborného ho moc nezajímalo - na co by se taky mohl ptát, když nic nevěděl.

Z některých životopisů má člověk pocit, že dotyčný naprogramoval systém pro Goldman Sachs a pak zjistíš, že se naučil upravovat jednořádkové kousky JavaScriptu a už dva roky pilně studuje jQuery. Další má zkušenosti s řízením projektů, což spočívalo v tom, že chodil celému oddělení pro svačiny nebo něco takového.

Další člověk tě chce školit z nějakých "best practices", když mu naznačíš, jak ve firmě co děláte a přitom nezvládne ani jednoduchý test ze základů programování.

alfi

• 338
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 26. 06. 2018, 21:37:20 »
Hehe :-)
- V životopise asi 5 programovacích jazyků, "tak si jeden vyberte na na papír nám napište jednoduchý kód pro Hello world".. borec to nedal a na 3 řádcích bylo několik jazyků zmatlaných do sebe (nebyla to pozice vývojáře, ale i tak..)
- V životopise komunikační angličtina, první dotaz "what do you plan to do after school..." celkem slušná, ale naučená odpověď. Navazující otázce už ani po opakování nerozumí..
- V životopise v cca 25 podezřelé pracovní díry.. "Co jste dělal?" "Sportoval" (profi sportovec klidně, vynucená změna oboru se podporuje..) "A co přesně?" "Ale tak fotbálek, nohejbal s kamarády.."

Kdo nezažil nepochopí. No zaměstnali byste to? :-)