Jak fungují emaily u Apple?

anonym

Jak fungují emaily u Apple?
« kdy: 19. 06. 2018, 13:48:27 »
Stala se mi hrozná let. 10 let jsem zvyklý, že používám email v prohlížeči na seznamu a v googlu. A celou tu dobu dlabu cloudové věci, protože jsem si nechtěl komplikovat život. Jsem jak starý dědek, říkám si, a snažíl jsem se přejít na cloud - a zjišťuju, že jsem měl pravdu! Porod hrozivý. Založil jsem tu na to různá témata, tak to tady nebudu znovu psát.

Inu, řekl jsem si, že je potřeba udělat pořádek v emailech a že si teda seženu klienta, hlavně kvůli mobilu. Už nevím, jestli mi to udělal Outlook, který krám byl zabugovaný a má nekompatibilní kalendář, nebo mi to udělal můj placený eM client, ktrým jsem Outlook nahradil, ale prostě mi zmizely všechny emaily starší 5ti let ze schránky a z PC na Seznam.cz! Já tam měl v emailové schránce celou svou historii, co jsem si kdy kupoval, s kým jsem si kdy psal, za poslendích 10 let, no a teď je to fuč! Prostě mi to jeden z těch klientů smazal, není to ani v PC, ani v emailové schránce. Nenapadlo by mě si ty emaily zálohovat.

Navíc, v nastavení mail klienta nemám kompletní přehled o tom, kde si uchovává svoje soubory, abych mohl všechno přesměrovat na OneDrive.

A TAK ZASE OPRAŠUJU STAROU MYŠLENKU, přejít na Apple. Protože ta složitost toho, co si člověk musí v roce 2018 nakonfigurovat, už dávno překonala hranici jednoduchosti. Chci mít funkční systém Out of Box. Už jsem do investigace cloudu a všemožných věcí kolem investoval tolik mandays, že bych za to měl Macbook Pro.

Takže můj dotaz zní, jaké řešení Apple připravil pro správu emailů? Očekávám nějakého standardního Applího email clienta s kalendářem, který se chová standardním a vždy stejným způsobem.

anonym

Re:Jak fungují emaily u Apple?
« Odpověď #1 kdy: 19. 06. 2018, 14:01:24 »
Takže placený emClient:

Citace
nastavení účtu POP3 pro seznam.cz, defaultní nastavení:

Ponechávat kopii zpráv na serveru: ANO
Odstranit ze serveru po 7 dnech: ANO

Toto defaultní nastavení opravdu dává SMYSL!!! Takže ono to defaultně stáhne poštu, nechá ji na serveru, ale po 7 dnech ji smaže, a u sebe na lokále si to smaže emaily starší 5 nebo 4 let.

Opravdu GENIÁLNÍ! OMG defaultní nastavení má v první řadě ctít to, že proboha NEMAŽU ORIGINÁLNÍ DATA!!! Který Ind to zase doprčic dělal.

?

« Odpověď #2 kdy: 19. 06. 2018, 14:06:01 »
No, je možný, že ti některý z klientů straší maily někam archivoval, takže někde bude soubor s archivem.

Přechod na Apple nic neřeš. Ano, konfigurace je jednodušší, protože je spousta možností uživateli znepřístupněna a skryta. To ale platí jen v situaci, kdy ti vyhovuje OOB konfigurace, kterou používá 90% uživatelů. Pokud si budeš chtít něco přizpůsobit, tvrdě narazíš.

Já třeba na iPhonu bojuju s vyskovací hláškou, že mám vypnutá data či nejsem na wifi, pokaždé, když otevřu nějakou aplikaci  která potencionálně může data využít. Hláška vyskakuje při každém otevření aplikace, i pokud je vše načteno (nejedná se o nějaký network error). A podobný ojeby.

emClient zřejmě počítá s tím,  že kapacita schránky není neomezená. Pokud by zde pošta zůstavala, po určité době se schránka zaplní, pošta přestane chodit a uživatel se o tom nemá jak dozvědět, kromě toho, že pošta nechodí.

Kdo používá POP3, zodpovídá si za podobné věci sám.

Cek

« Odpověď #3 kdy: 19. 06. 2018, 16:54:46 »
Takže placený emClient:

Citace
nastavení účtu POP3 pro seznam.cz, defaultní nastavení:

Ponechávat kopii zpráv na serveru: ANO
Odstranit ze serveru po 7 dnech: ANO

Toto defaultní nastavení opravdu dává SMYSL!!! Takže ono to defaultně stáhne poštu, nechá ji na serveru, ale po 7 dnech ji smaže, a u sebe na lokále si to smaže emaily starší 5 nebo 4 let.

Opravdu GENIÁLNÍ! OMG defaultní nastavení má v první řadě ctít to, že proboha NEMAŽU ORIGINÁLNÍ DATA!!! Který Ind to zase doprčic dělal.

Sorry, ale tohle delaji POP3 klienti od zacatku sve existence. Resp. na zacatku nenechavali maily ve schrance VUBEC.
Ten protokol a klienti byli navrzeni v dobe, kdy velikost schranky byla minimalni, a vsechno se uchovavalo lokalne. Pokud jsi chtel data nechavat ve schrance, mel sis nastavit IMAP.

RDa

• 2 999
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 19. 06. 2018, 16:58:51 »
Dal by se vznest dotaz na seznam, zda by nechteli udelat ve webovem rozhrani povoleni/zakazani IMAP, POP3, IMAPs, POP3s - pak by se podobnemu chovani dalo vyvarovat.

Ja na svem serveru prave proto neprovozuji POP3 - aby nemohlo dojit k podobnemu umazani posty.

?

« Odpověď #5 kdy: 19. 06. 2018, 17:12:38 »
No, pokud je mi známo, tak to tam mají, jako většina mail hostingů.

« Odpověď #6 kdy: 19. 06. 2018, 17:18:11 »
10 let jsem zvyklý, že používám email v prohlížeči na seznamu a v googlu. A celou tu dobu dlabu cloudové věci
Nepoužívejte termíny, kterým nerozumíte. Místo „cloud“ radši napište, jak by to podle vás mělo fungovat, co od toho čekáte.

Cloud je totiž zjevně něco jiného, než co si pod tím slovem představujete. GMail (e-mail od Googlu) i Seznam E-mail jsou cloudové služby, dokonce GMail by se dal považovat za první cloudovou službu vůbec.

JFX

« Odpověď #7 kdy: 20. 06. 2018, 13:15:57 »
Email u Apple neni nic svetoborneho. Je to soucast iCloud, zdarma tam mas 5GB a krome emailu je tam asi 10 aplikaci jako kalendar, poznamky, fotky, cloudovy disk, office apky atd. Da se to vyuzivat i pres browser na http://icloud.com ale samozrejme cele je to staveny na to ze mas iOS nebo macOS zarizeni. Pak se vyuzivaji nativni apky misto tech webovych. Setup je trivialni, zaregistrujes si ucet, pridas do vseho Apple HW co mas a to je asi vse.

Email apka v macOS je takovy normalni zakladni klient, pro vetsinu populace to staci. Napojis na to i jine servery - gmail, yahoo, MS Exchange je na par kliku. Ale neni problem pridat i jakykoli IMAP ci POP3 server. Pozor na kalendar je jina aplikace, neni soucasti mail apky, kazdopadne ty zavedene ucty v emailu pouzije.

Lide co jim Apple Mail moc nevoni pouzivaji alternativni Spark nebo MS Outlook (ten neni na 100% stejny nez windows verze ale pro beznou business agendu ve firmach je ok).

Vykook

• 135
    • Zobrazit profil
    • homepage
« Odpověď #8 kdy: 20. 06. 2018, 15:20:02 »
Email u Apple neni nic svetoborneho. Je to soucast iCloud, zdarma tam mas 5GB a krome emailu je tam asi 10 aplikaci jako kalendar, poznamky, fotky, cloudovy disk, office apky atd. Da se to vyuzivat i pres browser na http://icloud.com ale samozrejme cele je to staveny na to ze mas iOS nebo macOS zarizeni. Pak se vyuzivaji nativni apky misto tech webovych. Setup je trivialni, zaregistrujes si ucet, pridas do vseho Apple HW co mas a to je asi vse.

Email apka v macOS je takovy normalni zakladni klient, pro vetsinu populace to staci. Napojis na to i jine servery - gmail, yahoo, MS Exchange je na par kliku. Ale neni problem pridat i jakykoli IMAP ci POP3 server. Pozor na kalendar je jina aplikace, neni soucasti mail apky, kazdopadne ty zavedene ucty v emailu pouzije.

Lide co jim Apple Mail moc nevoni pouzivaji alternativni Spark nebo MS Outlook (ten neni na 100% stejny nez windows verze ale pro beznou business agendu ve firmach je ok).
Mám pocit, že pokud si udělaš u nich účet, ale nemáš žádné apple zařízení, tak zrovna email nemáš k dispozici(stačí si půjčit od někoho iphone, přihlásit se a zas ho hodit do továrního nastavení). Jinak jsem kdysi měl problém s mailovejma aliasama co tam mají - odesíláni fungovalo jen z jejich appek či webmailu. Možná to v ostatních klientech nějak nastavit jde, ale nevím jak.

Mail.app v macOS je vcelku podařenej a překvapivě s exchangem funguje líp než Outlook.