Hledám IT včelaře

venda

Re:Hledám IT včelaře
« Odpověď #15 kdy: 18. 06. 2018, 11:38:10 »

Kit

« Odpověď #16 kdy: 18. 06. 2018, 12:59:36 »
To je otazka jestli elektromagneticke pole ovlyvni schopnosti vcel, jestli bude dostatecne silne atd. Netusim. Nemam v planu mit vcelstvo v nejakem racku s AI. Zatim nemam konkretni cile, mam nejakou vizi a ta vize je hodne obecna. Ten brainstorming by mel slouzit prave k tomu aby se z vize a par napadu nasla cesta ke konkretnim napadum a pak k jejich realizaci. Jaka je vize? Rad bych mel unifikovany system pro vcelstvo ktere nasadis do lokality a to vcelstvo bude diky ruznym systemum schopno fungovat(ve smyslu vstupu/vystupu) treba mesic nebo rok bez podpory cloveka.

Bez podpory člověka fungují včelstva odjakživa. Člověk je jen predátorem, který se z nich snaží vyždímat co nejvíce užitku se zachováním rozvoje.

Většinu roku si včel všímat nemusíš. Na jaře musíš zkontrolovat plod a nasadit medníky. Při rojové náladě musíš zkontrolovat rámek po rámku a včelstvo rozdělit, na podzim zase spojit. Musíš se rozhodnout, kterou matku si necháš. Mezitím vytáčíš med. Na podzim nakrmit, zazimovat, odebrat měl, fumigovat. Na to včelařům stačí kalendář. AI ti může signalizovat například rojovou náladu, ale zásah už je na tobě.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 18. 06. 2018, 13:30:04 »
Kite, tohle vim, ale mam nejakou vizi kde clovek funguje v minimalni mire. Duvodu pro to mam x.

R223

« Odpověď #18 kdy: 18. 06. 2018, 13:35:04 »
kdo a jak plati?

andrej

« Odpověď #19 kdy: 18. 06. 2018, 13:41:11 »
Pred cca 1/2 rokom https://plus.google.com/+JanRosa/ pisal https://plus.google.com/+JanRosa/posts/1Z8wQtX7S6V toto:

Citace
Su tu nejaki vcelari?

Vcera som bol mentorovat studentov na FIIT STUBA, v ramci ich timoveho projektu. Jeden z timov robi na monitorovacom systeme pre vcelarov postavenom na Arduine, ale ani jeden z nich nikdy ziveho vcelara nevidel....

Dostali zadanie, a trochu sa s tym trapia, a pomohlo by im, keby sa mohli porozpravat s niekym, kto s vcelami robi, ze ci to ich riesenie ma zmysel, a ci je to nieco, co by vcelari potencialne vyuzili.

Tu mozete najst nieco o ich projekte - https://team20-17.studenti.fiit.stuba.sk/

mozno tam nieco najdes

Josef

« Odpověď #20 kdy: 18. 06. 2018, 13:42:42 »
Ahoj,
nejsem sice včelař, nicméně úplně mi z toho není jasné, co by mělo být cílem projektu ? (chceš vytvořit automatizovaný úl, s dávkovačem příkrmu, abys pouze dosypal do zasobníku cukr a nemusel se o to starat, případně uzavře vstup do úlu, nebo vymačká med a vytvaruje pár svíček z vosku).
O jakou lokalitu se jedna ?

PS: Nemáš strach, že elektromagnetické pole ze součástek ovlivní tak malé stvoření jako jsou včely ?
Vliv elmag. pole na včely se přeceňuje. Můj známý měl dovoleno si postavit a ohradit včelín přímo v průseku lesa pod vysokým napětím 110kV. Včelky úplně bez problémů. Já mám téměř nad včelínem nataženou vysílací anténu a včelám také nikterak nevadí. Moje původní elektromechanická váha pod úlem jim také nevadila. Vadí jim blížící se bouřka, ale to je všeobecně známé, jejich agresivita v té době nezná mezí.

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 18. 06. 2018, 13:52:59 »
jestli Vás můžu poprosit, nechte ty včely v klidu žít a neotravujte je nějakejma debilníma lidskejma manýrama.
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

« Odpověď #22 kdy: 18. 06. 2018, 14:18:36 »
jestli Vás můžu poprosit, nechte ty včely v klidu žít a neotravujte je nějakejma debilníma lidskejma manýrama.

Tak ve skutečnosti je to opačně - člověk nechová včely a ale včely si chovají člověka a podrobují ho svému školení, což zažil každý kdo dostal pár žihadel. Takže pokud si včely chtějí vyškolit pár ajťáků, pak bych jim v tom nebránil:

Citace
„Vlastní včelaření podporuje nejen zdravý krevní oběh, ale mnoho včelařů si na sobě samých povšimlo, že se už tolik nerozčilují, že jsou v životě spokojenější a smířlivější, radostnější. Včely pro to mají také své vlastní výchovné prostředky – zkuste přijít ke včelám naštvaní nebo v nervózním spěchu. Hned dostanete několik výchovných žihadel,“ vypráví Martin Semerád.

Třeba léčba varroázy zvýšenou teplotou vyžaduje pravidelnost a monitoring teploty, tam je docela dobrý důvod k automatizaci. Nebo sledování různých parametrů s následnou možností sledovat různé zákonitosti, to je také dost zajímavé (třeba ta výše zmíněná akustická metoda mi přišla dost zajímavá). Pochopitelně se automatizace musí občas porouchat, aby tam včelař přišel s strávil se včelami nějaký čas naživo, ale to si včely určitě nějak zajistí  :)

K

« Odpověď #23 kdy: 18. 06. 2018, 14:32:33 »
Ahoj,
nejsem sice včelař, nicméně úplně mi z toho není jasné, co by mělo být cílem projektu ? (chceš vytvořit automatizovaný úl, s dávkovačem příkrmu, abys pouze dosypal do zasobníku cukr a nemusel se o to starat, případně uzavře vstup do úlu, nebo vymačká med a vytvaruje pár svíček z vosku).
O jakou lokalitu se jedna ?

PS: Nemáš strach, že elektromagnetické pole ze součástek ovlivní tak malé stvoření jako jsou včely ?
Vliv elmag. pole na včely se přeceňuje. Můj známý měl dovoleno si postavit a ohradit včelín přímo v průseku lesa pod vysokým napětím 110kV. Včelky úplně bez problémů. Já mám téměř nad včelínem nataženou vysílací anténu a včelám také nikterak nevadí. Moje původní elektromechanická váha pod úlem jim také nevadila. Vadí jim blížící se bouřka, ale to je všeobecně známé, jejich agresivita v té době nezná mezí.

Ahoj,
zřejmě se včelám věnuješ (narozdíl od autora dotazu), existuje něco, co by ti ve včelařině zásadně pomohlo ?

(z výše napsaného začínám mít pocit, že je toto celé vlákno jen snahou o vytvoření "umělého" produktu, ke kterému se následně bude hledat business model)

Sklicko

« Odpověď #24 kdy: 18. 06. 2018, 14:41:47 »
V ramci svych soukromych aktivit hledam aktivniho vcelare s IT backgroundem pro vetsi(nekolik let) vcelarsky projekt. Jestli z toho bude open source nebo neco komercniho v soucasne dobe netusim. Pro spolupraci mohu nabidnout pozemky, technologie, vyvojarske lopaty, pripadne remeslniky dle potreb. Hledam cloveka otevreneho s napady kde v ramci brainstormingu by meli vzniknout myslenky nove nebo zaniknout me existujici myslenky ohledne praktickeho nasazeni AI ve vcelarstvi, dopadu na krajinu, vyrobe medu. Pokud slysis na slova jako jsou Ideas, Sustainability, AI, Automation budu rad za kontakt.

Videl som cca pred rokom reportaz v RTVS, kde nejaky IT nadsenec zbieral udaje z ula pomocou RPi alebo nejakeho podobneho zariadenia. Skusim doma vecer pohladat. Tiez som s otcom a bratmi zazil vela nezabudnutelnych zazitkov pri zbere medu od vciel  :)

uuuuu

« Odpověď #25 kdy: 18. 06. 2018, 14:50:45 »
https://www.youtube.com/watch?v=WbMV9qYIXqM

nezda se vam to "brutalni" takhle jednoduse prepnout z hexagonalnich bunek
na prutocnou cestu?

bunky s larvama jsou asi v te spodni sekci, ve ktere se ty bunky nezmeni?

Kit

« Odpověď #26 kdy: 18. 06. 2018, 15:18:57 »

Ano, larvy jsou dole v plodišti. Nahoru se matka nedostane.

Ovšem tento vynález by se u nás asi neuplatnil. Nepřežil by modřínovou snůšku :D

uuuuu

« Odpověď #27 kdy: 18. 06. 2018, 15:32:00 »

Ovšem tento vynález by se u nás asi neuplatnil. Nepřežil by modřínovou snůšku :D

dotazy:
1)nahoru se matka nedostane, tak je sitka, kterou projdou jen delnice?
2)co to znamena modrinova snuska?

ja jsem ajtak, a uvazuju, ze se prihlasim do nejakeho detskeho vcelarskeho krouzku at se neco
naucim a pak ze bych to zkusil.

Tomáš Hubálek

« Odpověď #28 kdy: 18. 06. 2018, 16:16:29 »
Jsem včelař i ajťák (a geek) a osobně mám dost pochybnosti, jestli nějaké dlouhodobě udržitelné včelaření potřebuje nějaký IT projekt (leda by autor dotazu viděl někde nějaké tučné evropské peníze, na kterých by si mohl smlsnout, myšleno bez urážky).

Za opravdu funkčního monitoringu, který by měl každý včelař dělat, bych zmínil asi jen smyv (http://www.psnv.cz/smyv/) a zbytek času je pro všechny lepší dát včelám pokoj. A zrovna ten smyv asi smysluplně elektronizovat nejde.

Jinak monitoring nějaké bezmatečnosti, rojové nálady apod. mi přijde zbytečný. Slabá včelstva by se stejně zachraňovat neměla, včely, které se chtějí rojit se stejně vyrojí.

Včelaření IMHO nemá skutečný problém, který by šlo řešit pomocí IT. Malovčelaři to zvládnou z hlavy, velkovčelaři jedou na kvantitu, ne na kvalitu, 15 až 20% úhyny jsou u nich součástí zootechniky, prostě je nahradí oddělky. Na nějaké nimrání s jednotlivými včelstvi stejně nemají čas.

JX

« Odpověď #29 kdy: 18. 06. 2018, 17:24:21 »
Dostane ale do tych plastovych buniek nema zaujem klast vajicka.