Zaprvé, zákoník práce neumožňuje jen tak si rozhodovat, co z něj platí. A potom, tohle je přeci jen nabídka, ne? Nabídka není pracovní smlouva a neplynou z ní žádná práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů, kterých se týká ten paragraf.
Ahoj, trefil si přesně to, co mě značně znepokojuje. Jde mi o to, zda toto (negace §338) vůbec legálně mohou udělat a
zda takové ustanovení je právně platné. Pokud je totiž nezákonné a oni to tam mají, tak buď jsou a) amatéři (nezdá se mi - je to oficiální dokument = vizitka firmy se 100letou historií) nebo b) "vychytralí" resp. vycurani.
Pokud jsou vycurani, tak vy byste odesli z dobre firmy (korporace, kt. má právo v cajku) pracovat pro takove lidi?
Já z toho totiž odvozuji to zásadní - že pak takhle firma (její management) uvažují
na hraně zákona a to je pro mě nepřijatelné. Ze zkušenosti totiž vím, že se to přenáší pak i do dalších oblastí. Na obchodní pozici by mě taky třeba mohli nutit k "neetickému" jednání (spíše nepravděpodobné, na úplatky Američanům určitě nemají; ale je třeba předvídat)
V jedné firmě obdobné velikosti (150 zaměstnanců) jsem takové myšlení již u pohovoru zažil (chtěli vyplnit dotazník o zdravotním stavu - nezákonné), ale tehdy já tu práci chtěl, tak do toho šel. Po roce jsem nešťastný odcházel, protože fúra přesčasů nad rámec domluvy, buzerace a dusno a ochota domluvit se žádná.
Proto je mi jedno, zda z nabídky nějaký závazek plyne či nikoliv (já se nechci s nikým později handrkovat), ale co to vypovídá o charakteru té firmy.
Jak se ve vyjednávání říká "ďábel tkví v detailech" a mě to to přijde jako ten podstatný detail, kterým o sobě říkají kým vlastně jsou. Jak to vidíte vy?
§338
(2) Dochází-li k převodu činnosti zaměstnavatele nebo části činnosti zaměstnavatele nebo k převodu úkolů zaměstnavatele anebo jejich části k jinému zaměstnavateli, přecházejí práva a povinnosti z pracovněprávních vztahů v plném rozsahu na přejímajícího zaměstnavatele; práva a povinnosti z kolektivní smlouvy přecházejí na přejímajícího zaměstnavatele na dobu účinnosti kolektivní smlouvy, nejdéle však do konce následujícího kalendářního roku.