Výroba plošných spojů laserem a leptáním

Re:Výroba plošných spojů laserem a leptáním
« Odpověď #15 kdy: 15. 06. 2018, 13:24:29 »
- vlastní osvitka postavená z UV LED pásků (cca 60W, expozice 2 minuty)

Potkal jsem borce co si postavil osvitku ze starého A4 flatbed skeneru.
Jakási stará kráva tlustá asi 8 cm.
Vykuchal vnitřnosti a na dno položil plošák posázený UV LEDkami.
Výkon nevím. Je to už pár let, měl tam jednotlivé nohaté LEDky
v klasickém 5mm pouzdru.

MarSik

« Odpověď #16 kdy: 15. 06. 2018, 14:15:14 »
- vlastní osvitka postavená z UV LED pásků (cca 60W, expozice 2 minuty)

Potkal jsem borce co si postavil osvitku ze starého A4 flatbed skeneru.

Něco takového, krabici jsem koupil a použil plexi místo skla kvůli (ne-)filtraci UV. LED pásky nepotřebují moc místa na výšku a lépe se zapojují (dva kontakty po stranách). Lepil jsem je kvůli hustotě na střídačku (tj každá řada posunutá o půlku rozteče). Výšku plochy jsem orientačně spočítal podle úhlů z datasheetu. Je to uniformní tak akorát a funguje to pěkně. Byl to trošku hack, ale už to tak zůstalo..

xy

« Odpověď #17 kdy: 15. 06. 2018, 15:12:56 »
A co je na klasikce fotoceste nereprodukovatelneho? Nejlepsi je vytisknout motiv na klasicky kancelarsky papir (a nezrcadlit, nechat tak jak je to ze strany osazovani). Striknout sprejem co ho zpruhledni a pockat az to uschne. Jak to je, tak dat na desku, ale otocit aby byl tisk primo na desce (nevznika tam misto kde se muze motiv podsvitit). Necha se osvitit, vyvolat ve vyvojce a leptat.
Dost zalezi co je to za desku a jak ma tlustou med, aby nedochazelo k podleptani cest. Pokud je vsechno v pohode, tak jdou delat bez problemu i cesty pod 0.5mm doma. Pokud se pak i zastrikne pajitelnym lakem (nebo pretre kalafunou, tak to ani neoxiduje a vypada to v pohode).

mhi_

« Odpověď #18 kdy: 15. 06. 2018, 15:37:05 »
Ja to neumim "analogovou optickou cestou", that's all. A co jsem videl praci jinych amateru, tak v domacich podminkach se tech 0.2mm prilis jednoduse nedarilo. Tusim ze 0.4mm je na to TQFP44 mezni limit, ale ja potrebuju 0.2mm, na ruzne QFN/TQFP100 apod. A abych potom resil na desce kde je 100 spoju to, ze 10 se jich podleptalo a prerusilo a dalsich 10 ma nekde spoje, to se mi nechce. Na laseru to pred leptanim vypada perfektne (na rozdil od me zkusenosti s UV lakem a tradicni cestou). To to muzu rovnou poslat do te ciny, pragoboardu, printedu, atd.

xy

« Odpověď #19 kdy: 15. 06. 2018, 17:03:27 »
Tak pokud potrebujes skutecne 0.2mm, tak to asi nejsou jen tak obycejny desky a pak nechapu proc by se s tim nekdo doma delal.

mhi_

« Odpověď #20 kdy: 15. 06. 2018, 17:39:59 »
0.2mm je standardni bezpriplatkovy plosnak. Vyhoda toho laseru je, ze se neztraci presnost pri "prenosu" vzoru osvitem, nebo toner-transferem.

Mam novy FeCl3, vyzkousel jsem plosnak projet laserem 2x s 1/2 vykonu. Zacina byt jasne, ze na to jak malo medi se ma odleptat to tam mam hrozne dlouho, vyskrabnuta drazka stranou uz je davno vyleptana, zato ty laserovane jsou nektere +-. Vzal jsem odvahu a nedoleptany plosnak jsem vzal trochu kartackem, krasne se odhalila med cekajici na odleptani. Problem je myslim v nejakych zbytcich barvy, ktere brani leptani. Vyzkousim na dalsi desku "rozostrit" laser, aby delal vetsi stopu, alternativne to projedu 2x s posunem 0.05-0.1mm v obou osach, aby stopa byla tlustsi a jako prvni to vezmu rovnou tim kartackem.

https://pasteboard.co/Hq1vo4W.png

« Odpověď #21 kdy: 15. 06. 2018, 18:28:25 »
Mam novy FeCl3, vyzkousel jsem plosnak projet laserem 2x s 1/2 vykonu. Zacina byt jasne, ze na to jak malo medi se ma odleptat to tam mam hrozne dlouho, vyskrabnuta drazka stranou uz je davno vyleptana, zato ty laserovane jsou nektere +-. Vzal jsem odvahu a nedoleptany plosnak jsem vzal trochu kartackem, krasne se odhalila med cekajici na odleptani. Problem je myslim v nejakych zbytcich barvy, ktere brani leptani.
Nemůže se ten lak vypařit a v jiném místě místě pak zase „kondenzovat“ (napařit se zpět do budoucí leptací cesty)? Nestačilo by nějak ty páry od laseru nějak odsávat (nevím, jak ten CNC laser vypadá)?

Livan

« Odpověď #22 kdy: 15. 06. 2018, 18:32:31 »
A co to rovnou propálit laserem až na desku plošáku, bez potřeby to dále leptat. Když dokáže laser propálit ocel, tak proč ne měď?

mhi_

« Odpověď #23 kdy: 15. 06. 2018, 18:49:51 »
ad barva a kondenzace, resp. "paleni": koukal jsem na to pod mikroskopem a neco takoveho to bude, ten laser ji bud' pali moc nebo malo, musi s to nejak vychytat. asi to taky chce nikoliv kvalitnejsi barvy, ale nejake mene kvalitni. Zrovna dneska jsem byl v zelezarstvi a koukal se na stojan s barvami a rikal si, co kdybych vyzkousel neco "dekoracniho" koupit. Mam doma same lepsi. Ach jo!!

ad propaleni skrz: med' dobre odrazi svetlo (v laserech se bezne pouzivaji medena zrcatka), takze to tam neudela ani carku. Nicmene ani tak nemam dostatecne vykonny laser, na projeti Fe / Al je potreba myslim 1kW laser a vic. Ale i tak, kdybych projel medi, tak stejne nedokazu zabranit tomu, aby to nevzalo ten laminat pod sebou (a to je teprv kvalitni smradek).

JardaA

« Odpověď #24 kdy: 15. 06. 2018, 21:44:15 »
A co to rovnou propálit laserem až na desku plošáku, bez potřeby to dále leptat. Když dokáže laser propálit ocel, tak proč ne měď?

Laser nejsou paprsky smrti, že by jako nežádoucí materiál jen tak zmizel. Samozřejmě že by šlo "měď propálit až na desku", tedy odpařit, ale lokální ohřev by byl značný. Takže spoje by se nejspíše odlepily, a určitě by se změnily vlastnosti desky (nejspíše by trochu zuhelnatěla), tedy pokud by se nejednalo o nějaký speciální materiál.

RDa

• 2 999
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 15. 06. 2018, 21:54:00 »
Ja se divim proc autor nepouziva fotorezist (at uz pozitivni nebo negativni - podle pozadavku) kde je nutna omnoho mensi energie a pali radeji barvu.

mhi_

« Odpověď #26 kdy: 15. 06. 2018, 22:01:39 »
Dalsi pokus s velmi jemnym nastrikem barvou: asi 5-7 spoju ze 44 se prerusilo, zbytek je OK, 0.4mm spoje i mezery.

Takze nejspis se trefili ti, kdo tvrdili, ze laser barvu nevypali zcela. Pomuze tenka vrstva te nejhorsi barvy co mam a pomuze to behem leptani okartackovat.

Koupim nejake 'dekoracni' barvy, ty by mely byt vhodnejsi.

Dale si udelam nejaky CAM processor, ktery pujde naproti nevyhodam samodomo leptani: bude rozsirovat vodice tam, kde to ma smysl; dale bude tam kde to je mozne delat dve delici cary vedle sebe; a nakonec nakresli cary pres nevyuzite (odpojene) misto, aby kdyz nekde vznikne propoj, snizilo se riziko "fatalnich nasledku".

Z posledniho hotoveho plosnaku mam radost, je krasne videt, ze se v technologii lepsim :-). Jeste se jeden koupe, tam byla ultratenka vrstva barvy, tak uvidim.

aabb

« Odpověď #27 kdy: 16. 06. 2018, 01:34:11 »
Skusal si kreslit UV laserom na fotocitlivy plosak? ...
Kazdopadne mi to nepripada ako velmi efektivny sposob vyroby DPS. Pokial to nekresli raster, ale iba obkresluje spoje, skor cinneskor narazis na dalsi problem. Ze ta prebytocna med na plosaku bude zavadziat (mechanicky, elektricky) Alebo budes mat vzor, ktory takto nepojde nakreslit.
U mna zatial vedie fotocesta, tovarensky lakovane dps, laminovacie folie som este neskusal. Masku na osvit tlacim na atramentovej tlaciarni Canon IP7250 na foliu do atramentovej tlaciarne. Nieje to 100% nepriepustna cierna, su na to aj vhodnejsie tlaciarne, ale staci. Robim takto plosaky aj pre STM32.. Roztec pinov 0,5mm.
Leptam v chloride, ak uz dlho lepta pomoze ho zohriat, alebo doliat HCL, ale potom to smrdi.
Cas na osvit a vyvojku je cca 10min. Takze za cca 30min od vytlacenia masky mam hotovy DPS.
Miesta na vylepsenie... Osvitka, dolezite je aby cela pocha DPS bola rovnomerne osvetlena. Npr stred plosaku ma niekedy tendenciu podleptat, kraje nechce leptat lebo sa tam este drzi foto lak - slabo osvetlene

aabb

« Odpověď #28 kdy: 16. 06. 2018, 01:43:45 »
Este doplnim, osvitku mam urobenu z matice 5mm LED, asi 100ks. Je vyuzita cela plocha univerzaleno DPS. Aby sa nepremietali "kolieska" z LEDiek, dal som pred to pauzak. Osvetlujem cca z 5cm nad plosakom s maskou.
Dalsia moznost je pouzit vykonnejsiu UV LED s vhodou optikou, ktora od urcitej vzdialenosti zabezpeci rovnomernu intenzitu nasvietenia. Npr svietit na zem z vysky stola.

MartinM

« Odpověď #29 kdy: 16. 06. 2018, 09:03:12 »
A jak dlouho schne ten násřik sprejem. Pokud není ta vrstva dokonale proschlá, tak to dělá problémy. Já to suším v malé horkovzdušné troubě 1h na 60 stupňů. Měkká vrstva se z mědi často trhá.