no mne zajima kdyz certifikat nahraji do te eOP (musim ho nejdriv privatne na sve naklady koupit?) jak to fyzicky vypada - to je nejaka usb fleska (nebo kontaktni ci bezkontaktni cipova karta) kterou jak pripojim k PC ? taky se mi nelibi ukladat si klice na PC radeji bych byl kdyby bylo vse ulozeno jen na te klicence a ja to pri podpisu jen sparoval a podapsal (bezpecnost klicu na pc resp. odcizeni laptopu apod.)
Elektronický občanský průkaz je klasická čipová karta s kontaktním čipem – podobně jako třeba platební karty s čipem. Musíte k němu mít ještě čtečku čipových karet. Certifikační autority mají podobná řešení, akorát to někdy není čtečka + čipová karta ale jen USB token (vypadá jako USB flash).
Generování vypadá tak, že se vygeneruje klíčová dvojice (privátní a veřejný klíč) přímo na USB tokenu nebo čipové kartě (případně eOP), k veřejnému klíči pak certifikační autorita připojí svůj certifikát a ten se nahraje zpět do USB tokenu nebo čipové karty. Privátní klíč tedy nikdy neopustí bezpečné úložiště v tokenu/kartě, a jednoduchými prostředky jej ani nejde dostat ven. V rámci EU se uznávají jen podpisy vytvořené tímto způsobem (tj. na zařízení, z nějž nelze privátní klíč získat), ČR má výjimku, že tady stát uznává i podpisy vytvořené na základě privátního klíče uloženého v počítači.
Třeba I.CA má různé balíčky – buď vám vydají jen kvalifikovaný certifikát (nebo za stejnou cenu kvalifikovaný i komerční, máte pak tedy kvalifikovaný certifikát pro uznávaný podpis a komerční certifikát pro šifrování a přihlašování, třeba do datových schránek). Nebo si můžete koupit certifikát i s čipovou kartou, případně certifikát s čipovou kartou a čtečkou čipových karet, a pak mají speciálně pro elektronické občanky balíček certifikát plus čtečka čipových karet (protože od státu „dostanete“ jen tu čipovou kartu, bez čtečky).
E-maily umí podepisovat Outlook, Thunderbird i jiní klienti. Problém je s webovými klienty, tam je k tomu potřeba nějaký doplněk do prohlížeče. „Velký“ Acrobat umí podepsat PDF, Adobe Reader to dříve neuměl, mám pocit, že poslední verze Readeru už elektronický podpis umí, ale ruku do ohně bych za to nedal. Já pro podepisování PDF používám
JSignPDF. Exportované PDF umí myslím elektronicky podepsat i OpenOffice/LibreOffice a myslím že i MS Office.