Pokud váš router s OpenWRT dostane IP od VPN serveru, tak vše funguje správně. Jediné, co potřebuje mít nastaveno, jsou routy do všech sítí, do kterých se chcete na druhé straně dostat, což může proběhnout automaticky nebo ručně, to je jedno. Ostatní (maškaráda, předávání dat z tunelu do LAN na druhé straně) je třeba řešit na VPN serveru. A zakopaný pes je na 99% právě v tom, že pakety sice doputují na VPN server, ale ten neví, co s nimi dále dělat.
Ospravedlnujem sa, nie som sietar, ale tato problematika ma zaujma a ak mam cas, tak vzdy s niecim experimentujem.
Ano presne tak ako pisete (mam to uz aj v prvom prispevku) OpenWRT adresuu uspesne od OpenVPN servera ziska.
Ja si to vysvetlujem takto:
Spojenie 10.8.0.1 --- 10.8.0.140 funguje
Spojenie 10.8.0.140 --- 192.168.80.100 funguje
Spojenie 192.168.80.100 --- 10.8.0.1 nefunguje
Cize jedno riesenie je spravit v OpenWRT NAT, ale nie medzi LAN a WAN, ale medzi LAN a TUN.
Alebo druhe riesenie je routovanie. Ja sa vsak mojim malym mozgom domnievam, ze pakety treba smerovat medzi sietami z roznymi IP adresami. V tomto pripade sa musi smerovat medzi 192.168.80.1 a 10.8.0.140.
Lebo ten hlupy stroj co ma IP 192.168.80.100 netusi, ze existuje nejaka IP 10.8.0.1 (ale vie, ze existuje 10.8.0.140 (ta IP by mala predstavovat vlastne GW z pohladu 192.168.80.100)).
Sorry ja som este nikdy neroutoval, v zdy co sa dalo, tak som bridgoval

Ostatní (maškaráda, předávání dat z tunelu do LAN na druhé straně) je třeba řešit na VPN serveru
To si nemyslím, na serveru ty pakety končí a tak NAT není potřebný. Ten je potřebný na klientovi. push/pull je určený spíše pro přidání routy do sítě za servem.
Mě by zajímal výpis z klienta
ip route
a
iptables -t nat -L
Ty pravidla může být potřeba dát na začátek -I místo -O, aby to něco neblokovalo. Pak mě napadlo - jakou IP má WAN klienta? ten přeci routuje net. Jestli tam není nějaká kolize rozsahů s VPN. Na VPN je rozsah /24?
Vystup IP route
default via 192.168.1.1 dev eth0.2 src 192.168.1.154
10.8.0.0/24 dev tun0 src 10.8.0.140
192.168.1.0/24 dev eth0.2 src 192.168.1.154
192.168.1.1 dev eth0.2 src 192.168.1.154
192.168.80.0/24 dev br-lan src 192.168.80.1
A nat tabulka, je to ale dost neprehladne. Je tam aj ta maskarada, vid. prispevky vyssie.
Chain PREROUTING (policy ACCEPT)
target prot opt source destination
prerouting_rule all -- anywhere anywhere /* !fw3: user chain for prerouting */
zone_lan_prerouting all -- anywhere anywhere /* !fw3 */
zone_wan_prerouting all -- anywhere anywhere /* !fw3 */
Chain INPUT (policy ACCEPT)
Chain OUTPUT (policy ACCEPT)
Chain POSTROUTING (policy ACCEPT)
postrouting_rule all -- anywhere anywhere /* !fw3: user chain for postrouting */
zone_lan_postrouting all -- anywhere anywhere /* !fw3 */
zone_wan_postrouting all -- anywhere anywhere /* !fw3 */
MASQUERADE all -- 192.168.80.0/24 anywhere
Chain postrouting_lan_rule (1 references)
Chain postrouting_rule (1 references)
Chain postrouting_wan_rule (1 references)
Chain prerouting_lan_rule (1 references)
Chain prerouting_rule (1 references)
Chain prerouting_wan_rule (1 references)
Chain zone_lan_postrouting (1 references)
postrouting_lan_rule all -- anywhere anywhere /* !fw3: user chain for postrouting */
Chain zone_lan_prerouting (1 references)
prerouting_lan_rule all -- anywhere anywhere /* !fw3: user chain for prerouting */
Chain zone_wan_postrouting (1 references)
postrouting_wan_rule all -- anywhere anywhere /* !fw3: user chain for postrouting */
MASQUERADE all -- anywhere anywhere /* !fw3 */
Chain zone_wan_prerouting (1 references)
prerouting_wan_rule all -- anywhere anywhere /* !fw3: user chain for prerouting */
REDIRECT tcp -- anywhere anywhere tcp dpt:9999 /* !fw3: luci-remote */ redir ports 443