Jenže v PRAXI dpč, když budu chtít tohle dělat u trochu kompikovanějších tříd a vztahů, zabřednu opět do sraček. A ze všeho nejhorší na tom OOP je, že nad tím vším musí člověk přemýšlet a filozofovat, když přitom už to mohl mít dávno napsané.
Ještě větší problém je, když pak člověku takový projekt přistane na stůl s požadavkem změnit X a Y a dodělat Z. To pak opravdu bez přehánění většinu času stráví přemýšlením, jak to do toho zakomponovat, aby toho nemusel rozbíjet nebo předělávat příliš mnoho, ačkoli pokud jde o rozsah toho kódu, co má něco dělat, je to často jen pár řádků.
Tohle se prostě zvrhlo. Používají se jazyky, které o sobě tvrdí, že jsou objektové, ale ve skutečnosti nejsou, jsou strašně komplikované, nepřehledné, kód v nich je nepřehledný, obsahuje spoustu balastu, v němž se ta funkcionalita ztrácí a rozmělňuje. Lidi tu šermují s výrazy, že ani nevím, jestli mluvěj tak špatně anglicky nebo česky, pořádně se ani neshodnou na tom, co to znamená, ale nedá se říct, že by dnes vznikaly programy kvalitnější než před 30 lety. Fakt si říkám, že lidi by měli přestat vymýšlet p.čoviny a místo toho se konečně naučit programovat. Průměrný programátor z doby před 30 lety kdyby viděl tuhle diskusi, tak by většině věcí vůbec nerozuměl, ale věřím, že by konkrétní problém dokázal vyřešit rychleji a elegantněji i bez všech těch nesmyslů.
Jenže co je potom řešení. Viz javascript, ten OOP není a javascriptáři tam píšou procedurálně. Doteď jsem nenašel žádnou JS knihovnu komponent, která by šahala po kotníky třeba Primefaces nebo nějakému jinému komponentově orientovanému frontendovému frameworku (které se přestávají používat). Mají v tom strašný bordel, stáhneš si komponentu třeba Slider a ta nemá dokumentaci, nevíš co všechno přesně tomu můžeš nastavit, když rozklikneš kód není tam ani fň - nějaké parametry na jednom místě, s komentáři vo co go, to by chtěl člověk moc. Už je to tady takových 20 let, dělají se s tím weby - typická věc plná různých grafických klikátek - a ti blbci si nebyli schopni za tu dobu udělat unifikovanou, odokumentovanou knihovnu komponent. Twitterovský Bootstrap je sranda, tam žádné pořádné připravené komponenty nejsou a když s tím chce člověk dělat webovou aplikaci, tak good luck, musí si sehnat designera a kodéra, kteří mu ty potřebné komponenty udělají.
Teď je rok 2018 a já nemůžu sehnat pořádného fungujícího emailového klienta, který by uměl 2 věci: email a kalendář (kteý umí nějaký ten standardní protokol, co používá google). Zkoušel jsem Outlook, že by to mohla být kvalita, ale ten nepodporuje otevřený standard pro kalendář, který používá Google - jen uzavřený od Microsoftu. Navíc má různé absurdní bugy. Thuderbird ok, ale nemá kalendář. Tak jsem hledal, až jsem našel vyhlášený eM Client, který je placený. Stáhnul jsem si ho, dal jsem si tam účty a při komunikaci se zákazníkem jsem zjistil, že mi do Odeslaných jednou email uloží, jednou ne - takže nevím, jstli jsem to poslal nebo ne a musím otevířat webový gmail. DPČ ROK 2018 a člověk kuwa nemůže sehnat fungujícího emailového klienta s kalendářem!!! Hlavně že se vymýšlejí a dělají ty krávoviny typu webové aplikace a všichni si stěžují jak je sw vývoj drahý.
A to bych mohl pokračovat a už to bude fakt dost offtopic. Mohl bych mluvit o tom, jak nemůžu sehnat fungující šlapátka na kolo do 600,- Kč která by nešla za 1500km do kopru. Musel jsem si koupit šlapátka za 1400,- s vyměnitelnými průmyslovými ložisky. Prostě člověk chc takovou kravinu, co se vyrábí už X desítek let, a musí za to uvalit přes 1000,- aby to fungovalo jak má. Koupil jsem si značkovou bluetooth myš za 700,- a seká se ji kurzor - po čtení v recenzích prý běžná věc - myš nepoužitelná. Tachometr na kolo bluetooth za 600,- odešel po roce a nejtých 900km, navíc měl návrhové vady, že si nebyl schopný uložit napevno data, při výmně baterie se vše smaže. A mohl bych pokračovat a pokračovat.