Platby kryptoměnou v pohostinství

Petr

Platby kryptoměnou v pohostinství
« kdy: 04. 06. 2018, 22:27:56 »
Zdravím, máte někdo zkušenost se zavedením plateb pomocí kryptoměn v hospodě (BTC, LTC a výhledově třeba i jiné)? Sám se o krypto zajímám a mám kamaráda hospodského, kterého tahle myšlenka dost zaujala (do hospody chodí relativně hodně ajťáků jako já, takže klientala by i byla:), navíc reklama jako bonus.

Jen úplně nevím odkud začít, jak do toho zapadají daně a EET a jak něco takového vlastně legálně (nebo alespoň v šedé zóně) provést. Zkoušel jsem samozřejmě k tématu něco najít, ale ocením určitě zkušenost pokud někdo má. Díky moc za radu!
« Poslední změna: 05. 06. 2018, 10:05:04 od Petr Krčmář »

Hmmm

Re:Platby kryptoměnou v pohostinstvi
« Odpověď #1 kdy: 05. 06. 2018, 09:57:05 »
V tom je prave ten problem. Ako na dane.

Aj slovensky minister financii chce zdanovat kryptomeny, ale naraza prave na tento problem - podla akeho kurzu zdanovat.

Hospodsky si asi bude musiet radsej pri kazdej platbe evidovat aky je aktualny kurz.

J

Re:Platby kryptoměnou v pohostinství
« Odpověď #2 kdy: 05. 06. 2018, 10:28:20 »

Jäger

« Odpověď #3 kdy: 05. 06. 2018, 10:38:44 »
osobně bych se nejdříve poptal tady:
https://www.paralelnipolis.cz/koncepty/kavarna/

krypto_kazimir

« Odpověď #4 kdy: 05. 06. 2018, 13:40:31 »
Moja skusenost s platenim za tlac/polygrafia od zakaznikov je .. az dvaja. Jeden na zaciatku boomu par rokov dozadu a druhy nedavno. A toho druheho som musel presviedcat aby zacal krypto pouzivat aj ako menu, nie len ako spekulaciu.

Zato mi prislo asi 50 ziadosti o vyplnenie dotazniku, ze ako sa podnika s kryptomenami. Ako reklama.. trosku, ale nemam dojem, ze by mi to priviedlo zakaznikov.

Obaja boli kamosi, takze dane som neriesil.
Odvolavam suhlas so spracovanim osobnych udajov.

Re:Platby kryptoměnou v pohostinstvi
« Odpověď #5 kdy: 05. 06. 2018, 18:22:55 »
Aj slovensky minister financii chce zdanovat kryptomeny, ale naraza prave na tento problem - podla akeho kurzu zdanovat.

Kryptoměna není měna a když ji obdržíte, není to příjem.
Směňujete jídlo za něco jiného - představte si, že za to jídlo a pití neplatíte Bitcoinem, ale třeba duhovými kuličkami.
Pokud hospodskému "zaplatíte" za jídlo kuličkami, ve skutečnosti nerealizuje příjem, ale směnil jednu věc za druhou.

Hospodský realizuje příjem až v momentu, kdy kryptoměnu promění v peníze. V ten moment dochází k příjmu a daní se podle toho, kolik korun (eur) obdržíte.

J

« Odpověď #6 kdy: 05. 06. 2018, 23:47:18 »
Z pohledu zakona o dani z prijmu se nicmene jedna o prijem, ktery je nutno zdanit. A je uplne jedno, ze jde o smenu, je to proste prijem, neco podobneho je platba faktury zapoctem.

« Odpověď #7 kdy: 06. 06. 2018, 06:30:14 »
Z pohledu zakona o dani z prijmu se nicmene jedna o prijem, ktery je nutno zdanit. A je uplne jedno, ze jde o smenu, je to proste prijem, neco podobneho je platba faktury zapoctem.

Omlouvám se, máte pravdu.

Lol Phirae

Ado

« Odpověď #9 kdy: 06. 06. 2018, 09:42:47 »
Normalne tu platbu kryptom zavedte a na dane sa vykaslite. Bude tam zopar malo zakaznikov platit kryptom tak to voobec nie je treba riesit.

Petr

« Odpověď #10 kdy: 08. 06. 2018, 12:52:12 »
Omlouvam se za pozdni odpoved, ted toho mam nejak hodne.
O reklamu primarne nejde, spis je to takovy "for fun" projekt, treba to nekoho potesi, treba to par zakazniku pritahne (ale neni to hlavni ucel).
Z pohledu dani asi mam predstavu jak by to melo vypadat (diky @j), akorat netusim jak do toho zapada EET (pokud jej teda vubec nejak resit). Na druhe strane ma mozna pravdu Ado, ze kvuli par lidem asi nema smysl se s tim moc srat...
Ale v Brne je par podniku, kde BTC prijimaji, tak se nejspis zajdu zeptat. Kazdopadne diky za odpovedi :)