Ale ne dpč. v bance a pojišťovnách, kde se píšou tisíciřádkové business logiky pro intranet appky a oni do toho takhle mermomocí cpou ten gaylordský javascript - to tam prostě nemá vůbec co dělat.
Tebe vzbudili z hibernace, ze jo? JavaScript se uz pevne zabydlel i na serveru a ty same knihovny pak nemusis mit dva krat, jednou v jave a jednou v javascripte. Java proste bezi tak nejak se setrvacnosti a za deset let na ni budeme koukat jak na Basic nebo Perl. Neco z praveku IT :-) JavaScript proste vyhral. Muzete nesouhlasit, muzete bucet, muzete plakat a nebo se smat nic s tim nenadelate.
JS je jednoduchy, computational complete a tedy v nem udelas vse. Ze nema nejakou vychytavku z jineho jazyka a je nutno pouzit nejaky design pattern je jen implementacni detail. Stejne mas milion knihoven a z toho zhruba stovku prvotridni kvality a tak nikdo uz kolo nevynaleza. Puntickari a puristi muzou sahnout po TypeScriptu nebo jinem jazyku co transpiluje do JS. Je od zakladu event driven, asynchronni, da se v nek kodit jak proceduralne tak objektove ci funkcionalne.
No hejeteri ted zacnou neco o 0.1 + 0.2, nepochopeni operatoru +, == atd. ty si nevsimej , jdou jen puknout zavisti a zalem.
Neříkej mi co je javascript, protože já tu sračku moc dobře znám, dělal jsem v angularu i reactu. To c o říkáš o Javě je hodně mimo, za 10 let se tak jak ty říkáš nebudou lidi dívat na Javu, ale na ten tvůj javscript a ty hovna, co se v tom dělají, to se klidně vsadím. A budou u 10 let starých projektů kroutit hlavou ne nad těma Java věcma, ale nad těma nehomogenníma sračkama psanýma na frontendu. A budou se tvářit podobně, jako když dneska by někdo otevřel projekt v Javě 1.1, kdy pořádné OOP v praxi teprve nějak začínalo a i plus se psalo jako add(). Tak budou civět na ten tvůj javascript a ekosystém kolem. Dneska jsou veškeré základy novodobého programování položené a objevené, je to OOP tak, jak se používá v C# a Javě, možná trošku říznuté funkcionálním programováním, jak je to už dneska. Maximálně bude přibývat nějaký syntax sugar, knihovny se budou vylepšovat a začišťovat, ale jinak žádné jiné extra vylepšení nebude, není co vymyslet, to by musel vzniknout až nový typ počítače. Tou dobou už bude ve web technologiích i trochu pořádek, protože tam začnou víc vládnout opravdoví programátoři, a ne lepiči webovek.