Plat nad 100 tisíc pro programátora v Praze

jpu

Re:Plat nad 100 tisíc pro programátora v Praze
« Odpověď #105 kdy: 11. 09. 2018, 14:12:50 »
Mozem robit svarc, za dobre peniaze a mat aj benefity ako zamestnanec. Samozrejme dovolenku a lekara nemam preplatene. Ale rocny bonus mozem tiez dostat, nakolko ten nie je povinny ani pre zamestnancov. Ked ide nieto na zivnost/svarc, tak si odpocita tie dni dovolenky, ktore nedostane zaplatene a vychadzat z toho. Ak mi to vyjde, ze budem 10000e rocne v pluse, nez by som bol zamestnanec, tak stale sa mi zivnost oplati

Vlado

« Odpověď #106 kdy: 11. 09. 2018, 14:19:40 »
Nič k tomu nie je adekvátne. Lebo junior by proste na takú pozíciu nebol prijatý. Juniorovi od 350 CZK na hodinu je už dobrá mzda. Iste, s vyštudovanou informatikou a aktívnou angličtinou mu dám aj ako juniorovi viac. Koľko, záleží od programovacieho jazyka a doterajších skúseností. Ale vyplakávať tu, že mi nikto nechce dať 1250 na hodinu v hrubom? Mať v CZK hrubého 120 000 znamená, že beriete viac ako 97,74% zamestnancov. Celková priemerná mzda je okolo 30 000, v IT, kde je to tradične najvyššie je priemer asi 56 000, tak koľko by mal mať junior? Realita je, že ak je to napríklad PHP-čkár, tak ako junior musí byť šťastný, ak nájde ponuku čo aj za 350 na hodinu v hrubom. Lebo už to je ten priemer. A padla, koniec debaty. Ak chce viac, nech sa páči, tam sú dvere a tam je fórum root.cz kde sa môže vyplakávať aký som skrblík. A kým ja za také peniaze takého juniora nájdem do hodiny, on bude mať hovno a len sny ako nájde debila čo mu dá dostatočný plat na kúpu vlastného bytu do roka.

JanTarek

« Odpověď #107 kdy: 11. 09. 2018, 14:22:03 »
:o asi nema smysl reagovat na poslednich nekolik prispevku jednotlive - omlouvam se za absenci citaci.

Mel jsem to stesti a posledni dobou jsem par pohovoru absolvoval. A nikde (!) mi nakonec nenabidli castku nad 100k. On je rozdil mezi slibem rekrutera/nekoho z HR a realitou, kdyz projdete do konce vyberoveho rizeni. Tam na vas ceka smutna realita - firma skutecne tolik penez nema. Castka, s kterou na oko souhlasili jeste na zacatku, byla jen vabnicka, aby se clovek vubec u pohovoru ukazal. Mimochodem uplne stejnou zkusenost ma kamarad, ktery v teze dobe po pohovorech take chodil - na ICO mu nakonec nabidli asi o 2.5k/MD mene - 4.5k/MD.

Perlicka na konec: kdyz jsem posilal CV do korporatu, hned v uvodnim screeningu jsem si HR rekl o casku X. Pani z HR to trosku pobavilo a rekla, ze "plat prece neni vsechno, mame ale spoustu benefitu". Pri dalsim patrani jsem zjistil, ze i ten zivot v korporatu neni tak ruzovy, jak tu nekteri vykrikuji - hluboko pod 100k, protoze benefity!

Vazne neni bezne dostat 100k a vice, pokud si za tim stojite, napiste jmena firem, kde je nastupni mzda pres 100k na pozici SWE (senior?). Diky!

MSD

Zajimave, jeste 3-4 mesice zpet byl strop 95k nastupni mzda pro senior software engineer. (Nemluvim ted o mzde po roce a delsi dobe, to pry skutecne pres 100k lze dosahnout, ale ne nastupni (informace stara ani ne pul roku))

Barclays má asi do 130, ale je to korporace, takže spíše lopaťárny. To je pak otázka, jestli jít dělat do korporací (MSD, infor, ...) za solidní peníze a nebo radši dělat něco pořádného.

Obdobna zkusenost jako s MSD - u vstupniho/informativniho pohovoru do Inforu jsme se hned nedohodli na mzde, maximalni strop byl opet na 95k (senior), 20 dni dovolene a 4 sickdays. Az budou shanet architekty/leady, ozvou se, jinak jsem si rikal na pozici prilis.

Ted babo rad, z jedne strany osobni zkusenost, z druhe pisalci z diskuse na rootu.  ???

Vlado

« Odpověď #108 kdy: 11. 09. 2018, 14:26:59 »
Jeden sa opýta či existuje firma kde ako junior nájde plat od 100k na HPP a iný mu napíše príklad na seniornú pozíciu v Mníchove do 90k eur ročne. Úplne od veci. Čo je síce 192k v CZK, ale za seniora, nie juniora. Plus pozabudol uviesť, že dane, living costs a health insurance costs sú úplne inde. Ste naivní? Či blbí? Kto si vie dať dve a dve dohromady, vezme radšej Prahu za 90k CZK mesačne, ako Mníchov za 90k EUR ročne.

Mnichov neni zase o tolik drazsi nez praha pokud chces a zijes jako normalni tedy mestskej clovek. Najmy jsou tam vyssi to ano ale kluby, bary, restaurace jsou neporovnatelne vyssi kvality. V Praze mam problem se jit najist ve 3 rano, v mnichove kdykoliv stejne tak moje nej kluby maji otevreno nejen ve st pa a so.

To je super, že majú otvorené a super kvalitu. A ceny? Lebo aj v Dubaji som sa vybral o jednej v noci do kvalitného nočného klubu, potiaľ super. Ale len rezervácia stola stála 40 000 CZK. Ceny v Mníchove sú inde. Ako nájom, tak potraviny, tak zdravotná.

Petr

« Odpověď #109 kdy: 11. 09. 2018, 14:28:18 »
Samozrejme junior toto nedostane. Nam se preklopila debata na HPP vs. ICO a to v pripadech, kde sem ja nebo kolega, na ktereho sem reagoval.
Ano se 120k berete vic jak 97% zamestnancu, to je pravda. Teoreticky tedy neni na co si stezovat.
Dokonce z toho mozna vychazi, ze jit na ICO v takovem pripade uz neni primarne o penezich, ale mozna o nejake volnosti.
Jako zamestnanec stale musite hrat tu firmeni hru a resit politiku.

Z me zkusenosti junior v IT (je celkem nepodstatnej rozdil jestli programator, tester, admin) dostane nekde okolo 30-40k. Nebudou v tom velke dochylky. Pak je takovej dalsi milnik okolo 60-70. Potom okolo 90-100. Nad to uz se dostava velmi tezko a musite mit nejakej specifickej skill nebo set zkusenosti a musi byt poptavka.

Realne to vime jak to je. Samozrejme cest vyjimkam a vsem to preji, ktery povazuji za samozrejme brat minimalne kilo, ale spis 150.

Petr

« Odpověď #110 kdy: 11. 09. 2018, 14:31:22 »
:o asi nema smysl reagovat na poslednich nekolik prispevku jednotlive - omlouvam se za absenci citaci.

Mel jsem to stesti a posledni dobou jsem par pohovoru absolvoval. A nikde (!) mi nakonec nenabidli castku nad 100k. On je rozdil mezi slibem rekrutera/nekoho z HR a realitou, kdyz projdete do konce vyberoveho rizeni. Tam na vas ceka smutna realita - firma skutecne tolik penez nema. Castka, s kterou na oko souhlasili jeste na zacatku, byla jen vabnicka, aby se clovek vubec u pohovoru ukazal. Mimochodem uplne stejnou zkusenost ma kamarad, ktery v teze dobe po pohovorech take chodil - na ICO mu nakonec nabidli asi o 2.5k/MD mene - 4.5k/MD.

Perlicka na konec: kdyz jsem posilal CV do korporatu, hned v uvodnim screeningu jsem si HR rekl o casku X. Pani z HR to trosku pobavilo a rekla, ze "plat prece neni vsechno, mame ale spoustu benefitu". Pri dalsim patrani jsem zjistil, ze i ten zivot v korporatu neni tak ruzovy, jak tu nekteri vykrikuji - hluboko pod 100k, protoze benefity!

Vazne neni bezne dostat 100k a vice, pokud si za tim stojite, napiste jmena firem, kde je nastupni mzda pres 100k na pozici SWE (senior?). Diky!

MSD

Zajimave, jeste 3-4 mesice zpet byl strop 95k nastupni mzda pro senior software engineer. (Nemluvim ted o mzde po roce a delsi dobe, to pry skutecne pres 100k lze dosahnout, ale ne nastupni (informace stara ani ne pul roku))

Barclays má asi do 130, ale je to korporace, takže spíše lopaťárny. To je pak otázka, jestli jít dělat do korporací (MSD, infor, ...) za solidní peníze a nebo radši dělat něco pořádného.

Obdobna zkusenost jako s MSD - u vstupniho/informativniho pohovoru do Inforu jsme se hned nedohodli na mzde, maximalni strop byl opet na 95k (senior), 20 dni dovolene a 4 sickdays. Az budou shanet architekty/leady, ozvou se, jinak jsem si rikal na pozici prilis.

Ted babo rad, z jedne strany osobni zkusenost, z druhe pisalci z diskuse na rootu.  ???
Tak ja tam nejakej ten rok uspesne dal. Pisu ti jak to tam je. Nastupak je neco jineho. Tlacej se mzdy dolu. Takze ano, nastup nedostanes max, tlacej te na low nebo max mid range.

Tech 95 max celkem odpovida, protoze to mas jeste 15k do mid range senior pozice a tedy ti muzou davat kazdej rok 2-5%, muzes prejit z teamu do teamu, kde ti daj od 3 do 7% jen za tu zmenu.

mirek

« Odpověď #111 kdy: 11. 09. 2018, 15:27:13 »

S tím inforem máš pravdu. Znám tam pár lidí a ta stovka mě dost překvapila. Ale v době, kdy byl strop kolem 60, jim všichno odešli, tak poslední 2 roky pořád zvyšují. Stovku bych teda nečekal, ale korporace už moc neřeším. Těžko říct.

Na druhou stranu Barclays dává myslím rovnou do nabídek 90 až 130, takže pokud máš trochu praxi, tak přes 100 je tam v pohodě. Hlavně nároky nejsou vysoké (tak korporace).

Madafa

« Odpověď #112 kdy: 11. 09. 2018, 15:44:33 »
100 hadrů je solidní výplata.
Ještě lépe na IČ, ale to v korporátech moc nejde.
Tvrdím, že není až tak zásadní rozdíl 100 a 130.
Rozdíl 60 a 90 je ale zatraceně velký.

Dělat za 60 dnešní době, to je jako by někdo dělal za 15 hrubého v roce 2000.
Všechno šlo hrozně nahoru, nájmy jsou drahé jako kráva, žrádlo je násobně dražší, dům v Praze koupíš tak za 15 tyček a to ještě můžeš děkovat, že jsi sehnal dobře.

V roce 2000 se dal koupit dům v Praze za 8 tyček a mohl sis vybírat, jestli ho chceš na Vinohradech nebo na Hanspaulce.
V boční ulici za 8 tyček úplně v pohodě, i za 6 tyček se dalo koupit.

DNESKA?
https://realitymix.centrum.cz/detail/praha/prodej-rd-280-m2-2-terasy-praha-6-hanspaulka-7041666.html

Pod 80 tisíc HRUBÉHO se nedá kvalitně žít, jen přežívat někde v paneláku nebo na periferii.
Jasný, hromadě plevele to stačí, berou 60-70 hrubého, hlavně že nic nedělají, nikdo po nich nic nechce, nikdo po nich neřve.

mirek

« Odpověď #113 kdy: 11. 09. 2018, 15:48:00 »
To je normální inflace. Pokud něco v IT umíš, tak pod 100 na HPP dělat nebudeš, protože se to nevyplatí.

O

« Odpověď #114 kdy: 11. 09. 2018, 16:23:33 »
Pod 80 tisíc HRUBÉHO se nedá kvalitně žít, jen přežívat někde v paneláku nebo na periferii.
Jasný, hromadě plevele to stačí, berou 60-70 hrubého, hlavně že nic nedělají, nikdo po nich nic nechce, nikdo po nich neřve.

Jestli s 80 tisíci hrubého nedokážeš kvalitně žít, tak jsi zoufalec.

mirek

« Odpověď #115 kdy: 11. 09. 2018, 16:36:47 »

Spíše ty. Za 80 hrubého třeba v Praze fakt nevyžiješ. Můžeš šetřit a nic moc nedělat, ale to si u tak náročných pozic asi nezasloužíš. Ty mzdy nejsou tak vysoké náhodou. Většina lidí na to nemá, proto to dělat nemůže.

MaLaMuT

« Odpověď #116 kdy: 11. 09. 2018, 17:51:06 »

Spíše ty. Za 80 hrubého třeba v Praze fakt nevyžiješ. Můžeš šetřit a nic moc nedělat, ale to si u tak náročných pozic asi nezasloužíš. Ty mzdy nejsou tak vysoké náhodou. Většina lidí na to nemá, proto to dělat nemůže.

Přesně tak!

j

« Odpověď #117 kdy: 11. 09. 2018, 17:52:45 »
...Za 80 hrubého třeba v Praze fakt nevyžiješ...
Fakt nevim proc se to tu furt resi ... on snad tu nekdo vstava za min nez 2M? Na den samo?

jpu

« Odpověď #118 kdy: 11. 09. 2018, 17:54:45 »
Citace
Většina lidí na to nemá, proto to dělat nemůže.
Dnes ani vedieť nemusíš a dostaneš kopu peňazí. Hociaki  lepici kódu dostávajú veľké prachy a hovno vedia. Inak vyžiť sa dá aj zo 40k, neviem či si platis kurvy každý mesiac keď ti 80k nestačí. Pravdepodobne.

Citace
V Praze mam problem se jit najist ve 3 rano, v mnichove kdykoliv stejne tak moje nej kluby maji otevreno nejen ve st pa a so.

No to už je len sakra dôvod prečo ísť do Mníchova. Tých čiernych je tam teraz riadne narvanych.

tralala

« Odpověď #119 kdy: 11. 09. 2018, 18:35:37 »
Ja mam cca 8000k na den, uplne presne ked ma mesiac 22 dni to vychadza podla kurzu 174k czk, 6800 euro ... robim v korporate na svarc a posledne tri mesiace permanentny remote, trocha to trvalo ale teraz ani neviem co je volno a co praca uplne sa mi to zlieva, ked je treba spravim nejake komity ...