Jak funguje DHCP server?

Marky

Jak funguje DHCP server?
« kdy: 28. 05. 2018, 16:18:43 »
Ahoj, když připojím do routeru nějaké zařízení, které má nastaveno získat IP s DHCP serveru, jak to celé funguje? Dejme tomu, že teď tomu zařízení přiřadil DHCP server IP 192.168.0.100. Když pinkgnu na tu IP adresu tak to běží. Když ale vyhradím tomu zařízení IP adresu 192.168.0.200 podle MAC v DHCP serveru, pořád je tam IP adresa 192.168.0.100. Musím restartovat router? Nebo to zařízené? Nebo oboje? Díky

Re:Jak funguje DHCP server?
« Odpověď #2 kdy: 28. 05. 2018, 16:51:14 »
To zařízení má IP adresu propůjčenou na nějakou dobu, než ta doba vyprší, nemá důvod žádat o ni znovu. To zařízení není nutné restartovat, stačí vynutit obnovu IP adresy – jak na to záleží na systému na tom zařízení. Teoreticky by ani restart nemusel pomoci, protože si zařízení může pamatovat (pokud zná aktuální čas), že zápůjčka je ještě platná. Ale pokud jde o nějaké hloupé zařízení typu tiskárna nebo hodiny, bude restart ta nejjednodušší cesta.

Cek

« Odpověď #3 kdy: 28. 05. 2018, 16:56:25 »
To zařízení má IP adresu propůjčenou na nějakou dobu, než ta doba vyprší, nemá důvod žádat o ni znovu. To zařízení není nutné restartovat, stačí vynutit obnovu IP adresy – jak na to záleží na systému na tom zařízení. Teoreticky by ani restart nemusel pomoci, protože si zařízení může pamatovat (pokud zná aktuální čas), že zápůjčka je ještě platná. Ale pokud jde o nějaké hloupé zařízení typu tiskárna nebo hodiny, bude restart ta nejjednodušší cesta.

Po restartu extremni vetsina zarizeni zazada znova o adresu, protoze nevi jestli je ve stejne siti. Popravde nevim asi o zadnem, ktere by se spolehlo na to, ze ma porad jeste IP adresu zapujcenou. V zivote jsem takove nepotkal....

MikyM

• 124
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 28. 05. 2018, 16:57:06 »
....Musím restartovat router? Nebo to zařízené? Nebo oboje? Díky
IP ma lease time. Prihlas se do routeru, nastav staticky zaznam pro zvolenou MAC a odmaz soucasny lease.
Na zarizeni vytahni a dej zase zpatky kabel pripadne vypni a zapni wifi adapter.
Priklad pro windows pomoci 2 prikazu pres command line:
ipconfig -release
ipconfig -renew

Zbytek google....

Marky

« Odpověď #5 kdy: 28. 05. 2018, 17:15:37 »
Díky a proč ji teda nevidím v DHCP / Leases ale vidím ji v ARP / List ? Když tu IP přiděluje DHCP?

MikyM

• 124
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 28. 05. 2018, 17:29:38 »
Díky a proč ji teda nevidím v DHCP / Leases ale vidím ji v ARP / List ? Když tu IP přiděluje DHCP?
Dotazu uplne nerozumim.
Uz jsi provedl nastaveni statickeho zaznamu a "restart" zarizeni, ktere ma dostat novou statickou adresu ?
Ten zaznam v ARP je staticky,dynamicky ?
.
.
Schvalne na cilovem zarizeni nastav rucne napevno treba IP 192.168.0.105. Potom se mrkni do ARP tabulky...

Marky

« Odpověď #7 kdy: 28. 05. 2018, 17:36:24 »
Ten záznam v ARP je DC, dynamic/complete, nic dalšího u toho napsáno není.
Restart jsem ještě neprovedl, mám strach abych se na to zařízení pak připojil, jsem na druhé straně ČR.

MikyM

• 124
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 28. 05. 2018, 17:38:54 »
Ten záznam v ARP je DC, dynamic/complete, nic dalšího u toho napsáno není.
Restart jsem ještě neprovedl, mám strach abych se na to zařízení pak připojil, jsem na druhé straně ČR.
Dokud bude dane zarizeni v siti pripojene a bude mit svou soucasnou IP pak bude existovat zaznam v ARP bez ohledu na to zda jsi lease smazal nebo ne.

btw: Pokud je to na Mikrotiku a ARP je Dynamic,Complete pak po prideleni adresy z DHCP tam bude jeste priznak DHCP zkratka DCH.
« Poslední změna: 28. 05. 2018, 17:43:04 od MikyM »

Marky

« Odpověď #9 kdy: 28. 05. 2018, 17:51:45 »
Tak jsem tam nastavil statickou IP a restartoval, v ARP vidím novou IP s DC.
Nastavil jsem IP přiděluji DHCP + restart, v ARP stejná IP s DC a v DHCP IP vůbec ji nevidím.

Lol Phirae

« Odpověď #10 kdy: 29. 05. 2018, 00:31:46 »

Bubo

« Odpověď #11 kdy: 29. 05. 2018, 08:51:45 »
Myslím, že odpovede sú nedostatočné. Presne tento problém mám s routerom ASUS RT-AC68U.
Typicky pre USB wifi adaptér, pre raspberry pi (jedno aký-zdá sa mi). Môžem reštartovať koľko chcem, či už raspberry alebo router, adresa zostáva tá ktorú dostal adaptér po prvom pripojení.

Nude

« Odpověď #12 kdy: 29. 05. 2018, 09:35:17 »
Myslím, že odpovede sú nedostatočné. Presne tento problém mám s routerom ASUS RT-AC68U.
Typicky pre USB wifi adaptér, pre raspberry pi (jedno aký-zdá sa mi). Môžem reštartovať koľko chcem, či už raspberry alebo router, adresa zostáva tá ktorú dostal adaptér po prvom pripojení.

Necital som cele vlakno, ale... DHCPREQUEST zaslany klientom serveru bude pytat vzdy poslednu pridelenu IP adresu a ju aj dostane, pokial nenastane mimoriadna udalost, dojde DHCP pull, zmena konfiguracie na strane klienta alebo servera... Samotny restart DHCP servera alebo klienta nema ziaden vpliv na zmenu IP. DHCP nie je loteria.
IMHO sa to sprava okey... Ale vravim, necial som cele vlakno.

Lol Phirae

« Odpověď #13 kdy: 29. 05. 2018, 09:56:24 »
Necital som cele vlakno, ale... DHCPREQUEST zaslany klientom serveru bude pytat vzdy poslednu pridelenu IP adresu a ju aj dostane, pokial nenastane mimoriadna udalost

Bingo, tady někdo objevuje naprosto standardní vlastnosti a chování DHCP serveru/klienta a považuje to za chybu... Ach jo.

« Odpověď #14 kdy: 29. 05. 2018, 10:04:04 »
Restart zařízení ale z pohledu DHCP vůbec nic neznamená, maximálně může jako vedlejší efekt vyvolat nějakou akci DHCP.  Aby bylo možné určit, v čem je problém, musel byste napsat, jaké údaje vrací klient DHCP nebo jak dlouhá je doba výpůjčky IP adresy na zařízení.

Jinak změna přiřazené adresy na DHCP serveru nemusí znamenat, že ji dostane klient přidělenou – záleží na tom, zda je to přiřazení povinné nebo doporučené. Když klient už má přidělenou IP adresu, žádá o prodloužení zápůjčky – a pokud něco serveru v prodloužení nebrání, prodlouží stávající zápůjčku.