Mna ten checkbox vcera teda riadne vytocil. Dokonca som vcera kvoli tomu zrusil svoju odpoved v diskusii pod novinkou.
V kazdom pripade sa mi to cele zda byt chujovina:
1. Na to, ze loguju moju IP adresu (lebo potrebuju kvoli prevadzke, pripadne kvoli policii) IMHO nemusia obtazovat zo zaklikavatkom. Staci link na patricne info, kde si mozeme precitat, ako fasa dobre to zabezpecili.
2. To, co vyplnim sam (nick, text prispevku) vyplnam dobrovolne, osobne udaje tam nedavam (a keby som daval, tak mojim explicitnym suhlasom je moje dobrovolne odoslanie) - takisto netreba obtazovat zaklikavatnom.
3. Ak chcu zhromazdovat nejake data navyse (ktore nutne nepotrebuju na chod sluzby, ale z nejakeho dovodu ich chcu "na zlepsenie sluzieb" a pod), podla mojej interpretacie GDPR by nemali "vydierat". Teda malo by byt umoznene postnut komentar aj ked neudelim suhlas so spracovanim extra udajov (v tom pripade by tie udaje navyse nemali spracovavat, napriklad by v diskusii pod clankom/spravickou nemali uvadzat moju IP - to, ze je nejakym sposobom obfuskovana je IMHO irelevantne, pretoze je to vysledok spracovavania, s ktorym nesuhlasim, takisto by nemali info odo mna pouzivat na "marketigove ucely" a pod). Podla mna skratka taketo vynucovanie suhlasu so spracovavanim osobnych udajov porusuje GDPR. (Dokonca to hodi natvrdo hlasku "Musíte souhlasit se zpracováním osobních údajů.")
4. Povedzme ze chcem nieco postnut a v tom momente sa mi zda, ze je OK spracovavat moje udaje, tak to zakliknem. Postnem, OK. Vecer sa mi to rozlezi v hlave, poviem si ze to bola blbost a na druhy den chcem svoj suhlas odvolat. Povedzme ze im napisem mail z rovnakej e-mailovej adresy (ktoru vysomrovali v submit dialogu) takze bude aj celkom vierohodne, ze som ten isty, co ten suhlas predtym udelil, ale teraz ho odvolava. Co budu potom robit? Mozu zmazat cely moj prispevok (fasa, ked nan uz niekolko ludi odpovedalo, tym sa fakt sprehladni diskusia, okrem toho ja nechcem odstranit text prispevku, len odvolat suhlas so spracovanim osobnych udajov). A odstrania aj vsetky udaje k danemu prispevku z toho "zlepsovania sluzieb" (teda nielen to co je viditelne)? Ked nie, tak porusuju GDPR - a ak to odstranit vedia (teda sluzba funguje aj bez mojich osobnych udajov), tak naco do pekla podmienuju postnutie prispevku zakliknutim toho otravneho boxu?
A to som pred par dnami zrovna v novinach cital, ze "platnostou GDPR sa nic nezmeni, firmy investovali do pravnikov namiesto do ochrany osobnych udajov" a povedal som si, ze predsa to po novom tak jednoducho nemozu. A teraz to vidim na root-e. No mozu. Chvilu som rozmyslal, ze ich skusim potrolit s udelovanim suhlasu a naslednym odvolavanim. Ale prdim na to. Pod tymto postom to prvy a posledny krat zakliknem - a dovi, kym nezmizne to vydieracie zaklikavatko. Aj tak to tu uz ide dole vodou.