Je WiFi bez homologace nelegální?

Klabát

Je WiFi bez homologace nelegální?
« kdy: 25. 05. 2018, 18:36:50 »
Nedávno jsem na Aliexpresu koupil nový router. Funguje na výbornou, nicméně jsem na něm nikde nenašel logo CE (což mně osobně nijak zvlášť netrápí), ale tak by mě zajímalo, jestli provoz tohohle zařízení (resp. WiFi části) je de-jure nelegální, protože nejspíš není homologováno v EU, nebo pokud dodržím podmínky (výkon, frekvence) tak je to v pořádku?

Re:Je WiFi bez homologace nelegální?
« Odpověď #1 kdy: 25. 05. 2018, 19:03:52 »
Nedávno jsem na Aliexpresu koupil nový router. Funguje na výbornou, nicméně jsem na něm nikde nenašel logo CE (což mně osobně nijak zvlášť netrápí), ale tak by mě zajímalo, jestli provoz tohohle zařízení (resp. WiFi části) je de-jure nelegální, protože nejspíš není homologováno v EU, nebo pokud dodržím podmínky (výkon, frekvence) tak je to v pořádku?

A jak víte, že je dodržíte? Protože to někdo píše někde v menu konfigurace? :)
Homologace je právě o tom, že odborný institut ověří na měřicí aparatuře, že tomu tak je i ve skutečnosti.

Klabát

« Odpověď #2 kdy: 25. 05. 2018, 19:23:41 »
Miroslav Šilhavý: tak jistě to vědět nemůžu, nicméně zrovna v tomhle případě to není nějaký garážový shit za $5, se uvnitř nachází čipy od MediaTeku, které se pravděpodobně vyskytují i v zařízeních u nás prodávaných.

Sten

« Odpověď #3 kdy: 25. 05. 2018, 19:25:25 »
Takové zařízení nevyhovuje nařízení vlády 426/2016 Sb., a tedy jej nesmíte uvádět do provozu

Kamui

« Odpověď #4 kdy: 25. 05. 2018, 19:32:12 »
Klabát: pokud jsou radiomoduly od MediaTeku a schválené v EU, tak by to snad neměl být problém, že jinak zařízení není schválené jako celek.

M.

« Odpověď #5 kdy: 25. 05. 2018, 20:05:35 »
Pokud jej provozujete jako wifi router, které jsou v Česku provozovány s využitím všeobecného oprávněním VO-R/12/09.2010-12  vydaného ČTU, tak potřebujete mít papír (ptohlášení o sohdě), který uvádí, že daný router splňuje požadavky ČSN ETSI EN 300 328 (pro 2,4 GHz) nebo ČSN ETSI EN 301 893 (pro pásmo 5 GHz). Pokud takový papír doložit nemůžete a ČTU by Vás vyhmátlo (zcela nepravděpodobné), tak je to nedovolené využívání rádiových kmitočtů bez splnění stanovených podmínek a sankciovatelné do výše 100.000 Kč (jako nepodnikající fyzická osoba, podnikající to má za 5 MKč), což je za pusu, v Rakousku to třeba začíná na 250.000 EUR.
Před ČTU Vás právě chrání to CE/papír s prohlášením o shodě na danou krabičku. :-)
Že je uvnitř nějaký chipset, ke kterému existuje daný papír, tak je nepodstanté, potřebujete papír na celý hotový výrobek, což je starost jej opatřit pro výrobce nebo dovozce do EU.

nv

« Odpověď #6 kdy: 25. 05. 2018, 20:11:39 »
Takové zařízení nevyhovuje nařízení vlády 426/2016 Sb., a tedy jej nesmíte uvádět do provozu

Kde z toho nařízení plyne, že ho nesmí uvádět do provozu?

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 25. 05. 2018, 20:18:03 »
Miroslav Šilhavý: tak jistě to vědět nemůžu, nicméně zrovna v tomhle případě to není nějaký garážový shit za $5, se uvnitř nachází čipy od MediaTeku, které se pravděpodobně vyskytují i v zařízeních u nás prodávaných.
jakou mate jistotu, ze je to nakonfigurovane pro EU a ne pro US nebo JP trh? Ty certifikace nejsou tady pro srandu.

M.

« Odpověď #8 kdy: 25. 05. 2018, 20:21:47 »
Nařízení vlády 426/2016 Sb. se vztahuje na výrobce/dovozce/prodejce, který to vyrobí/doveze/bude prodávat na území EU. Stanovuje, co musí splnit, aby takové zařízneí mohl uvést na trh a bude to řešit ČOI.
Pokud si individuálně objednám jako soukromá osoba rádiovou krabičku na aliexpresu, tak mě toto nařízení nezajímá. Ale pokud takto individuálně dovezené zařízení dovezu a uvedu do provozu, tak to činím plně na svoji odpovědnost a musím dodržet legislativu o využívání radiových kmitočtů, což už bude hypoteticky řešit ČTU přímo s provozovatelem dané krabičky (jak jsem psal výše, v praxi extrémně nepravděpobné) a doložit, že mám patřičné oprávnněí k využívání kmitočtů, což v tomto případě je to všeobecné oprávnění, ale to požaduje, že dané krabička má shodu s uvedenými normami.

kkt1

• 796
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 25. 05. 2018, 20:23:02 »

Pravo je komplexni, takze 127/2005 na zacatek, pak ta vyhlaska a budete vedet, ze ho nesmite provozovat. To ze je nejaky chip v zarizeni s certifikaci a v zarizeni bez certifikace neznamena ze ta shoda jednoho chipu nejak kouzelne zaridi ze to druhe zarizeni bude mozne automaticky provozovat. Kazde takove zarizeni musi mit certifikaci, takze je uplne jedno ze to neni wifi za $5 ale za $5000, bez certifikace je provoz nelegalni.

Vilith

• 663
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 25. 05. 2018, 20:25:30 »
Pokud neni zalobce, tak ani neni soudce...

Dokud nebudes rusit ostatni, tak si to provozuj. Pokud se prihlasis nebo na Te prijdou, tak mas smulu...

Matio

« Odpověď #11 kdy: 25. 05. 2018, 20:42:14 »
Tohle je vůbec zajímavé téma. Týká se to i třeba mobilů, kdy je nelegální provozovat tady telefon, který se třeba prodává pouze v USA nebo Číně a nemá CE logo. A neplatí to jen pokud si ho tady někdo koupí, ale i pokud sem s ním nějaký Američan nebo Číňan přicestuje a používá ho zde. Nicméně je to asi tiše tolerováno, pokud to nezpůsobuje rušení (jinak by mohly být třeba kontroly na letištích).

?

« Odpověď #12 kdy: 26. 05. 2018, 00:47:15 »
no tak americky telefon snad ani nenajde sit z duvodu rozdilnych frekvenci, takze asi komunikovat s nicim nebude a ani rusit. wifi ma v americe asi o kanal 12 a 13 mene, takze zde v evrope taky problem nebude. v japonsku maji navic kanal 14, ktery ma snad jen polovicni sirku pasma a i v japonsku uz se u novych zarizeni tusim nesmi pouzivat. Problem muze byt u rozdilnych max vysilacich vykonu u wifi, ale snad vsechny wifi zarizeni tohle nastavuji podle nastaveneho regionu/zeme

Matio

« Odpověď #13 kdy: 26. 05. 2018, 07:43:53 »
?: ale najde, GSM se používá všude na světě včetně USA. Měl jsem tu na návštěvě Američany a telefon jim normálně fungoval. Možná jen tam nebo tady je nějaké pásmo navíc.

Sten

« Odpověď #14 kdy: 26. 05. 2018, 11:55:03 »

Citace
Toto nařízení zapracovává příslušný předpis Evropské unie a upravuje technické požadavky na rádiová zařízení, které musí splňovat při uvedení na trh nebo do provozu, podmínky a postupy při jejich dodávání na trh a způsoby posuzování shody.

Pokud si individuálně objednám jako soukromá osoba rádiovou krabičku na aliexpresu, tak mě toto nařízení nezajímá. Ale pokud takto individuálně dovezené zařízení dovezu a uvedu do provozu, tak to činím plně na svoji odpovědnost a musím dodržet legislativu o využívání radiových kmitočtů, což už bude hypoteticky řešit ČTU přímo s provozovatelem dané krabičky (jak jsem psal výše, v praxi extrémně nepravděpobné) a doložit, že mám patřičné oprávnněí k využívání kmitočtů, což v tomto případě je to všeobecné oprávnění, ale to požaduje, že dané krabička má shodu s uvedenými normami.

Pokud by to bylo jen pro dovozce/prodejce, proč je tam výjimka pro výzkum a zařízení sestavená radioamatéry?