Pomalé připojení pomocí Wi-Fi

Mikeee

Pomalé připojení pomocí Wi-Fi
« kdy: 23. 05. 2018, 22:53:14 »
Ahoj, UPC internet přes ethernet port jede spolubydlícímu 80 Mbps/30 Mbps a mě v mém pokoji na WiFi podsíti kolísavě 6 Mbps/4 Mbps, za chvilku 10/10, pak třeba jen 0,5/0,3 Mbps. Evidetně mám něco nastavené špatně - potřebuju poradit.

Na UPC routeru TC 7200U jsem WifFi vypnul (cílem bylo nešířít WiFi síť do ulice, protože z podmínek UPC jsem vyrozuměl, že by se k ní připojovali kolemjdoucí). Z UPC routeru je připojen pouze spolubydlící ethernet kabelem. Druhý ethernet kabel vede z UPC routeru do Access pointu TP-Link TL-WA801N, který po bytě šíří WiFi síť č.1. K té se nepřipojuji napřímo, protože slouží i spolubydlícímu jako WiFi připojení pro návštěvy. Já používám připojení přes WiFi síť č.2, který vzniká v krabičce RAVPower RP-WD03 Filehub Plus, který operuje v módu WiFi bridge, tj. přijímá WiFi síť č.1 a šíří WiFi síť č.2. V PC mám Edimax 300Mbps 802.11bgn USB adapter, kterým přijímám WiFi síť č.2. Wifi síť č.2 používám i dalšími zařízeními - tv, telefon apod.

Cílem je, aby do WiFi sítě č.2 neměl nikdo kromě mne přístup. Tj. aby do ní spolubydlící ani jeho návštěvy neviděly.

A nyní nastavení, kterým jsem se pokusil toho se svými chabými až nulovými znalostmi dosáhnout, evidentně - vzhledem ke kolísavé rychlosti připojení - nepříliš úspěšně.

UPC router
-----------
Adresa IP 192.168.0.1, maska podsítě 255.255.255.0, DHCP server povolen, počáteční místní adresa 192.168.0.10, velikost fondu DHCP 245, čas pronájmu 1 den.

Proč je DHCP server povolen? Aby přidělil adresy jak SPolubydlícímu přes Ethernet, tak i jeho návštěvám, která se přes WiFi připojí k připojenému Access pointu.

TP-link Access Point
--------------------
Static IP, Adresa IP 192.168.0.98, maska podsítě 255.255.255.0, gateway 192.168.0.254, operation Mode Access Point, DHCP server Disable, WiFi síť č.1: Channel 11, Mode 11bgn mixed, Channel Width Auto, Enable Wireless Radio, Enable SSID Broadcast.

Proč je DHCP server zakázán? Aby přejímal přidělené adresy z UPC routeru.

FileHUB Plus WiFi bridge
------------------------
Mode WiFi Bridge, DHCP Enable, start address 192.168.2.10, end address 192.168.2.20, gateway 162.168.2.1, Primary DNS 8.8.8.8, Second DNS 8.8.4.4. Wifi síť č.2: Channel 11 (nastavil jsem 4 ale samo se přeplo na 11), 802.11bgn, WPA2PSK, Adresa IP 192.168.2.1, maska podsítě 255.255.255.0

Proč je DHCP server povolen? Aby přidělil adresy mým připojeným zařízením.

Edimax USB Adapter (Win10)
---------------------
Přiřazení IP Adresy (experimentoval jsem  s nastavením Automaticky i Ručně, nyní používám ručně) 192.168.2.2, délka předpony IPv4 255, brána IpV4 192.168.2.1, servery DNS 8.8.8.8, 8.8.4.4

Proč ruční nastavení IP adresy?  Protože u počítače nepotřebuji změny. Automatické připojení přes DHCP by využívala TV, tablet, telefon, moje návštěvy apod.

Co předpokládám mám nastaveno špatně? Buď rozsahy IP adres, nebo masky podsítí, nebo gatewaye, nebo servery DNS, nebo jsem špatně pohopil fungování DHCP, nebo mám špatný kabel mezi UPC routerem a Access pointem (ale internet, i když kolísavě, tak funguje!) , nebo je to tím WiFi bridgem který prostě nefunguje správně, nebo při dvojím DHCP je třeba nějaký překlad adres který asi RavPOWER neumí. Čili tápám a nevím co dál.

Prosím o radu co a jak změnit. Díky.
« Poslední změna: 23. 05. 2018, 23:04:31 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Pomalé připojení pomocí Wi-Fi
« Odpověď #1 kdy: 24. 05. 2018, 00:47:37 »
Jezis, nacmarejte obrazek, kdo se v tom ma vyznat.

Kdyz si tam date nejaky wifi repeater nebo jak se to jmenuje, tak se nedivte, ze se to sere, zejmena kdyz jste si treba nastavil blbe kanaly, idealne tak, ze jsou stejne, na jakych ma deset sousedu sve wifi.

Jinak kdyz ta krabice jede jako wifi bridge, mezi wifi 1 pro navstevy a vasim wifi 2, tak vam tam polezou minimalne navstevy.

Proc mate vypnutou wifi na UPC modemu? To tam nejde nastavit sifrovani? Nebo to maji natvrdo nakonfigurovane jako verejne AP pro zakazniky a nejde to vypnout? Treba Orange ve Francii to ma volitelne - poskytuji verejne wifi jen tehdy, kdyz to sam zapnu a vymenou muzu pouzivat verejne wifi jinde.

Poridte si AP a pripojte dratem do UPC modemu. Nebo rovnou pouzivejte wifi 1, protoze ve srovnani s tim, jak to mate ted, je to uplne na jedno kopyto.

« Odpověď #2 kdy: 24. 05. 2018, 08:27:26 »
Riesenie problemov s pomalostou wifi je dobre zacinat parametrami signalu a okoliteho zarusenia a to idealne pre obidve strany (pocitac aj AP). Ak ma wifi slaby, alebo kolisavy signal, tak nefunguje dobre a je uplne jedno ake IP to ma nastavene, alebo ako je nastaveny firewall.

mikeee

« Odpověď #3 kdy: 24. 05. 2018, 08:38:37 »

Prosím bez vulgarit, nestojím o ně. Ty si nechte na doma.
Takže
Uživatel A - spolubydlící
Uživatel B - já
Cílem je aby síť B byla pro uživatele A nepřístupná a skrze prvky AP a UPC mohla na internet. A aby to neztrácelo tu rychlost.

AP: TL-WA801ND (v módu Access Point) - 300Mbps na 11n, specifikace
Br: RAVPower RP-WD03 (v módu Bridge Mode) - 300Mbps na 11n, specifikace

Chápu že v módu Bridge se teoretická rychlost asi půlí (150mbps pro příjem a 150Mbps pro odeslání), nevidím však důvod proč by se z ní mělo stát kolísavé maximum 10Mbps - 4Mbps nebo extrémně pod 1Mbps. Takže asi to nemám jako celek nastavené dobře.

Díky za radu.

mikeee

« Odpověď #4 kdy: 24. 05. 2018, 08:47:32 »
Riesenie problemov s pomalostou wifi je dobre zacinat parametrami signalu a okoliteho zarusenia a to idealne pre obidve strany (pocitac aj AP). Ak ma wifi slaby, alebo kolisavy signal, tak nefunguje dobre a je uplne jedno ake IP to ma nastavene, alebo ako je nastaveny firewall.

Signál Wifi sítě č.2 z mého PC - 3 čárky ze 4, kolísavá rychlost 4Mbps/4Mbps .. 4Mbps/2.1Mbps .. atd

Medo

« Odpověď #5 kdy: 24. 05. 2018, 08:50:53 »
Ak ta druha wifi vie router mod na Wifi rozhrani, tak to prepni a vyskusaj.
Zaroven tym dosiahnes aj to, ze si za NATom, a teda pre spolubyvajuceho neviditelny ...

mikeee

« Odpověď #6 kdy: 24. 05. 2018, 09:06:09 »
Myslel jsem si, že problém bude asi v té druhé krabce. To určitě neumí. Nemůžete prosím doporučit nějaký cenově dostupný? Cílem je pouze to, aby přijímalo WiFi síť č.1, a šířilo a oddělilo WiFi síť č.2. Ethernet porty nejsou nutné.

« Odpověď #7 kdy: 24. 05. 2018, 09:13:41 »
3 ciarky je uz malo, zvlast vtedy, ak ide signal cez stenu. Cez stenu signal kazdeho paketu hodne kolise (bezne aj 20dB) a na ciarkovom zobrazovaci to nieje bohuzial vidiet. Preto treba mat aspon 4 ciarky a to bez toho aby to klesalo na 3 ciarky a menej.
Bude treba doplnit co su to za rychlosti. V manualoch pre wifi AP/roter/adapter sa udava "linkova rychlost" a ta je napriklad tych 300 Mbps podla specifikace, pricom uzivatelia zvyknu rychlostou hovorit tomu, comu sa hovori priepustnost. Ako si meral tu rychlost, kde si ju videl?

« Odpověď #8 kdy: 24. 05. 2018, 13:37:05 »
1) AP je nejspíš zbytečné, na UPC router stačí vypnout WiFree, jestli vám vadí, že by se někdo z ulice připojil (ale WiFree používá jinou, oddělenou síť s omezenou rychlostí, takže by vám to ani vadit nemuselo)
2) v každém případě se zbavte WiFi bridge, to strašným způsobem snižuje propustnost sítě, a to:
2a) použijte tu primární WiFi síť - co vám asi tak případné návštěvy můžou provést? - tedy, jestli je za zdí slušný signál, a pokud možno použijte pásmo 5GHz
2b) místo WiFi bridge si dejte vlastní router, ale dotáhněte si k němu ethernet, a zase, kupte si něco relativně slušného, co má ethernet 1Gbit a WiFi dual band (AC). AC router s Gbit ethernetem můžete mít už tak za 1500, třeba Asus RT-AC52U

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 24. 05. 2018, 14:26:39 »
Chápu že v módu Bridge se teoretická rychlost asi půlí (150mbps pro příjem a 150Mbps pro odeslání), nevidím však důvod proč by se z ní mělo stát kolísavé maximum 10Mbps - 4Mbps nebo extrémně pod 1Mbps. Takže asi to nemám jako celek nastavené dobře.

Poustel jste si InSSIDer nebo neco, abyste videl, jak mate kde zasekane pasmo?

Jinak jestli nechcete, aby vam ze site A lezli do B, tak to asi abyste si tam dal router/irewall, bridge vas asi tezko odizoluje. Pokud nemate vlastni firewall, tak se muzete pripojit rovnou k wifi 1 a mate vymalovano.

Jinak koukam na to vase nastaveni ip adres:

UPC: 192.168.0.x
AP:    192.168.0.x
Hub:  192.168.2.x (predpkladam na vasem konci)

Ta adresa hubu mi pripada ponekud zvlastni, kdyz rikate, ze je to bridge. Bridge by mel mit na obou koncich stejnou adresu, tak nevim, jestli tim mysli neco jineho a ty adresove rozsahy tam prekladaji. Pokud  ne a je to vazne bridge, tak vam to asi chodi leda proto, ze tam nejake zarizeni podporuje tuhletu "any ip" kravovinu. A v tom pripade take nevim, k cemu je vam DHCP server na hubu, kdyz uz jeden je v UPC modemu.

wifik

« Odpověď #10 kdy: 25. 05. 2018, 00:18:34 »

Díky za radu.
Prvni veci je vyzkouset jakou rychlost realne poskytuje AP1, pokud ma 2 SSID tak overit obe. RAVPower dela v podstate repeater, vezme original wifi a vytvori druhou sit s jinym SSID ale na stejnem kanale. Pokud maji obe zarizeni dalsi funkce jako airfairness apod. tak je to boj. V podstate se vsechny zarizeni v dosahu bijou o svuj pridel na stejnem kanale.

Druhou veci je zmenit kanal a podivat se jak je nastaveny kontrolni kanal, tedy zda je pred nebo za (Ce/eC). Nektere zarizeni s tim mivaji problem. Konkretne USB adaptery TP-Link odmitaly davat vice nez 75Mbit pokud na Asus RT-N18U nebyl napevno nastaveny "channel width" na 40MHz a eC.

Mozne reseni:
Idelane natahnout ethernet k sobe. Pokud to nejde pak vyhodit RAVPower.
UPC free by se mela dat vypnout. Jestlize to UPC modem umi tak nahodit jen 5GHz Wifi.
Zmerit intenzitu signalu u sebe v miste kde by mel novy router stat. Staci na mobilu jakkakoliv aplikace, ktera umi merit intenzitu signalu. Pohrat si s nastavenim kanalu na 5GHz. Vysledky mereni z mobilu jsou alespon trochu vypovidajici zda to pujde nebo ne. Pripadny novy router bude mit lepsi prijem a dosah...
Koupit dualband wifi router, kdy 5GHz oznacis jako WAN a pripojis k UPC routeru a 2.4GHz uz bude vlastni interni sit na jinem kanale nez spolubydlici.

Nejsem si jisty ale Asus by to mel umet, konkretne neco z rady Asus RT-AC51U,RT-AC52U...

mikeee

« Odpověď #11 kdy: 26. 05. 2018, 11:04:55 »
Super díky :-).
Základní problémy jsem vyřešil asi umístěním Ravpower přesně doprostřed mezi AP a můje PC. Dál budu pokračovat podle posledního příspěvku - ještě jednou dík moc.

mikeee

« Odpověď #12 kdy: 26. 05. 2018, 11:06:11 »
Speciální dík JardoviP za rozcuch.