FEL OI Informatika a počítačové vědy - FI MUNI Matematická informatika

Onestone

Díky všem za příspěvky.

Já jsem si už jedním semestrem a necelou polovinou druhého prošel přímo na matematice na přírodovědecké fakultě a bavilo mě to, tak bych se toho rád držel co nejvíc a dělal něco zajímavého právě s matematikou a nejen tou aplikovanou, takže proto tyto dva obory. Na FI MUNI mě láká víc čistě matematických předmětů (ovšem ty základní - Lineární modely B, Diferenciální a integrální počet B, Spojité modely a statistika B, Diskrétní matematika B - mne odrazují kvůli ne tak striktnímu syllabu, který většinou obsahuje vždy nějaký mix matematických disciplín a není to čistě analýza, lineární algebra atd. jako na OI), ale OI celkově na mne působí lépe, prestižněji, jsou tam špičky v oboru, obzvlášť v oblasti Umělé inteligence, kde je jejich magisterský obor fakt pěkný. Ale jsou to takové subjektivní pocity, s programováním jsem se nikdy moc nesetkal, jen s matematikou.
Ony “špičky v oboru” jsou velké plus a umělá inteligence obecně je důležitá a v budoucnu bude ještě důležitější. A matematika se tam určitě využije, neváhal bych ;) O lidi a kontakty jde především, dodatečnou látku si člověk v případě potřeby může osvojit i později z knih/skript.

jsf

Zalezi, jestli je kariernim cilem delat kodera, nebo se posunout na uroven, ze clovek uz navrhuje nejake slozitejsi systemy (AI/blockchain/data mining/...), nebo vyvoji takovych veci sefovat. V tom druhem pripade je matematika nutnost, a MUNI da celkem slusnou pripravu. Jestli ale chce clovek do konce zivota tahat frontendy, tak ano, MUNI je daleko zahranici "nutnosti". To ale clovek realne zjisti az tak za 10-15 let po skole, kdy prijdou zase nejake nove technologie, nove pozadavky, a bud bude nebo nebude schopen se adaptovat a zvysovat svou pridanou hodnotu.

Onestone

To ale clovek realne zjisti az tak za 10-15 let po skole
Tohle je zásadní poznatek. Bohužel pak už bývá často pozdě.

xxxxx

@jsf
Základy jsou fajn, ale (ač to nyní už neznám podrobně), tak předpokládám, že právě základy které použiješ za dekádu a více, budou mít obě školy. Obě jsou slušné (co vím). Z mé zkušenosti - více jak dvě dekády pryč z VŠ a postupné sledování mladších generací kolegů z různých oborů a škol - jsou opravdu důležití lidé, kolegové. Za pár let se totiž rozdíly v učení smyjí, resp. co navíc potřebuješ a hlavně novinky, to se doučíš (to často předem nevíš a něco ještě ani není vynalezeno či přístupné výkonem). Pokud jsi schopný. Pokud nejsi schopný se adaptovat, časem zbude jen základní kodér bez nutnosti napojení kolem a hlubších věcí.

Technika jde dopředu tak rychle, že v matematice a IT za 10 let už využiješ jen minimum toho (krom obecných věcí, nad ty obecné principy co mají obě), co ses přímo naučil. Důležitější jsou zkušenosti nabírané z novinek a styl a možnost přizpůsobit se časem novým věcem (v IT i matematice hodně nutnost - i v té matematice, protože ta nyní využívá IT mnohem více a o dost jinak, že bylo před 20+ lety a jinak než před 10). A styl a ochota přizpůsobení, imho, záleží mnohem více na člověku. Pokud nechce, žádná VŠ mu v tom nepomůže.

@Honza:
Vybírej tam, kde si představuješ, že bys chtěl později (místopisně) zůstat. A které místo Tobě osobně stylem sedne lépe (Praha/Brno), to se hodí i během studia. Budeš tam mít lepší zázemí, cítit se tam lépe. A poté, v prvních letech po, tam budeš mít alespoň nějaké kontakty, ze školy (externí věci), u starších kolegů co školu opustí o pár let dříve, ...

Pokud je Tvým cílem svět, zjisti si (nevím současnou situaci), která z těch škol je nyní ve světě bera jako prestižnější.

Díky všem za příspěvky.

Já jsem si už jedním semestrem a necelou polovinou druhého prošel přímo na matematice na přírodovědecké fakultě a bavilo mě to, tak bych se toho rád držel co nejvíc a dělal něco zajímavého právě s matematikou a nejen tou aplikovanou, takže proto tyto dva obory. Na FI MUNI mě láká víc čistě matematických předmětů (ovšem ty základní - Lineární modely B, Diferenciální a integrální počet B, Spojité modely a statistika B, Diskrétní matematika B - mne odrazují kvůli ne tak striktnímu syllabu, který většinou obsahuje vždy nějaký mix matematických disciplín a není to čistě analýza, lineární algebra atd. jako na OI), ale OI celkově na mne působí lépe, prestižněji, jsou tam špičky v oboru, obzvlášť v oblasti Umělé inteligence, kde je jejich magisterský obor fakt pěkný. Ale jsou to takové subjektivní pocity, s programováním jsem se nikdy moc nesetkal, jen s matematikou.
A jakou máš vlastně motivaci jít na informatiku, jestli je pro tebe úroveň matiky hlavní kritérium? Jestli pak není lepší zůstat přímo na té matice. Matika na IT fakultách bude vždycky o řád horší, protože je tam prostě hafo jiné látky, která se musí probrat...

Pokud ti jde o zaměstnatelnost (která u čistého matematika není úplně slavná), nestálo by za zvážení si to "praktické informatické minimum" doplnit pár předměty z informatiky + samostudiem a praxí?

Honza

Já studium matematiky ukončil (osobní důvody, nic společného s výukou atd.) a teď jsem se hlásil znova. Jít znovu na matematiku jsem zvažoval, ale byly tam i nějaké administrativní problémy s tím, že už jsem měl všechny předměty z prvního semestru absolvované a tak různě, prostě jsem se rozhodl pro trochu něco jiného, ale s tím, že matematika bude pořád kritérium a tyto informatické obory mi z toho vyšly jako nejlepší alternativa/kompromis + přesně tak, člověk se něčím musí živit, a tak dobrý, aby to byla jen čistá matematika, nejsem a právě moje vize nebyla skončit jen jako kóder, kterým se může stát vlastně kdokoliv, ale člověk, který se věnuje vývoji složitějších a zajímavějších věcí (jak jsem říkal např. AI, která mi i přijde lepší na OI).

Onestone

Já studium matematiky ukončil (osobní důvody, nic společného s výukou atd.) a teď jsem se hlásil znova. Jít znovu na matematiku jsem zvažoval, ale byly tam i nějaké administrativní problémy s tím, že už jsem měl všechny předměty z prvního semestru absolvované a tak různě, prostě jsem se rozhodl pro trochu něco jiného, ale s tím, že matematika bude pořád kritérium a tyto informatické obory mi z toho vyšly jako nejlepší alternativa/kompromis + přesně tak, člověk se něčím musí živit, a tak dobrý, aby to byla jen čistá matematika, nejsem a právě moje vize nebyla skončit jen jako kóder, kterým se může stát vlastně kdokoliv, ale člověk, který se věnuje vývoji složitějších a zajímavějších věcí (jak jsem říkal např. AI, která mi i přijde lepší na OI).
Zrovna v IT je dobré mít hlavní specializaci nějakou "pořádnou" a IT si vzít k tomu, typicky to bývá fyzika, chemie, biologie apod. a k tomu informatika (=> výpočetní fyzika, chemoinformatika, bioinformatika...). Poněkud exotičtější je kombinace informatiky s jazykovědou nebo dokonce filosofií, ale tam to zase nebude tak skvělé s hledáním práce. Ona totiž "čistá" informatika je taky převážně jen teorie.

remcal

Ony “špičky v oboru” jsou velké plus ...

Mít za přednášejícího špičku v oboru taky ale znamená, že ta špička půl semestru stráví v zahraničí na konferencích, u výzkumných partnerů z EDU i COM oblasti, domlouváním projektů apod. A doma místo něj zaskakují jeho doktorandi.

Onestone

Ony “špičky v oboru” jsou velké plus ...
Mít za přednášejícího špičku v oboru taky ale znamená, že ta špička půl semestru stráví v zahraničí na konferencích, u výzkumných partnerů z EDU i COM oblasti, domlouváním projektů apod. A doma místo něj zaskakují jeho doktorandi.
To možná jo, ale "špičky" si vybírají za doktorandy jen ty nejlepší, takže to je celkem fuk, pokud je člověk dostatečně aktivní.

balki

Mne osobne vadi, ze FEL nema softverove inzinierstvo a menej sa venuje vyvoju. Absencia podobnych predmetov znaci, ze clovek bude do konca zivota odsudeny na bastlenie spagetoveho kodu. Vidno to na kode roznych programujucich biologov, chemikov, a pod ... Proste nevedia spravit slusnu analyzu, navrh aplikacie, ani poriadne spravit testy, ani si zratat vypoctovu a pamatovu narocnost ,nic ... Ani spravit slusnu modularizaciu, aby sa nemiesali hrusky s jablkami a abstrahovat od detailov.  Ked im da niekto spravit aplikaciu na zelenej luke, nevedia, kde zacat a vyjde z toho prasopes ...

Naproti tomu MUNI mi prijde ako slusna synteza vhladu do developerskeho uvazovania a matematiky.

Onestone

clovek bude do konca zivota odsudeny na bastlenie spagetoveho kodu. Vidno to na kode roznych programujucich biologov, chemikov, a pod ...
To je tím, že nepoužívají Haskell ;)

Honza

Ještě je tady "Smlouva s FEL o vzajemnem zpristupneni vyuky" od MFF, která zajišťuje, že studenti si navzájem mohou zapisovat předměty z FEL a MFF, takže kdybych moc stál o Algebru, Teorii množin atd. můžu je absolvovat tam.

balki

clovek bude do konca zivota odsudeny na bastlenie spagetoveho kodu. Vidno to na kode roznych programujucich biologov, chemikov, a pod ...

Podcenujes ludsku vynaliezavost, aj v haskelli sa da prasit, ked sa chce :)  "do" notacia je na to skvely nastroj, ak sa pouzije nespravne.

Onestone

Ještě je tady "Smlouva s FEL o vzajemnem zpristupneni vyuky" od MFF, která zajišťuje, že studenti si navzájem mohou zapisovat předměty z FEL a MFF, takže kdybych moc stál o Algebru, Teorii množin atd. můžu je absolvovat tam.
Tato "smlouva" je super, akorát tu někdo psal, že měl s tím zapisováním na studijním problémy.

Onestone

Podcenujes ludsku vynaliezavost, aj v haskelli sa da prasit, ked sa chce :)  "do" notacia je na to skvely nastroj, ak sa pouzije nespravne.
Jenže "do" notace je pro balíky, správný haskellista píše řetězení přímo pomocí >>= nebo rybího operátoru. Případně si udělá sekvencující operátor vlastní :)