FIT ČVUT nebo FIT VUT?

Pajinek

Re: FIT ČVUT nebo FIT VUT?
« Odpověď #75 kdy: 18. 05. 2011, 16:46:50 »
no, nechci vam do toho kecat ale je vam jasne ze jste timhle spoustu studentu SS nepotesili? :D hlavne mne ne, chci jit studovat VSB (o cemz tady neni ani zminka :-( ) a tohle je docela odrazujici

Není čeho se bát, VSB není tak problémová (kolegové co jej studují si nikdy moc neztěžovali) na diplomku měli myslím i nějaký e-shop pro kamaráda, což na FITu by ti moc neprošlo. Jinak doporučuji Baťovku ve Zlíně, najdeš si přítelkyni, budeš mít spoustu zážitků ze studentského života (jiných než je frustrace ze školy) a hromadu času pro tvé koníčky. A do práce se budeš třeba aspoň těšit - nebudou se ti po škole honit v hlavě myšlenky, že odcestuješ na vysočinu, koupíš si sekeru a dáš se k dřevorubcům, aby jsi nemusel IT už nikdy vidět.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #76 kdy: 18. 05. 2011, 16:48:56 »
Já mám info o VŠB jenom od kamarádů, co vyletěli od nás (co znám, tak "český odpad" (vyhození češi) z FIT VUT většinou chodí do Zlína a "slovenský od." (vyhození slováci) na VŠB). Prý je to škola dost na pohodu, ale diplom v ruce Ti místo v zaměstnání nezaručí.

Jestli chceš být informatik, tak klidně na VŠB jdi (přítelkyně je z Frýdku-Místku a když od ní jedu zpět do Brna, občas se stavím do Poruby na pivko s bývalými spolužáky ... vyhození slováci z Brna doporučují Báňskou ;-) ). Budeš mít titul Ing. a dost času na to se sám něco naučit. Škola Ti ukáže nějaké základy a dá titul. Informatika ale ze sebe musíš udělat Ty - to platí na každé škole, i na FITu VUTčka.

Neřeš, jaká škola ten titul dá. Studuješ především pro to, aby Ti škola ukázala nějaký matematický a formální základ a abys měl čas se sám učit, co budeš potřebovat. Stát Ti dá výhodu, že za Tebe bude po čas studia platit zdravotní a sociální + část šalinkarty, jízdenky na vlak atp. Zaměstnavatelé stejně nehledí na to, jaké máš vzdělání, ale jaké máš zkušenosti, co máš za sebou, co skutečně umíš a jaké máš reference. Navíc ještě jestli projde ta Dobešova do-slovo_pro_prostitutku-ina školského systému, vysokoškolský diplom bude při získávání zaměstnání stejně cenný, jako kus hajzlpapíru.

A jestli nemáš zatím žádné reference, na které bys mohl poukázat při žádosti o zaměstnání, tak věz, že i paticipace na některých úspěšných open-source projektech se dá do životopisu napsat ;)

PS: e-shop pro kamaráda opravdu na FIT VUT jako bakalářka neprojde.

SquirrelCZE

« Odpověď #77 kdy: 18. 05. 2011, 17:00:44 »
tak, co se tyce pritelkyne tak v patek mame prvni vyroci :-) jinak co jsem pochopil tak VSB, i z jineho threadu, je volnejsi a vice na praxi, coz je pro mne perfektni..... takze dekuju za komentare :-)

tapak

« Odpověď #78 kdy: 18. 05. 2011, 17:08:32 »
Jsem na FITu VUT a bakalářské studium - naprostá spokojenost, bavilo mě to, parádní prostředí. Prostě dobrá škola.

Magisterský stupeň je víc teoretický. 
Hodně se o FITu dočteš na www.campula.cz - je to osobní blog spolužáka.

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #79 kdy: 18. 05. 2011, 17:20:44 »
to tapak
Co clovek to nazor :). Muzes tu spokojenost a studium nejak vice rozvest at pripadni zajemci znaji i detajly pohledu ze strany spokojeneho studenta?

SquirrelCZE

« Odpověď #80 kdy: 18. 05. 2011, 17:22:09 »
ja vim ze OT ale zeptam se:
je moznost sehnat si nejake zkousky/testy (pokud mozno ze vsech rocniku) z VS? abych ziskal prehled o tom co tam musi umet na zdolani zkousky..... moje predstava je zatim nulaprd, nebo jen material z ktereho se studenti uci....

smoofy

• 1 059
    • Zobrazit profil
« Odpověď #81 kdy: 18. 05. 2011, 17:33:08 »
Tohle se bude hodne ruznit skolu od skoly, obor od oboru a navic, bohuzel ve vetsine pripadu, i rocnik od rocniku (dalsi skvela ukazka nekonzistence ceskeho skolstvi). Spoustu materialu muzes najit na studentskych webech, pomerne caste jsou i univerzalni emailovky kam se posilaji materialy ke studiu a jsou pristupne vsem studentum (samozrejme zrizovane rovnez studenty), ale k tem se dostanes vetsinou jen pres zname v danem rocniku ci skole. Zkus omrknou fora kam chodi studenti danych skol, kde si udelas nejlepe obrazek o tom co te ceka, ale upozornuju, ze absolvent nejake skoly a urciteho oboru napr. v roce 2008 s nejvetsi pravdepodobnosti bude hodne odlisny od absolventa stejneho oboru letos takze bacha na to. Nejlepe asi udelas zeptas li se letosnich prvaku pokud chces nastoupit pristi rok.

SquirrelCZE

« Odpověď #82 kdy: 18. 05. 2011, 18:00:31 »
budu uprimny, jsem v 5 rocniku na osmiletem gymplu a chci jit na VSB na doktorat z informatiky

SquirrelCZE

« Odpověď #83 kdy: 18. 05. 2011, 18:04:01 »
EDIT: zapomnel jsem napsat, Teoreticka informatika

VSB

« Odpověď #84 kdy: 18. 05. 2011, 18:09:50 »
SquirrelCZE: Teoreticka informatika a na VSB? Bud jsi na hlavu nebo nevis o cem pises :)... Bez radeji na MFF UK nebo FI MU a tam studuj teoretickou informatiku :). VSB je pro opice...

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #85 kdy: 18. 05. 2011, 18:21:01 »
Já třeba raději opice než teoretik :-) .

Jestli chceš být teoretik, tak opravdu školy typu VŠB nebo VUT jsou "mimo Tvůj obor".

A za rozvedení té spokojenosti na Fitě se docela přimlouvám: upřímně, neznám moc lidí, kteří by na FITu byli naprosto spokojení (a já mám taky pár výhrad).

SquirrelCZE

« Odpověď #86 kdy: 18. 05. 2011, 18:26:26 »
tak co jsem pochopil komentare tak ve finale VSB absolventi jsou na stejne urovni jako ostatni jen nemaji antidepresivni prasky :-) a navic, vim ze je to hnusne ale jde mi o ten papir + delsi studentska leta, VSB je idealni diky spouste volneho casu (coz na CVUT,VUT,MUNIN neni), ktere stravim nad projekty ktere mi daji vic vedomosti nez to ze bych studoval jinde :-)
+ na gymnaziu se mi dari prosazovat linux (kdo by odmitl: pani profesorko, sprovoznil jsem vam ten notebook co uz je po HW strance moc pomali, zadarmo a startuje ted rychleji nez ty pred mesicem koupene nove acery!) takze pokud budu na VSB bude to pro mne vyhodnejsi :-)

bydga

« Odpověď #87 kdy: 18. 05. 2011, 19:06:06 »
Já vás nechápu. Jsem na FAV ZČU (zatím bc) a rozhodně to u nás není tak, jak popisujete. Ano, taky máme předmět typu "Úvod do počítačových architektur", kterej je pro mě, jako pro SWI, úplně mimo obor (psát assembler pro nějakej noname čip asi nikdy nevyužiju) nebo učení se jazyka na způsob C a Pascal dohromady, který se používá při řízení embeded systémů, taky není můj šálek čaje.

Taky máme pár učitelů, kteří by potřebovali nafackovat, ale naprostá VĚTŠINA předmětů je snesitelná a řekl bych, že i přínosná. Máme spousta volitelných praktických předmětů (Programování v NET, Java a XML technologie - btw. s Pavlem Heroutem, Mobilní komunikace a zařízení).

Minulej semestr jsem byl na Erasmu ve Švédsku, mimo standardního grantu z EU jsem ještě dostal pár tisíc od děkana po osobní žádosti. Kdykoliv potřebuju cokolv řešit, zajdu za učitelem a je jedno, jestli má úřední hodiny nebo ne. Prostě když tam je, tak mi pomůže.

To samý studijní oddělení. S Erasmem jsem měl milion dotazů/požadavků, ve všech mi vyhověli. Dokonce, když jsem se snažil nechat si uznat předmět ze zahraničí do následnýho navazujícího studia, tak tam běhali všichni včetně proděkanky a zjišťovali, jestli to vůbec jde..

Nechci nijak extra vyzdvihovat naší fakultu, ale vážně se necítím tak hrozně jako vy, a vážně k tomu nepotřebuju antidepresiva..

Filip

« Odpověď #88 kdy: 18. 05. 2011, 19:36:33 »
ja jsem vystudoval balakare na CVUT-FEL a nyni studuji magistra na CVUT FIT.

A jsem naprosto spokojen (jak s FELem, tak s FITem - ono to taky bude tim ze FIT je rozdeleny FEL)

Rozhodne nemam takove negativni zkusenosti jako vy. Vsechny predmety co jsem mel, byly nejakym zpusobem prinosny - minimalne v rozsireni rozhledu.

Profesori perfektni - jakykoliv problem okamzite resili, odpovidali na maily klidne i ve 3 rano.
Nestihala se semestralka, dal se dohodnout dvou denni odklad atd.

Casove je to skola narocna, projektu je hodne, ale to je prave jeji vyhoda od nejakych vesnickych skol. Tady se totiz clovek nauci (nvm jak je to jinde). Kazdy rok co jsem na VS me neuveritelnym zpusobem posunul dal v tom co chci delat (softwarove inzenyrstvi, focus na Javu EE).

Ono totiz VS (alespon na CVUT) je dost o individualnim pristupu - kdyz chces jet vsude na minimum, davat si lehky predmety jen na kredity (humanitni, ekonomicky...) tak se nesmis divit ze ti to nic neda. Ale ty si muzes vybrat spoustu volitelnych predmetu (a je z ceho vybirat) viz Web 2.0, java EE, xml + technologie, Lisp, matematiky vseho druhu, site, administrace...

Opravdu nevim jak je mozny ze mate takhle negativni zkusenosti - ale jsme na rootu...

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #89 kdy: 18. 05. 2011, 19:38:25 »
Poslední dva: šťastní to lidé...

... a myslím, že šťastlivců jako jste vy bude menšina.