Napadení GFK CryptoLockerem

David1234

Napadení GFK CryptoLockerem
« kdy: 10. 05. 2018, 16:26:51 »
Ahoj, právě jsem četl článek na novinkách, který mluví o napadení plzeňského gymnázia "přes službu, která umožňuje studentům přihlásit se k síti wi-fi po celé Evropě."

Předpokládám že jde o eduroam síť. Zajímalo by mě jestli o tom nemá někdo více informací - například jaký byl konkrétně vektor útoku. Podle článku na novinky.cz to totiž vypadá tak že za napadení může připojení do sítě eduroam.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/internet-a-pc/bezpecnost/471624-hackeri-napadli-plzenske-gymnazium-za-odsifrovani-dat-chteli-milion-v-bitcoinech.html

romanz

Re:Napadení GFK CryptoLockerem
« Odpověď #1 kdy: 10. 05. 2018, 22:01:59 »
podobnej pruser se vzdycky nejak zamlzi a svede pokud mozno na neco podobnyho.. ale je v tom lidskej faktor v ty skole a ne nejaka mezinarodni sit..

Dobre.. tak se tam utocnik dostal pres eduroam, ale jak se mu mohlo podarit dostat se k datum na serverech ?  Jak vubec nekdo z venku muze zpusobit takovou skodu - i kdybych ho posadil k pocitaci uvnitr budovy, tak by ze v zadnym pripade nesmel dostat k citlivym datum - a kdyby, tak snad mimochdem maji zalohu (a ne jednu).
Mam pocit ze tam nekdo neco tezce zanedbal a ted to svalujou na nejakej neurcitej "prunik z mezinarodni studentske site".

romanz

« Odpověď #2 kdy: 10. 05. 2018, 22:06:19 »
tak jsem to docetl a zalohu tedy maji, ale co znamena tenhle obrat..  :)

"I když byla zašifrovaná cesta k záloze, data zašifrovaná nebyla. Takže jsme se k záloze i ke všem svým datům nakonec dostali"

Milfaus

« Odpověď #3 kdy: 10. 05. 2018, 22:19:47 »
"I když byla zašifrovaná cesta k záloze, data zašifrovaná nebyla. Takže jsme se k záloze i ke všem svým datům nakonec dostali"

No, logické vysvětlení je jen jedno!
Hlavní problém byl, že jim na ploše zašifrovali i zástupce souborů ;D
Ale protože to jsou super machři, tak se paní sekretářka nakonec na to Dčko přes průzkumníka proklikala.

Trubicoid2

« Odpověď #4 kdy: 11. 05. 2018, 00:18:59 »
Hahaha, zašifrovaná cesta k záloze, já se okotím  ;D

Ujo

« Odpověď #5 kdy: 11. 05. 2018, 00:53:16 »
Vektor útoku, i když je to zatím jen JPP, byl Windows počítač/server na kterém běžel RADIUS pro eduroam a byl takticky vystrčený RDPčkem do internetu.

Osobně si myslím, že je to klasický útok CryptoLockeru = přišel mailem uživateli se zbytečně vysokými právy a zašifroval vše. vč. síťových disků a možná i záloh, které leží tamtéž.

romanz

« Odpověď #6 kdy: 11. 05. 2018, 08:54:21 »

No, logické vysvětlení je jen jedno!
Hlavní problém byl, že jim na ploše zašifrovali i zástupce souborů ;D
Ale protože to jsou super machři, tak se paní sekretářka nakonec na to Dčko přes průzkumníka proklikala.

Asi takhle.. sekratářce přišel ten mail kde se psalo že mají neuhrazenou fakturu a byl v češtině, takže nepojala žádné podezření.
Přesto že se po prvním kliknutí na přílohu faktura.pdf.cmd nic nestalo, provedla spuštění pro jistotu ještě 3x a protože se stále nic nedělo mail zavřela a vrátila se k hraní solitaire.

David1234

« Odpověď #7 kdy: 11. 05. 2018, 11:19:49 »
Mě na tom fascinuje to že někdo prohlásí následující:

Podle Jana Řepíka, který má ve škole na starost správu informačních technologií, se hackeři i přes zabezpečení dostali do systému přes službu, která umožňuje studentům přihlásit se k síti wi-fi po celé Evropě.

Jinými slovy napsáno - ačkoli byla služba zabezpečena tak ji hackeři prolomili.

Z toho mi plyne to že služba nebyla zabezpečena dostatečně, popřípadě v ní byla nějaká dosud neznámá zranitelnost. Z článku to ale vyzní tak že škola měla svoji síť naprosto dokonale zabezpečenou - jenom ten eduroam jí do toho hodil vidle.

Bubik

« Odpověď #8 kdy: 11. 05. 2018, 11:22:14 »
jí do toho hodil vidle.

Možná i Widle 10  ;D

MikyM

• 124
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 12. 05. 2018, 02:05:57 »
tak jsem to docetl a zalohu tedy maji, ale co znamena tenhle obrat..  :)

Nedohledal jsem zatim nikde detailnejsi informace ohledne techniky utoku. Snad se to nekde objevi, take by me to zajimalo.
Ten slovni obrat take muze znamenat, ze zasifrovali i stroj, ktery dela zalohy ale na pasky, ktere uz byly vytazene se nedostali.
Pred casem byla ve vztahu k teto siti popsana jedna neprijemnost. Ubehl nejaky cas takze predpokladam, ze zrovna tohle uz opravili:
https://www.root.cz/clanky/chyba-ve-freeradius-umoznuje-pripojeni-k-wi-fi-bez-hesla/

Jakym zpusobem si skola udelala oddeleni siti je otazkou. Teoreticky by stacilo napadnout jedno zarizeni, ktere ma po prihlaseni do site pristup i do sitoveho segmentu dane skoly. Vzhledem k tomu co dokaze KRACKS bez ohledu na pouziti autentizace (WPA2-PSK, EAP-TLS,EAP-TTLS, atd.) a vetsina klientu nebude nikdy opravena. Bez dalsich informaci je to vse jen spekulace...

O zabezpeceni instituci jako skoly,nemocnice,urady nemam moc velke iluze. Treba v nemocnicich na jeji guest wifi lze bezne nalezt pripojene tiskarny z ordinaci lekaru a obcas par PC... Nedavno tady byl clanek, ze vyrobce pristroju do zdravotnictvi zacal s opravou KRACKS https://www.root.cz/zpravicky/zdravotnicke-systemy-bd-pyxis-opravuji-chybu-krack-ve-wpa2/    sice trochu pozdeji ale alespon zacal.
Kazdopadne s hromadnymi robotickimi operacemi na dalku bych jeste pockal... ;-)