Jaká může být charakteristika vadné RAM?

Vaďák

Jaká může být charakteristika vadné RAM?
« kdy: 08. 05. 2018, 13:24:17 »
Když má někdo vadný RAMky (když diagnostika windows zahlásí, že je vadná), jak konkrétně mohou být vadné? Je představa, že na nějaké konkrétní adrese (nějaký blok 4kB nebo 1MB) je prostě vada (neudrží zapsaná data např, nebo vrací 0XDEADMAMA) nebo je to složitější a je vada například nezávislá na adrese a nebo je periodicky rozmístěná (například když je vadný spoj k jednomu chipu z 8, daný chip má víc bank a co já vim,rank)? Případně vada je jen při určitém patternu ?

Jde mi primárně o tu možnost, jestli prostě je chyba na jedné adrese (případně rozsahu 1MB apod) nebo prostě vada je napříč RAM?

Eventuálně šlo by použít něco jako přemopování sektorů, kdyby se to podařilo zjisit (například předat v grubu jako parametr jádru aby nepoužívalo adresu 4820–4824 MB případně  nepoužívat adresy  703kB–705kB po vydělení modulo  4MB)
« Poslední změna: 08. 05. 2018, 18:53:05 od Petr Krčmář »

Milfaus

Vad je několik typů.

Klasické vady neopravitelné:
  • Buňka je stále 0
  • Buňka je stále 1

Klasické vady teoreticky opravitelné:
  • Buňka klesá k 0
  • Buňka stoupá k 1
  • Buňka mění svou hodnotu na základě náboje okolních buněk

Pak jsou vady, kde problém způsobuje vadný čip, to v běžném počítači nevyřešíš. V serverech se to řeší naprosto běžně přes chip kill a podobné techniky spojené s ECC.

Teoreticky opravitelné vady lze vyřešit tak, že paměti zvednu napětí například o 15%, což je hranice výrobní tolerance. Například pamětem zvýším napětí z 1.5V na 1.65V. Napětí se NIKDY nesnižuje!
Eventuálně se dá snížit časování, nemluvím jen frekvenci nebo o klasických TRcTRp/komplexním časování.

Paměti se vždy vyrobí jako dávka, tj. nikdy není jisté, jaké čipy z křemíkové wafle :-D vypadnou, čipy se vyrobí, otestují a pak dostanou nějaké parametry. Horší paměti dostanou vyšší napětí a horší časování, lepší paměti nižší napětí NEBO vyšší časování. U OC modelů se přímo z výroby zvedá napětí!

Jinými slovy, pokud máš vadné ramky, nemusí být nutně "VADNÉ".

- JEDNAK JE MIMOŘÁDNĚ ČASTO PROBLÉM V ZÁKLADNÍ DESCE A BIOSU
- A jednak mohlo dojít k nějaké souhře náhod a do lepší série se dostaly horší kusy

Tj. v jiné desce by ta paměť mohla běžet naprosto bez problémů. Nebo by naprosto bez problémů mohla jet na vyšším napětí a nižší frekvenci.

Doufám, že moje odpověď byla 100% vyčerpávající, pokud rozumíš psanému textu, máš tam nejméně 5 možných řešení. Protože obvykle pochybuji o inteligenci místního osazenstva, tak je raději vypíšu.

• Chová se ta ram i v jiné desce stejně? Není to nekompatibilita s deskou? Například MSI vyrábí ...
  • Chová se ta ram i při nižší frekvenci a vyšším napětí špatně?
  • Máš nejnovější bios?
  • Proč tu není screenshot z Memtestu?

Atd.

gnat

"MIMOŘÁDNĚ ČASTO" je nádherný oxymoron  :)

andy

V mojom pripade som mal vadnu jednu adresu. Od nejakeho casu mi zacali windows padat, tak som otestoval pamat. Pustil som to viackrat, chyba bola vzdy na rovnakej adrese. Nasiel som nejake konfiguracne nastavenia windows, ze danu oblast nebudu pouzivat. Odvtedy bez problemov.

uuuuuuuu

Urcite ne 0xDEADMAMA, v sestnactkove jsou cisla jen do F.
Tak treba 0xDEADBABA lze.

nou

Re:Jaká může být charakteristika vadné RAM?
« Odpověď #5 kdy: 09. 05. 2018, 06:43:53 »
Kupil som novy system s Ryzenom. Po troch mesiacoch mi zacali padat aplikacie. Memtest nic neukazal jedine mprime vracal rouding error. Vytiahnutie jedneho modulu to odstranilo. Vlozenie do ineho PC nic neukazalo ci uz memtest alebo mprime. Tak som RAM predal a kupil druhu.