Záchrana disku WD1600YS

thor5

Záchrana disku WD1600YS
« kdy: 03. 03. 2011, 14:40:45 »
Zdravim,
mam specialni dotaz. :) Nemel by nekdo z okoli Plzne funkcni disk wd1600ys-01shb0 k zapujceni elektroniky?
Disku prave umrela elektronika (disk cvaka a nerozbehne se) a jak uz to tak byva data z toho disku nikdo zavcas nevyzalohoval, takze potrebuju nejaky zazrak...

Re: Záchrana disku WD1600YS
« Odpověď #1 kdy: 03. 03. 2011, 17:50:36 »
U starších disků bylo několik plochých cívek, které se staraly o otáčení ploten. A když některé stářím odešly (třeba tři z pěti), tak ty zbívající nedokázaly rozeběhnout disk. Dalo se tomu pomoci krouživým pohybem disku v ruce při rozběhu, aby se překonala počáteční adheze.
To bylo řešení tak na ten poslední rozběh, rychle zazálohovat a zahodit.
Ale u moderních disků už to asi nejde.

thor5

« Odpověď #2 kdy: 03. 03. 2011, 18:04:29 »
Dosel jsem tak daleko, ze jsem zkusil odtrhout hlavicky ze zaparkovane polohy, pripojit elektriku a otocit plotnama, jestli se rozbehne... nepomohlo...

Jsem tu v supliku vyhrabal disk WD1600YD, ktery ma elektroniku stejnou, ale zaroven jinou, protoze sice disk nastartuje, ale hned zas zaparkuje. Predpokladam, ze budou jina data ve flash pameti, jina moznost neni, typy soucastek na desce jsou stejne a pochybuju, ze to bude jinak zapojene. Jeste tedy zkusim prohodit flashky mezi sebou a pak mi nezbyva nez prosit o jiny stejny disk a postupne menit elektroniku, hlavicky, motor(kterym to nebude)...

« Odpověď #3 kdy: 03. 03. 2011, 18:11:05 »
Citace
Dosel jsem tak daleko, ze jsem zkusil odtrhout hlavicky ze zaparkovane polohy, pripojit elektriku a otocit plotnama, jestli se rozbehne... nepomohlo...

Mám tomu rozumět tak, že je disk rozebraný? Měl jsem za to, že je uvnitř vakuum.

Každopádně, pročpak se nezálohovalo ?  :)

trubicoid2

« Odpověď #4 kdy: 03. 03. 2011, 18:20:47 »
vakuum tam neni, to je v elektronkach  ;D

« Odpověď #5 kdy: 03. 03. 2011, 18:32:02 »
Ano, vakuum tam není, ale je to hermeticky zavřené.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 03. 03. 2011, 19:33:23 »
Kdyby v tom disku bylo vacuum, tak by nefungoval. Ty plovouci hlavy by jaksi nemely na cem plout a rovnou by se ohoblovaly plotny. Krome toho by se ten disk asi prehrival (vystavovaci civky a elektronika okolo, pokud tam zrovna nejaka je).

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03. 03. 2011, 19:42:31 »
Pokud ta data pro vas opravdu maji cenu, tak co treba toto? http://shop.ebay.com/?_from=R40&_trksid=m570&_nkw=wd1600ys-01shb0&_sacat=See-All-Categories Bratru za 47 dolaru.

thor5

« Odpověď #8 kdy: 03. 03. 2011, 21:31:17 »
jiste, na ebay jsem v ramci zoufalstvi koukal (a ne jen dneska), ale jednak ne vsechno tam je "ship to CZ" a jednak jsem jeste nikdy nic odtud nebral, ponevadz nemam predstavu jak je to s clem a spol...
ale zpet k tematu: na tu funkcni desku jsem prepajil flash pamet z nefunkcni a hura disk se rozbehl. Sice se obcas zakopava, ale bezi a uz pilne stahuji data :) . Tudiz vsem dik za nazory a postrehy a muzu rict jen "A je to..."

« Odpověď #9 kdy: 03. 03. 2011, 22:24:20 »
Blahopřeju!

A nějaké podrobnosti?

Jen bodová pájka? A zachráněna všechna data?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 03. 03. 2011, 22:28:20 »
Sakra, to je tedy dobry spek. To chtelo fotoreportaz. To jste pajel nejake ty povrchove pajene hruzy o milionu nizicek s rozteci 0.2 milimˇetru?

« Odpověď #11 kdy: 03. 03. 2011, 22:40:22 »
Jsou na to i nějaké horkovzdušné pistole (minimálně na to odpájení) , ale já s tím nikdy nedělal.
Taky bych uvítal nějakou tu fotečku.

thor5

« Odpověď #12 kdy: 03. 03. 2011, 23:41:49 »
podrobnosti :) :
mel jsem kliku, ze "chipset" (radic) disku je pomerne stary a jeste nema integrovanou flash pamet, ale je zvlast.

Takze na desce jsou ctyri svabi (+ milion a pul bizuterie typu kondenzator/civka/odpor/tranzistory)
  - jednak jiz zmineny SATA radic (v mem pripade oznaceni 88i6545 od Marvellu, cca odhadem 128 nohou)
  - flash pamet (na rozbite desce nejaky noname 55725EF010, ma to 8 noh a je to 1Mbit SPI pamet; a na funkcni ST 25P10VP - jina pamet, ale stejne parametry)
  - SRAM pamet pro buffer disku (nejaky SAMSUNG K4S28...) - to je to co vyrobci HDD udavaji jako jeden z dulezitych parametru ;)
  - budic motoru ploten (nejaky smooth L6283...)

Cela finta je v tom, ze rozdil mezi "typy disku v jedne serii" WD1600YS, WD1600YD, ... je prave obsah (firmware + vetsinou nejaka kalibrace) nahrany do flash pameti.

Takze jsem mel dve moznosti :) :
bud se napichnout na ty pameti a zamenit jejich obsah, nebo je jednoduse prohodit - tj. mikropajku, nejakych 300 st. C (+/-autobus), ohrat, opatrne vypacit (kdyz uz dosla licna na odsati cinu... :( ), a zapajet druheho svaba...

(jen tak mimochodem, i ty tisici nohe mrchy se nechaji v pohode odpajet/zapajet, staci mit tu licnu a trochu trpelivosti... - osobni zkusenost: pouzdro QFP128,tj. 128 nohou, roztec 0,5mm zapajen za minutu a pul)

Fotky nema cenu delat :) vysledek vypada uplne stejne jako original :D

Takze vysledek:

prohozeny pameti, disk nastartoval, sice mu vsechno tyden trvalo a hazel CRC chyby (ale to urcite dela prach, ktery se mi tam dostal kdyz jsem ho otevrel + spatne vycentrovane hlavicky, protoze horni plech disku je zaroven uchyceni hlavicek a vratit to vse zpatky kdyz jsou tam 2mm vule je trochu slozite... S tim se ale pocitalo, stejne to byl posledni start.)

Vsechna data jsem pretahal na sve RAID pole, skartoval na vadnem  disku co slo (velka prace = zamrznuti a vyflaknuti se na to - radsi udelam skartaci jako zastara neodymovym magnetem :) ), a pameti zas prehodil zpatky, aby ten druhy disk zas fungoval.

A je to...