podrobnosti

:
mel jsem kliku, ze "chipset" (radic) disku je pomerne stary a jeste nema integrovanou flash pamet, ale je zvlast.
Takze na desce jsou ctyri svabi (+ milion a pul bizuterie typu kondenzator/civka/odpor/tranzistory)
- jednak jiz zmineny SATA radic (v mem pripade oznaceni 88i6545 od Marvellu, cca odhadem 128 nohou)
- flash pamet (na rozbite desce nejaky noname 55725EF010, ma to 8 noh a je to 1Mbit SPI pamet; a na funkcni ST 25P10VP - jina pamet, ale stejne parametry)
- SRAM pamet pro buffer disku (nejaky SAMSUNG K4S28...) - to je to co vyrobci HDD udavaji jako jeden z dulezitych parametru

- budic motoru ploten (nejaky smooth L6283...)
Cela finta je v tom, ze rozdil mezi "typy disku v jedne serii" WD1600YS, WD1600YD, ... je prave obsah (firmware + vetsinou nejaka kalibrace) nahrany do flash pameti.
Takze jsem mel dve moznosti

:
bud se napichnout na ty pameti a zamenit jejich obsah, nebo je jednoduse prohodit - tj. mikropajku, nejakych 300 st. C (+/-autobus), ohrat, opatrne vypacit (kdyz uz dosla licna na odsati cinu...

), a zapajet druheho svaba...
(jen tak mimochodem, i ty tisici nohe mrchy se nechaji v pohode odpajet/zapajet, staci mit tu licnu a trochu trpelivosti... - osobni zkusenost: pouzdro QFP128,tj. 128 nohou, roztec 0,5mm zapajen za minutu a pul)
Fotky nema cenu delat

vysledek vypada uplne stejne jako original

Takze vysledek:
prohozeny pameti, disk nastartoval, sice mu vsechno tyden trvalo a hazel CRC chyby (ale to urcite dela prach, ktery se mi tam dostal kdyz jsem ho otevrel + spatne vycentrovane hlavicky, protoze horni plech disku je zaroven uchyceni hlavicek a vratit to vse zpatky kdyz jsou tam 2mm vule je trochu slozite... S tim se ale pocitalo, stejne to byl posledni start.)
Vsechna data jsem pretahal na sve RAID pole, skartoval na vadnem disku co slo (velka prace = zamrznuti a vyflaknuti se na to - radsi udelam skartaci jako zastara neodymovym magnetem

), a pameti zas prehodil zpatky, aby ten druhy disk zas fungoval.
A je to...