NAS - doporučtě

erik80

Re:NAS - doporučtě
« Odpověď #15 kdy: 30. 04. 2018, 11:04:20 »
QNAP NIE

"spokojny" uzivatel TS220

ZAJDAN

• 2 093
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 30. 04. 2018, 13:41:12 »
Postavil jsem to na AMD FX-8370 VISHERA, deska ASUS CROSSHAIR V FORMULA-Z, 32 GB pameti Kingston gold DDR3 1600MHz DR s ECC unbuffered, zdroj Seasonic M12II-620 EVO, deska ma Intel chip pro LAN + jedna Intel dokoupena navic do PCIe, bedna BigTower Collermaster, jedna pasivne chlazena geforce + 2USB 32GB flash jako boot.
jo to je pěkné, ale taky pěkný žrout elektřiny :(
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

MasoxCZ

« Odpověď #17 kdy: 30. 04. 2018, 14:12:22 »
Ahoj,
...
Pri vyberu byla pro me nejdulezitejsi integrita dat. Navic kolega si jednu takovou krabicku poridil nicmene mel stesti na vadny kus a prisel o docela hodne dat kvuli vadnemu radici, RAID1 mu nepomohlo byt implementovano na strane OS...

To bych řekl je zcela nepřekvapivé, protože když ti zlobí řadič, do RAID1 se zapisují sračky na všechny disky, ale zato na všechny stejné :-)
RAID1 nebo víc řeší selhání jednoho (nebo víc v případě RAID5/6) disku, nikoli řadiče. A jak už bylo mnohokrát opakováno, RAID (a to ani 10) NENÍ záloha. Je to řešení pro vysokou dostupnost při ... tramtadadá ... závadě disku.

Miky

« Odpověď #18 kdy: 30. 04. 2018, 14:55:33 »
jo to je pěkné, ale taky pěkný žrout elektřiny :(

No neni to jako 5W router nicmene i tak je pro me ta spotreba zanedbatelna vzhledem k tomu co vse mi na tom bezi a co to prinasi. Kdyz to porovnam s tim, ze si obcas neco zahraju na desktopu tak tam se uz dostavam k docela zajimavym cislum... :-D

To bych řekl je zcela nepřekvapivé, protože když ti zlobí řadič, do RAID1 se zapisují sračky na všechny disky, ale zato na všechny stejné :-)
RAID1 nebo víc řeší selhání jednoho (nebo víc v případě RAID5/6) disku, nikoli řadiče. A jak už bylo mnohokrát opakováno, RAID (a to ani 10) NENÍ záloha. Je to řešení pro vysokou dostupnost při ... tramtadadá ... závadě disku.

Jo ale se ZFS mas porad vetsi sanci z toho ty data dostat a hlavne to zjistit podstatne rychleji.

Fernet

« Odpověď #19 kdy: 30. 04. 2018, 15:53:03 »
QNAP NIE

Můžu se zeptat, jaký s ním máte problém? Já mám už přes 2 roky TS-253A, mám v něm 8GB RAM a 2x1TB WD Red a jsem nadmíru spokojen. Používám jako NAS, mám na tom TVheadend server s tunerem PlayTV a honím na tom 2 virtuály na různé testy (Debian a FreeBSD).

Kit

« Odpověď #20 kdy: 30. 04. 2018, 16:12:38 »
Ahoj,
...
Pri vyberu byla pro me nejdulezitejsi integrita dat. Navic kolega si jednu takovou krabicku poridil nicmene mel stesti na vadny kus a prisel o docela hodne dat kvuli vadnemu radici, RAID1 mu nepomohlo byt implementovano na strane OS...

Proto je lepší místo zrcadlení disků používat zrcadlení NASů

lojzak

« Odpověď #21 kdy: 30. 04. 2018, 16:47:13 »
Jasně, protože potřebuješ, aby se ty sračky z vadného řadiče zapisovaly i na druhý NAS. A jako bonus nebudeš moct využít rychlostní benefit, který by ti dal RAID. To vše při ceně pouze 3x vyšší než u zrcadlení disků, zato s úplně stejným přínosem pro bezpečnost dat.
...pane vachmajstr, vy jste hlava!

Kit

« Odpověď #22 kdy: 30. 04. 2018, 17:35:52 »
No dobrá, budu tedy raději používat RAID1 :)

Kit

« Odpověď #23 kdy: 30. 04. 2018, 17:37:01 »
No dobrá, budu tedy raději používat RAID1 :)

Resp. RAID0, ten je rychlejší :)

lojzak

« Odpověď #24 kdy: 30. 04. 2018, 18:20:25 »
A neměl bys radši doporučovat zálohování? Ale dělej si co chceš.

erik80

« Odpověď #25 kdy: 30. 04. 2018, 18:28:44 »
QNAP NIE

Můžu se zeptat, jaký s ním máte problém? Já mám už přes 2 roky TS-253A, mám v něm 8GB RAM a 2x1TB WD Red a jsem nadmíru spokojen. Používám jako NAS, mám na tom TVheadend server s tunerem PlayTV a honím na tom 2 virtuály na různé testy (Debian a FreeBSD).

ako tu uz bolo napisane, vadi mi na nom firmware

meh

« Odpověď #26 kdy: 10. 05. 2018, 19:16:44 »
Sezen jsi ASRock ITX s quad core Pentiem a DC napajenim, jako Q1900DC + 2GB RAM a PCIe x1 4xSATA kartu; to budes mit na celkem 8 disku. K tomu nakou malou bedynku od Fractal Design, kam muzes nacpat 8 drives (neco jako Node 304). Ja tak jedu jiz 3 roky, mam tam 5x 4TB HGST (2x mirror RAID 0 pro backup, 3x BTRFS RAID 5 pro normalni veci), 2x 8TB HGST (pro data storage) a 1x 120GB SSD. Beha na tom Debian, vsechno encryptnuto primo v RAW na /dev/sdXY, zadny LUKS. Jestli chces ZFS, tak alespon 8GB RAM.

Sinuhet

« Odpověď #27 kdy: 10. 05. 2018, 19:43:18 »
Už třetím rokem tu mám čtyřdiskový QNAP s RAID5. Oproti takovým těm levnějším NAS to má OS na vlastním úložišti, RAID je mdraid s EXT4.
Už dva roky to na mě křičí, že je k dispozici  nový firmware, ale aktualizace vždy selže. Trochu mě to děsí, byl to můj první a poslední QNAP. Data mám samozřejmě zálohovaná bokem. A to je to pořád mnohem lepší než nějaký WD, Zyxel...

Hodně si rozmyslet, pokud si to chce stavět sám, protože s tím bude akorát sraní, sraní, sraní, a potřeba supportu od kamaráda, co to stavěl. A nejde o málo, jednak takový NAS stojí dost peněz, a jednak jsou na něm data. Taky to může zrušit přátelství.

Když NAS jako hotovou krabici, tak jedině Synology.

Lol Phirae

« Odpověď #28 kdy: 11. 05. 2018, 00:28:31 »
Už třetím rokem tu mám čtyřdiskový QNAP s RAID5. ... Už dva roky to na mě křičí, že je k dispozici  nový firmware, ale aktualizace vždy selže. Trochu mě to děsí, byl to můj první a poslední QNAP.

Zkus https://wiki.qnap.com/wiki/Manually_Updating_Firmware - přes GUI už jsem to dávno vzdal.

Sinuhet

« Odpověď #29 kdy: 11. 05. 2018, 16:27:10 »
Zkus https://wiki.qnap.com/wiki/Manually_Updating_Firmware - přes GUI už jsem to dávno vzdal.

Díky za tip, ale raději na to už nebudu hrabat  :) je to v lokální síti, kromě mě k tomu nemá nikdo přístup, a nemám tušení, co by mi tak nový firmware mohl přinést za nové chyby...