Já před 11 lety ve startupu pracoval. Byla to výborná zkušenost, museli jsme plno věcí vymyslet, sami jsme si "nastavovali procesy". Prostě něco úplně jiného, než když nastoupíte do zaběhlé firmy, kde nejprve měsíc čtete ISO a pak rok bojujete s "ale u nás se to dělá takhle".
Podruhé bych do toho ale nešel, bylo to sice velmi uspokojivé, ale také ukrutně vyčerpávající. Navíc se trochu změnila doba a na skutečný startup dnes moc nenarazíte. Co slyším od známých a bývalých kolegů, tak jsou to obvykle dost maličké projekty, kde majitel vlastně ani neví, co chce (business plán = vyvineme XY, fáze 2, profit!), případně jsou to pobočky existujících velkých firem, které se sice na oko tváří jako nové firmy, ale ve skutečnosti jsou od počátku prolezlé byrokracií mateřské firmy. Dnes už se prostě nestává, že by se sešla parta lidí a rozhodli se, že si založí firmu, co bude něco vyrábět a prodávat. Častější je, že jen něco vyvíjí s tím, že se čeká, že to pak někdo koupí. A důsledkem toho, že sami nic nevyrábí a neprodávají, je i chybějící tah na to něco dotáhnout do konce, vyrobit a prodat. Čest výjimkám.
S tím, že by se dával podíl, jsem se nesetkal. Ale také jsem se nesetkal s tím, že by se škrtilo nějak extra na platech. Pokud mají zakládající majitelé nějaký business plán, tak také mají zajištěné zdroje na mzdu zaměstnanců. Tedy, měli by mít. Pod cenou bych do toho nešel nikdy, protože tam není zjevné kdy bych z toho já měl mít nějaký benefit.