DNS nastavení na autoritativním serveru

David

DNS nastavení na autoritativním serveru
« kdy: 28. 04. 2018, 09:29:40 »
Ahoj, poprvé něco nastavuji v DNS. https://s18.postimg.cc/3mj8b4161/FVC.png
Chci se zeptat je nutné mít oba záznamy (3+4) a (5+6) ?
Nestačí pouze záznamy "4" a "6" ?

Jestli se nepletu tak "*" označuje vše a "@" přesně nevím...

Také by mě zajímalo jestli u MX záznamů nemám nastavit místo "@" na "*".

Děkuji za rady
« Poslední změna: 30. 04. 2018, 07:17:03 od Petr Krčmář »

McFly

• 605
    • Zobrazit profil
Re:DNS Nastavení
« Odpověď #1 kdy: 28. 04. 2018, 09:40:55 »
Mohu otázku? Která hostingová společnost má tohle GUI?  ;D ;D ;D

« Odpověď #2 kdy: 28. 04. 2018, 10:27:09 »
- záznam se @ odkazuje pouze na doménu v základním tvaru - mojedomena.cz
- hvězdička * nahrazuje jakoukoliv subdoménu např.: www.mojedomena.cz, mail.mojedomena.cz atd.
- nastavení MX záznamu je správně s @

Záznam pro všechny subdomény s * je možné nahradit i pomocí CNAME a směrováním na mojedomena.cz (namísto A záznamu s IP adresou).

« Odpověď #3 kdy: 28. 04. 2018, 10:28:07 »
Mohu otázku? Která hostingová společnost má tohle GUI?  ;D ;D ;D
Web4U / sprava-domen.cz

« Odpověď #4 kdy: 28. 04. 2018, 10:32:40 »
Jestli se nepletu tak "*" označuje vše a "@" přesně nevím...
Hvězdička zastupuje jedno (neprázdné) jméno. Takže když budete mít doménu *.example.com, vyhoví tomu www.example.com, mail.example.com, ale ne www.mail.example.com ani example.com. Zavináč představuje zástupný znak pro danou doménu – v tom webovém nastavení si ho představte, jako by místo něj nebylo nic. V zónovém souboru se zavináč používá pro to, že „nic“ znamená „stejně jako v předchozím řádku“, takže je potřeba mít jiný znak pro „nic“. Tj. pro doménu example.com znamená zavináč právě hostname example.com.

« Odpověď #5 kdy: 28. 04. 2018, 10:36:11 »
Záznam pro všechny subdomény s * je možné nahradit i pomocí CNAME a směrováním na mojedomena.cz (namísto A záznamu s IP adresou).
To bych nedělal. Většina lidí neví, co doopravdy CNAME znamená. Zejména kombinace hvězdičky a CNAME je velmi matoucí, proto i RFC 1912 doporučuje se tomu vyhnout.

McFly

• 605
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 28. 04. 2018, 10:48:02 »
Takže když budete mít doménu *.example.com, vyhoví tomu www.example.com, mail.example.com, ale ne www.mail.example.com...

vyhoví tomu i www.mail.example.com - teď jsem si to otestoval prakticky, kdy jsem vytvořil A záznam *.example.com

« Odpověď #7 kdy: 28. 04. 2018, 11:09:30 »
Takže když budete mít doménu *.example.com, vyhoví tomu www.example.com, mail.example.com, ale ne www.mail.example.com...

vyhoví tomu i www.mail.example.com - teď jsem si to otestoval prakticky, kdy jsem vytvořil A záznam *.example.com

Zde je článek, který vysvětluje RFC 4592 (The Role of Wildcards in the Domain Name System) z roku 2006: https://www.lupa.cz/clanky/jak-funguji-zolici-v-dns/

« Odpověď #8 kdy: 28. 04. 2018, 14:23:49 »

Zde je článek, který vysvětluje RFC 4592 (The Role of Wildcards in the Domain Name System) z roku 2006: https://www.lupa.cz/clanky/jak-funguji-zolici-v-dns/
Máte pravdu, žolík může zastupovat více než jedno jméno. Podstatné pro dotaz je nicméně to, že nemůže zastupovat prázdné/žádné jméno.