PC alebo notebook (cena do 1700 eur bez DPH)

Digi

Re:PC alebo notebook (cena do 1700 eur bez DPH)
« Odpověď #30 kdy: 25. 04. 2018, 12:03:23 »
Slož si na czc vlastní desktop podle svých preferencí, podívej se na poslední recenze druhé generace Ryzenů, podívej se kolik stojí grafárny a jestli už jsou skladem. Na hraní GTX 1080 nepotřebuješ, a osobně bych co se týče GPU ještě počkal. Notebook ti nic z tohodle nenabídne. A jestli ho nějak skutečně potřebuješ, tak ti bude stačit cokoli levnějšího a můžeš fungovat třeba přes RDP.

technik007cz

« Odpověď #31 kdy: 25. 04. 2018, 13:11:33 »
Moj nazor je, ze tie drahe "vykonne" notebooky sa imho neoplati kupovat... utopis v tom kopu prachov,
... AMD 6-ti jadro, 2x GTX470 in SLI ...
Pak prisel ten doplatek...
;D no bodaj by nie, ked sama ta karta zozerie bez problemov cez 200W (zalezi od znacky)... dokopy s CPU sa to muselo blizit 600W nie? :D
Ja jsem se pak prestehoval do garsonky nez jsem odesel do Anglie. Byla zima a v tom byte elektricke topeni. Pak prislo oznameni na primegrid(u) o nadchazejicim turnaji ve vypoctech. Vypl jsem primotop a nastartoval desktop. Grafiky jely na 100% obe, cpu vsech 6 na 100%. Zdroj dimenzovany na 650W mel prikon dle meraku 650W a nevypl se. Tam jsem platil elektriku mesicne panu majiteli a myslim, ze jsem sel z 300-500Kc na 2000-2500Kc mesicne.
V tom predchozim byte jsem mel nejenom jeden desktop, ale i laptop Dell D420, ktery jsem koupil z druhe ruky. Zmeril jsem ze spotreba je tak 20W a stale to na internet a stahovani dostacujici. Toto pozdeji podporilo myslenku upustit od desktopu a casem jsem pro nej koupil dokovaci stanici a kvm switch. To mi dovolilo ho pouzivat k desktopovemu setu klavesnice - monitor - mys.
[/quote]
A to si mal vkuse plny vykon alebo co, ze ti to urobilo taky rozdiel? :D
[/quote]
Kdyz jsem prisel z prace, tak jsem byl nanej skoro porad, hral jsem na nej hry a semtam jsem ho zapojil do turnaju na primegridu.

technik007cz

« Odpověď #32 kdy: 25. 04. 2018, 13:40:27 »
Pokud clovek chce vykonne CPU, tak AMD zaclo davat do hernich laptopu 6-Core/12Thread cpu anebo 8-Core/16Threads.

ASUS GL702ZC-GC098T ROG Strix 17.3-inch Gaming Laptop (Black) - (AMD 6-Core/12 Thread Ryzen 5 1600 Processor, FreeSync Display, 8 GB RAM, 256 GB SSD + 1 TB HDD, AMD RX 580 4GB Graphics, Win 10)
£1,150.00

ASUS GL702ZC-GC104T ROG Strix 17.3-inch Gaming Laptop (Black) - (AMD 8-Core/16 Thread Ryzen 7 1700 Processor, FreeSync Display, 16 GB RAM, 256 GB SSD + 1 TB HDD, AMD RX 580 4 GB Graphics, Win 10)
 £1,706.58

Ceny z anglickeho amazonu.

erik

« Odpověď #33 kdy: 25. 04. 2018, 13:46:30 »
Tak gaming laptop nechcem, ked tak desktop a urcite nie znacku asus. Pre mna co sa tyka mobility, tak notebook som mal len v posteli, co sposobilo, ze som cely cas bol v posteli co nie je pre chrbticu 2x prijemne a potom ked som siel napr pozriet domov. Inac nemam ako tu mobilitu vyuzit

Digi

« Odpověď #34 kdy: 25. 04. 2018, 14:02:02 »
Trochu zdravého rozumu by neuškodilo, o to že to byl desktop vůbec nešlo. Šlo o to že tam byly 2x200 W žravé Fermi grafiky. Jsou různé konfigurace desktopů, víme? Můžete mít dneska 6 jádro od Intelu, 12 vláken a iGPU s TDP 65W. A samozřejmě si k tomu můžete dát dvě Vegy a dostat se zase na 600W, ale takový výkon v notebooku mít nikdy nebudete. 

Digi

« Odpověď #35 kdy: 25. 04. 2018, 14:02:41 »
Moj nazor je, ze tie drahe "vykonne" notebooky sa imho neoplati kupovat... utopis v tom kopu prachov,
... AMD 6-ti jadro, 2x GTX470 in SLI ...
Pak prisel ten doplatek...
;D no bodaj by nie, ked sama ta karta zozerie bez problemov cez 200W (zalezi od znacky)... dokopy s CPU sa to muselo blizit 600W nie? :D
Ja jsem se pak prestehoval do garsonky nez jsem odesel do Anglie. Byla zima a v tom byte elektricke topeni. Pak prislo oznameni na primegrid(u) o nadchazejicim turnaji ve vypoctech. Vypl jsem primotop a nastartoval desktop. Grafiky jely na 100% obe, cpu vsech 6 na 100%. Zdroj dimenzovany na 650W mel prikon dle meraku 650W a nevypl se. Tam jsem platil elektriku mesicne panu majiteli a myslim, ze jsem sel z 300-500Kc na 2000-2500Kc mesicne.
V tom predchozim byte jsem mel nejenom jeden desktop, ale i laptop Dell D420, ktery jsem koupil z druhe ruky. Zmeril jsem ze spotreba je tak 20W a stale to na internet a stahovani dostacujici. Toto pozdeji podporilo myslenku upustit od desktopu a casem jsem pro nej koupil dokovaci stanici a kvm switch. To mi dovolilo ho pouzivat k desktopovemu setu klavesnice - monitor - mys.
A to si mal vkuse plny vykon alebo co, ze ti to urobilo taky rozdiel? :D
[/quote]
Kdyz jsem prisel z prace, tak jsem byl nanej skoro porad, hral jsem na nej hry a semtam jsem ho zapojil do turnaju na primegridu.
[/quote]

Trochu zdravého rozumu by neuškodilo, o to že to byl desktop vůbec nešlo. Šlo o to že tam byly 2x200 W žravé Fermi grafiky. Jsou různé konfigurace desktopů, víme? Můžete mít dneska 6 jádro od Intelu, 12 vláken a iGPU s TDP 65W. A samozřejmě si k tomu můžete dát dvě Vegy a dostat se zase na 600W, ale takový výkon v notebooku mít nikdy nebudete. 

unicode

« Odpověď #36 kdy: 25. 04. 2018, 14:50:42 »
Můj souhrn, na práci:

Desktop:
  ++ Výběr komponent a CPU podle vlastního výběru (včetně možnosti volby Intel vs AMD).
  + Pro někoho může být výhoda mít možnost vyměnit v současnosti defektní CPU za novější.
  + 32/64 GB RAM
  + Pokud to člověk udělá dobře, tak bude mít tichý stroj a klid na práci, podle mě je toto neocenitelné.
  -- Mobilita.
  ? V současnosti problematické pořidit high-end GPU, pro ne-GPU práci asi irelevantní.

Notebook:
  ++ Mobilita.
  - Mainstream konfigurace jsou primárně navržené pro BFU nebo hráče, ostatní výrobci co mají konfigurátory si nechají cokoliv extra hezky zaplatit.
  - Omezenější výber kvůli ostatním věcem (povrch displeje, klávesnice, Intel vs AMD, porty, atd).
  - Většinou totálně shit screen, není problém i v dnešní době koupit noťas za 40k co nemá ani 4K.
  - Pokud za tím člověk sedí a nemá docking ani externí monitor(y) tak většinou pracuje na horké klávesnici.
  - Většinou hlučné chlazení (ještě jsem neviděl noťas co by nebyl hlučný).
  - Když se něco posere po záruce, tak je to buď na odpis a nebo na tom člověk ztratí hodně času.

Pro mě je ideální kombinace kvalitní desktop na práci a případně ultrabook na cesty. Ještě se mi nestalo, že by mi odešel desktop, kdežto notebooky všechny a nezbyl mi ani jeden, a další už nechci :)

PS: Spotřeby u desktopu bych se rozhodně nebál. Můj Ryzen 7 desktop s 32GB RAM a GTX-1070 žere v klidu míň než 50W a při plném využití CPU kolem 100W (GPU moc nevyužívám). Když k tomu připočítám ~40W na 43" screen tak to je naprosto ok. Kdybych to zaokrouhlil na 150W/h a počítal 16h denně na plný výkon, tak mi to vychází 0.15 kW * 16 * 365 = 876, při 5kč/kWh to je hrubý odhad 4380 Kč/rok.

« Odpověď #37 kdy: 25. 04. 2018, 15:30:17 »
Zhruba souhas. U desktopu je skutecne velka flexibilita a je pomerne lacine vyskalovat dost vysoko (Threadripper, Optane, Vega nebo Titan... podle toho, co potrebujes). A pridam se k tem, co oceni bezhlucnost, kterou u notebooku dosahnes jenom za cenu velkeho kompromisu s vykonem.

Na druhou stranu - do vlaku nebo do postele si ho nevezmes.

zdenek henek nereg.

« Odpověď #38 kdy: 25. 04. 2018, 15:56:48 »
Zhruba souhas. U desktopu je skutecne velka flexibilita a je pomerne lacine vyskalovat dost vysoko (Threadripper, Optane, Vega nebo Titan... podle toho, co potrebujes). A pridam se k tem, co oceni bezhlucnost, kterou u notebooku dosahnes jenom za cenu velkeho kompromisu s vykonem.

nebo jit na pul cesty.
V soucasne dobe mam Thinkpad W530 4core i7, 32gb ram, ssd a dedikovana graficka karta + 3 externi monitory, pres dock mi jedou dva monitory na DP a tredi primo z notebooku pres miniDP. Zadne graficky narocne programy nepouzivam. Nejvic mu da zabrat intellij idea pri indexovani projektu a gradle pri prekladu.

hlucnost je o dost mensi, nez muj stary desktop, ale je to trochu slyset
co se tyce vykonu, tak na vyvoj je to jeste docela dobry, na to ze uz je to cca 4 roky stary ntb. Nejsem si uplne jisty, jestli neco jineho, nez Intellij Idea by vyuzilo vic nez 8 vlaken.

technik007cz

« Odpověď #39 kdy: 25. 04. 2018, 22:42:52 »
A pridam se k tem, co oceni bezhlucnost, kterou u notebooku dosahnes jenom za cenu velkeho kompromisu s vykonem.
Souhlas, hluk obecne u vypocetni techniky me vzdycky vadil. Mel jsem Lenovo IdeaPad Y500. Kombinace herniho GPU s TDP 45 W + cpu i7 s TDP 45 W vsazeny do 15" laptopu + jeden fan = cpu throtluje a vetrak bezi na maximalni obratky pri gamingu. Pri normalnich cinnostech jako surfing the Internet to bylo lepsi, ale ne tak, jako na desktopu.
17" laptopy jsou na tom lepe, protoze ventilatory jsou dva, ale stale je to hlucny kram.

Fanless desktop by byl idealni, ale v dobe pred 7 lety to bylo za znatelny vykonovy propad a do vodnika se mi nechtelo jit.

« Odpověď #40 kdy: 26. 04. 2018, 07:08:02 »
A pridam se k tem, co oceni bezhlucnost, kterou u notebooku dosahnes jenom za cenu velkeho kompromisu s vykonem.
Souhlas, hluk obecne u vypocetni techniky me vzdycky vadil. Mel jsem Lenovo IdeaPad Y500. Kombinace herniho GPU s TDP 45 W + cpu i7 s TDP 45 W vsazeny do 15" laptopu + jeden fan = cpu throtluje a vetrak bezi na maximalni obratky pri gamingu. Pri normalnich cinnostech jako surfing the Internet to bylo lepsi, ale ne tak, jako na desktopu.
17" laptopy jsou na tom lepe, protoze ventilatory jsou dva, ale stale je to hlucny kram.

Fanless desktop by byl idealni, ale v dobe pred 7 lety to bylo za znatelny vykonovy propad a do vodnika se mi nechtelo jit.

Pokud chceš ticho, tak ne vodník. A nejspíš naopak co nejvíc fanů ;-)

« Odpověď #41 kdy: 26. 04. 2018, 10:54:23 »

a uplne najlepsie to ma poriesene tento typek: https://www.youtube.com/watch?v=h6hvsqUEtZ4
cpu chladic na graf. karte... :D
Vy ste windowsáci, ja už nie... Čo bolo, to bolo. Terazky som Linuxák.

tt

« Odpověď #42 kdy: 26. 04. 2018, 11:22:14 »
je to klasickej windowsak... za tu cenu hw klidne muze mit notebook na praci (pokud nechce vyhadzovat penize do vzduchu idealne s podporou linux) a k tomu konzoli pro hry.
holt vsak on dospeje))
ja mam duo chromebook + nintendo switch a nemam problem s nicim))

erik

« Odpověď #43 kdy: 26. 04. 2018, 11:29:57 »
konzolu nechcem. maju to znamy, hral som sa na tom a nepacilo sa mi to. je to trapne prirovnanie - klasicky windowsak.
skusil som si na CZC vyskladat pc, je to bez grafickej karty. tam by som zvazoval bud gtx 1070 alebo 1080.
https://www.czc.cz/223203,223721,233539,151607,71586,202401,191710,227368/kody

technik007cz

« Odpověď #44 kdy: 26. 04. 2018, 12:02:52 »

a uplne najlepsie to ma poriesene tento typek: https://www.youtube.com/watch?v=h6hvsqUEtZ4
cpu chladic na graf. karte... :D

A co chladit desktop olejem viz link nize? Akorat nevim jak to resit u laptopu. Mozna sednout si s laptopem do vany napustene olejem.

http://uk.businessinsider.com/how-to-keep-your-pc-cool-with-mineral-oil-photos-video-2016-7?op=1&r=US&IR=T/#here-are-the-parts-linus-and-luke-used-for-the-mineral-oil-build-14