Můj souhrn, na práci:
Desktop:
++ Výběr komponent a CPU podle vlastního výběru (včetně možnosti volby Intel vs AMD).
+ Pro někoho může být výhoda mít možnost vyměnit v současnosti defektní CPU za novější.
+ 32/64 GB RAM
+ Pokud to člověk udělá dobře, tak bude mít tichý stroj a klid na práci, podle mě je toto neocenitelné.
-- Mobilita.
? V současnosti problematické pořidit high-end GPU, pro ne-GPU práci asi irelevantní.
Notebook:
++ Mobilita.
- Mainstream konfigurace jsou primárně navržené pro BFU nebo hráče, ostatní výrobci co mají konfigurátory si nechají cokoliv extra hezky zaplatit.
- Omezenější výber kvůli ostatním věcem (povrch displeje, klávesnice, Intel vs AMD, porty, atd).
- Většinou totálně shit screen, není problém i v dnešní době koupit noťas za 40k co nemá ani 4K.
- Pokud za tím člověk sedí a nemá docking ani externí monitor(y) tak většinou pracuje na horké klávesnici.
- Většinou hlučné chlazení (ještě jsem neviděl noťas co by nebyl hlučný).
- Když se něco posere po záruce, tak je to buď na odpis a nebo na tom člověk ztratí hodně času.
Pro mě je ideální kombinace kvalitní desktop na práci a případně ultrabook na cesty. Ještě se mi nestalo, že by mi odešel desktop, kdežto notebooky všechny a nezbyl mi ani jeden, a další už nechci

PS: Spotřeby u desktopu bych se rozhodně nebál. Můj Ryzen 7 desktop s 32GB RAM a GTX-1070 žere v klidu míň než 50W a při plném využití CPU kolem 100W (GPU moc nevyužívám). Když k tomu připočítám ~40W na 43" screen tak to je naprosto ok. Kdybych to zaokrouhlil na 150W/h a počítal 16h denně na plný výkon, tak mi to vychází 0.15 kW * 16 * 365 = 876, při 5kč/kWh to je hrubý odhad 4380 Kč/rok.