Nemožnost získání nových zkušeností - očekávání zaměstnavatelů

SeñorDeveloper

Jeste si pamatuji narky absolventu, kteri si nevedeli rady - nedarilo se jim najit praci, protoze firmy hledaly lidi s praxi, ktera bez prace logicky nesla ziskat.

Ja dnes narazim na dalsi absurditu - ackoliv mam zkusenosti a letitou praxi, neovladam totiz ten zarucene spravny framework. Co na tom, ze pokud umi clovek programovat, sziti se s konkretnim frameworkem, nebo primo jinym programovacim jazykem, je jen otazka casu.

Jak to mate Vy? Vysmali byste se zamestnavateli, pokud Vas po pohovoru posle domu, protoze neznate jeho dev-stack? Ja bych se samozrejme rad naucil vsechno, ale to neni realne. V soucasne praci delam s legacy kodem, a ackoliv se ve svem volnem case o jine technologie zajimam, nikdy to neni zadny zazrak (spise takove to pasivni prezvykani informaci). S timto pristupem ale sanci na nejake zlepseni nevidim, moznost dostat se k necemu novemu/jinemu nevidim.

Predem dekuji za jakekoliv postrehy, a prosim Javamana, aby se zdrzel reci o lopatach apod.
« Poslední změna: 16. 04. 2018, 23:28:53 od Petr Krčmář »

nesetkal jsem s tím a to jsem viděl už spoustu lopat. Problém bude spíše ve sebeprezentaci. Je ale pravda, že korporáty berou váhradně podle checklistu, jestli máš správná klíčová slova v CV, ale osobně jsem se s tím nesetkal.

Senyor

To bývá často jen zástupný důvod, když uchazeč mele neskutečné kraviny a nechceme mu to říct natvrdo. Neznalost nějaké konkrétní knihovny samozřejmě není důvodem k nepřijetí jinak kvalitního uchazeče (pohrdání výjimkám). Ono se to z CV poznává těžko, takže je lepší aspoň krátký pohovor, když je nalezení zaměstnanci naléhavé (pokud vím, jen jednou jsme vyloučili CV přímo, protože nějaký #&*@/% se nestyděl napsat si před jméno Bc. et Bc.). Pokud se to stává často, je chyba na straně uchazeče, pokud výjimečně, je chyba na straně firmy.

aaaa

Taky jsem se s tím nesetkal. Naopak jsme teď přijali nového člověka, který se od jednoho z našich programátorů učí nový programovací jazyk. Ostatně to byl hlavní důvod, proč k nám šel: on se naučí novou zajímavou technologii a my získáme seniorního člověka, aniž bychom museli šponovat mzdu.

Na pohovoru jsme dali dost na jeho zkušenosti, které jsme ověřili osobním dotazem na bývalé spolupracovníky a hlavně pohledem na GitHub a v tom případě hlavně na jeho osobní blog, kde popisoval reálné problémy a líbil se mi způsob, jak k nim přistupoval.

qwertz

Jak to mate Vy? Vysmali byste se zamestnavateli, pokud Vas po pohovoru posle domu, protoze neznate jeho dev-stack?

Tahle věta svědčí maximálně tak o vašem nízkém sebevědomí. Jaký to má smysl?

Citace
Ja bych se samozrejme rad naucil vsechno, ale to neni realne. V soucasne praci delam s legacy kodem, a ackoliv se ve svem volnem case o jine technologie zajimam, nikdy to neni zadny zazrak (spise takove to pasivni prezvykani informaci). S timto pristupem ale sanci na nejake zlepseni nevidim, moznost dostat se k necemu novemu/jinemu nevidim.

Práci jsem měnil několikrát, vždy jsem pecházel na jiné technologie, nikdy nebyl problém. Asi něco děláte špatně.

Ještě se mi nestalo, že bych v práci n+1 užíval jen technologie z nějaké práce i <= n. Držím se blízko JVM, ale tím tak podobnost končí...

SeñorDeveloper

Ono se to z CV poznává těžko, takže je lepší aspoň krátký pohovor.

Co kdyz je ten pohovor ale z vetsi casti prave o technologiich, ktere jsem poradne nevidel? Jak potencionalniho zamestnavatele presvedcim, ze ackoliv nemam zkusenosti s jeho dev-stackem, nepovazuji za problem se to doucit?

(Snad na jedinou vyjimku mne nikdo nezkousel z API frameworku, spise jde o pristup k reseni problemu vazany na vlastosti jazyka (napriklad asynchroni I/O se bude lisit v implementaci v Go, JS nebo .NET))

... on se naučí novou zajímavou technologii a my získáme seniorního člověka, aniž bychom museli šponovat mzdu.

Doufam ale, ze dany zamestnanec stale dostava seniorni mzdu, i kdyz se musi doucit jiny jazyk. Je to tak?

Na pohovoru jsme dali dost na jeho zkušenosti, které jsme ověřili osobním dotazem na bývalé spolupracovníky a hlavně pohledem na GitHub a v tom případě hlavně na jeho osobní blog, kde popisoval reálné problémy a líbil se mi způsob, jak k nim přistupoval.

Jsem si vedom toho, ze nemam zadny verejny background, zadny blog a neparticipuji na GitHubu, a ze by bylo dobre s tim zacit. Hle, zde je vymluva: po odpracovani 9-6 a) clovek uz neprekypuje energii, b) manzelka a dite asi nebudou jasat, kdyz se jim vrati domu otec, sedne k pocitaci a bude si kodit. V soucasnem zamestnani pak na takove veci neni prostor.

Asi něco děláte špatně.
Problém bude spíše ve sebeprezentaci.
Jakym zpusobem vystupujete (byste vystupovali) vy? Sam sobe si rikam, ze ze sebe nechci delat neco, co nejsem - nehrat si na svetaznaleho macho-developera (ostatne tim spise by se poznalo, ze nemam takove znalosti daneho tematu). Lze nekde nacerpat vice? (A tim nemyslim obecna videa z YT "How to prepare for interview")

Diky!

kkt1

Pokud je pohovor treba o jave a zamestnavatel zjistuje co vlastne umis je to vporadku. Pokud se ale zamestnavatel pta na specificke knihovny, pak to nemusi byt vporadku, ale taky muze byt. Kdyz jsme hledali javistu se specializaci na krypto, tak nas zajimali veci ohledne bouncy castle a konkretni zkusenosti toho cloveka, ktery se na tu pozici hlasil. Samozrejme jsme mohli vzit kohokoliv a danou problematiku a danou knihovnu si nastuduje, ale kdyz clovek s tou knihovnou pracuje x let pak ma nejenom zkusenosti co se tyce ty knihovny, ale obvykle vidi i nejakou historii, vyvoj, proc se neco delalo takhle, nejake veci historicky ktere je treba delat zrovna takhle a ne jinak atd. Proto nekdy firmy hledaji lidi se znalostma konkretni knihovny nebo frameworku obecne. V 99% pripadu je to ale jenom filtr jak HR vyselektuje lidi a jak nepochopilo zadani ukolu najit vhodneho kandidata na danou pozici.

balki

Jeste si pamatuji narky absolventu, kteri si nevedeli rady - nedarilo se jim najit praci, protoze firmy hledaly lidi s praxi, ktera bez prace logicky nesla ziskat.

Ja dnes narazim na dalsi absurditu - ackoliv mam zkusenosti a letitou praxi, neovladam totiz ten zarucene spravny framework. Co na tom, ze pokud umi clovek programovat, sziti se s konkretnim frameworkem, nebo primo jinym programovacim jazykem, je jen otazka casu.

Jak to mate Vy? Vysmali byste se zamestnavateli, pokud Vas po pohovoru posle domu, protoze neznate jeho dev-stack? Ja bych se samozrejme rad naucil vsechno, ale to neni realne. V soucasne praci delam s legacy kodem, a ackoliv se ve svem volnem case o jine technologie zajimam, nikdy to neni zadny zazrak (spise takove to pasivni prezvykani informaci). S timto pristupem ale sanci na nejake zlepseni nevidim, moznost dostat se k necemu novemu/jinemu nevidim.

Predem dekuji za jakekoliv postrehy, a prosim Javamana, aby se zdrzel reci o lopatach apod.

Ak je na to dostatocny cas (cca 2 tyzdne), ten framework sa da pozriet vopred a nieco si v nom odskusat. Ak nie su debili, oni to do inzeratu napisu.  Oplati si preliezt inzeraty a ucit sa len frameworky, co sa vyskytuju najcastejsie - maximalizuje to sancu na prijtie.  Ak chcu prax vo frameworku, samozrejme su to debili.

L.

(Snad na jedinou vyjimku mne nikdo nezkousel z API frameworku, spise jde o pristup k reseni problemu vazany na vlastosti jazyka (napriklad asynchroni I/O se bude lisit v implementaci v Go, JS nebo .NET))

No počkej, mluvíš tedy o frameworcích, nebo o jazycích?

Inkvizitor

Jakym zpusobem vystupujete (byste vystupovali) vy? Sam sobe si rikam, ze ze sebe nechci delat neco, co nejsem - nehrat si na svetaznaleho macho-developera (ostatne tim spise by se poznalo, ze nemam takove znalosti daneho tematu). Lze nekde nacerpat vice? (A tim nemyslim obecna videa z YT "How to prepare for interview")

Diky!

Kdyz ze sebe nekdo dela neco, co neni, obycejne se to na pohovoru pozna. Poloz si otazku, proc by mel potencialni zamestnavatel chtit prave Tebe. Nekdo je hlavne rychly, nekdo peclivy, nekdo flexibilni treba. Do zivotopisu si napis, co jsi presne delal, na co jsi pysny, co by nekomu mohlo prijit jako zajimava odborna zkusenost. Pokud budes mit kliku, zameri se na Tvoje silne stranky a kazdopadne budes moci udelat aspon dobry prvni dojem.

Jo a to, ze mas doma decka a nechce se Ti delat nic navic a v praci nemas moc moznosti se rozvijet, je Tvuj boj - urcite se da najit zpusob, jen chtit.

Kit

Na pohovorech se snažím být sám sebou. Podle otázek si vyhodnocuji, zda pro takovou firmu vůbec chci pracovat nebo raději jít jinam. Nijak neskrývám, že mám raději XSLT než Smarty, pure kód místo frameworků a že pečlivost řadím před rychlost vývoje. Některým firmám to vyhovuje, jiným ne. Raději si to vyjasním při pohovoru, než po několika týdnech vzájemného nechápání.

Karlitos

Ja budu za 4 tydny nastupovat k novemu zamestnavateli. Firma hledala znalost specifickeho frameworku (Angular 2), ja jsem dopredu avizoval ze jich znam nekolik (Angular Js, Vue.js, React, Meteor) ale zrovna s tim co pouzivaji jsem nepracoval. Pozvali me na pohovor a musim rict ze jsme si velm dobre popovidali i po odoborne strance.

Ja jim dal najevo ze se mi moc libi jejich tech-stack, jim se zase libilo ze jsem nedavno mel prednasku na Vue.js Berlin MeetUp. Druhy den volali ze me jednoznacne chteji.

Myslim ze pokud zamestnavatel za kazdou cenu trva na znalosti urciteho frameworku/technologie a ja to nemam uvedene v zivotopise a na profilech (Linkedin, ...) nebo jim to dopredu sdelim, tak me na ten pohovor nepozvou. Pokud pozvou pak uz je to o tom presvedcit ze se zvladnu zapracovat. U me jinak jednodznacne plus - to je zamestnavatel s pristupem ktery se mi libi a u ktereho bych rad delal.

Doporucil bych dopredu se na ten "novy" framework podivat, alepson letem-svetem a pripadne u pohovoru rict co si o nem myslim, v cem vidim odlisnosti od toho co znam/pouzivam a proc me zajima se ho naucit.

jpu

Na pohovorech se snažím být sám sebou. Podle otázek si vyhodnocuji, zda pro takovou firmu vůbec chci pracovat nebo raději jít jinam. Nijak neskrývám, že mám raději XSLT než Smarty, pure kód místo frameworků a že pečlivost řadím před rychlost vývoje. Některým firmám to vyhovuje, jiným ne. Raději si to vyjasním při pohovoru, než po několika týdnech vzájemného nechápání.
off:
a preto ta nikde nezamestnaju a taras nezmysly potom na roote.

podla mna pytat sa konkretne na framework a kniznice je zbytocne a nevyhovujuce. To vsetko sa da nastudovat. Dolezite je, aby clovek poznal zakladne know-how danej technologie

linuxovýkrál

... Vysmali byste se zamestnavateli, pokud Vas po pohovoru posle domu, protoze neznate jeho dev-stack? ...
Směješ se zaměstnavateli protože neumíš to co požaduje :o ::) aha.