Nastavení VDSL2 routeru - kontrola

Darkover

Nastavení VDSL2 routeru - kontrola
« kdy: 10. 04. 2018, 09:35:09 »
Zdravím,

po x letech připojení 5/0,1 Mb/s se O2 rozhoupalo a někdy v roce 2015/2016 s přechodem na VDSL mi domů konečně nabídli 20/5, potom 30/5 a naposledy cca půl roku zpátky 55/5 Mb/s (ping se i poprvé dostal do únosných mezí pro online hraní cca 50-60ms dle hry a serveru).

Čtrnáct dní zpátky mi volali, že si můžu upgradovat na vyšší balíček Internet PREMIUM HD až 100/10, větší upload by byl super a v domácnosti se čtyřmi PC/notebooky a čtyřmi telefony i ta rychlost.

I když mi operátor tvrdí, že podle jejich systému je vše OK, žádná změna se za 14 dní nekonala, předtím to bylo poznat prostě hned i bez měření. Rychlost.cz mi ukazuje taky pořád stejné hodnoty. Operátor viní modem (https://www.asus.com/cz/Networking/DSL-AC56U/), dle specifikací jde o VDSL2  ITU-T G.993.2 s max rychlostí Upstream: 150Mbps, Downstream: 200Mbps a když jsem ho kupoval, měl jsem informaci o tom, že O2 chystá vektoring a proto jsem chtěl už pro sichr modem s touto certifikací.

Vůbec netuším, jak otestovat zda je na vině modem, kupovat kvůli tomu O2 Smart Box za 4k se mi nechce (operátor tvrdí, že s ním rychlosti určitě dosáhnu). S modemem ASUS jsem pokojený, oproti původním šuntu od O2 je to někde jinde, navíc využívám jeho další funkce a neměl jsem s tím nikdy problém.

Možná je modem špatně nastavený, trochu jsem googlil, ale nic jako "asus modem optimalization" nebo "asus modem full ISP speed" s nějakým řešením pro mě, jsem nenašel.

Kdyby měl někdo nějaký nápad jak pokračovat? Díky

Lol Phirae

Re:Nastavení VDSL2 routeru - kontrola
« Odpověď #1 kdy: 10. 04. 2018, 09:55:35 »
kupovat kvůli tomu O2 Smart Box za 4k se mi nechce (operátor tvrdí, že s ním rychlosti určitě dosáhnu).

Tak určitě... prosimtě hlavně nevyhazuj peníze za tenhle zmetek, co nelze nastavit jinak přes rozbitou mobilní aplikaci a který ani po 3/4 roce žvanění od O2 neumí IPv6 (a to tak že prostě vůbec). O katastrofické wifině nemluvě.

« Odpověď #2 kdy: 10. 04. 2018, 10:01:01 »
Co ukazuje modem v administraci za rychlosti (Attainable speed/rate, Rate)?

Zakladem pro kontrolu je, jaka rychlost je na lince dosazitelna. Pak CETIN musi provest zmenu rychlostniho profilu na 100/10 (nebo nejblizsi nizsi, pokud linka nema potencial na 100/10).

Mimochodem vektoring jeste porad temer nikde neni spusten (podle tvrzeni CETINu se melo zacit se spoustenim minuly tyden).

zákazník O2

« Odpověď #3 kdy: 10. 04. 2018, 10:19:15 »
Mám naprosto totožnou zkušenost. Při telefonátu z O2 a nabídce přechodu na vyšší tarif mi pán tvrdil, že linka i modem nabízený tarif budou bez problému zvládat. I když jsem věděl, že víc jak 70 downstream kvůli SnR nedostanu jsem s navýšením souhlasil, protože jak píšete, dvojnásobný upstream se hodí.

Každopádně ani po týdnu se rychlost nezměnila, s tím že popis služby v portálu O2 stále ukazuje 55/5. Kontaktoval jsem tedy podporu, kde mi bylo sděleno, že problém je na mém routeru (v mém případě Comtrend VR-3026e v2, který podporuje profil 17a). Argumentoval jsem, že přímo na routeru vidím, že dostává z DSLAMu maximální rychlost, v mém případě 70/10, čili omezení musí být na nějakém aktivním prvku po cestě dále do internetu. Na to mi technik z podpory sebevědomě tvrdil, že problém je zjevně na mém routeru, který nedokáže po mezi WAN a LAN interfacem propustit víc jak oněch 55/5 a obratem mi pak připraveným copypastem nabídl koupi nového routeru. Ujisitl mne také, že osobně kontroloval všechny prvky po cestě a nikde nenašel problém. Na závěr ještě dodal, že pokud by se snad ukázalo, že problém skutečně na routeru není, museli by na místo vyslat technika.

Bohužel jsem teď neměl čas to řešit a odkud si půjčit náhradní modem, než začnu sepisovat stižnost. Takové ptákoviny, co mi ten člověk psal, jsem ještě neviděl. Obdobně by podpora mohla tvrdit, že problém je tlak vzduchu v okolí modemu, kvůli kterému router nedá víc jak 55/5, což se samozřejmě jenom čirou náhodou shoduje s rychlostí, kterou měla služba před změnou.

Můj tip je, že mají někde díru v procesu a zapomněli na jednom z prvků CETINu udělat změnu. Dost pochybuji, že 1st level O2 podpory bude mít i jenom read-only přístup na zařízení CETIN, takže tu inzerovanou hloubkovou kontrolu činil možná tak z nějaké konzole, kterou tam na to mají.

Čili takto - kromě klasických rad tipu restartujte router, což nepochybuji, že jstě určitě zkoušel, se podívejte, zda-li na tom routeru nenajdete rychlost, kterou dostává z DSLAMu. Pokud to bude více, neý těch 55/5 (což se vsadím, že bude) zatlačil bych ještě o dost výrazněji na operátora, ať to zkontrolují pořádně, než s tím Vás, jako zákazníka, budou prudit dále. V minulosti se mi při změnách doslova pokaždé potvrdilo, že pokud je nějaký problém, je u operátora.

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 10. 04. 2018, 10:30:47 »
kde mi bylo sděleno, že problém je na mém routeru (v mém případě Comtrend VR-3026e v2, který podporuje profil 17a). Argumentoval jsem, že přímo na routeru vidím, že dostává z DSLAMu maximální rychlost, v mém případě 70/10, čili omezení musí být na nějakém aktivním prvku po cestě dále do internetu. Na to mi technik z podpory sebevědomě tvrdil, že problém je zjevně na mém routeru, který nedokáže po mezi WAN a LAN interfacem propustit víc jak oněch 55/5

Naprostý nesmysl, tenhle krám i ve starší verzi (nikoliv v2) umí 100/10, reálně to dávalo v bridge režimu nějakých 80/9 s tím, že tam běží ještě dva IPTV STB. (Attainable rate ta linka ukazuje cca 100/17Mbps).

SB

« Odpověď #5 kdy: 10. 04. 2018, 11:36:25 »
Darkoverovi, zákazníkovi O2:
A opět ta samá otázka: Proč se zahazujete s takovými ču*áky? To samé vám nabídnou u T-Mobile, ale se vstřícnou podporou (osobní zkušenost) a více IPv6.

Darkover

« Odpověď #6 kdy: 10. 04. 2018, 14:54:07 »
Díky za náměty.

Myslel jsem, že vektoring už je realita tak půl roku zpátky :)

Modem mi hlásí tohle, více méně pořád stejné:

OT: O přechod k jinému providerovi se snažím už 7 let. Jsem na vesnici. Lokální Wi-Fi sdružení mi nedokáže zajistit stabilní připojení, je to 50/50 buď funguje skvěle nebo rovnou vůbec. Sídliště vzdušnou čarou cca 1,5 km má zavedenou optiku a město má síť opto-trubek v chodnících od roku 1995, ale současné zastupitelstvo nechce o optické síti ani slyšet. Mě na vlastní náklady taky nikdo nenechá tu větev přitáhnout do ulice.

Lol Phirae

« Odpověď #7 kdy: 10. 04. 2018, 15:17:23 »
OT: O přechod k jinému providerovi se snažím už 7 let.

Myšleno bylo xDSL od jiného providera... (To jsou furt ty samé dráty.)

PetrM

« Odpověď #8 kdy: 10. 04. 2018, 15:39:58 »
O přechod k jinému providerovi se snažím už 7 let. Jsem na vesnici.

Taky jsem z vesnice, optika zakopaná 0,5km od baráku, wifináři na baterky,... Ale ke kyslíkářům bych nešel ani za cenu tříhodinovýho výpadku denně.

Momentálně to řeším VDSL od růžovýho Tčka. Levnější než WiFInář o 30% při vyšší rychosti, veřejná IPv4 a /56 IPV6. Co víc si přát? (IP adresy jsou u kyslíkářů zpoplatněny extra a IPv6 dává na soukromo max. /64)

« Odpověď #9 kdy: 10. 04. 2018, 17:30:52 »
Neni duvod, aby linka s temito parametry nedala stovkovy profil. (Pri prepnuti nejspis jeste CETIN prepne rezim Interleaved, ktery se pouzival driv, na retransmisi, cimz snizi latenci.)

Pokud O2 odmita tarif zmenit, nebo to podminuje nakupem dalsiho HW, melo by stacit postrasit je CTU.
No a v nejhorsim pripade prejdete ke konkurenci, ktera nema v siti kurvitka.

jiseuo

« Odpověď #10 kdy: 11. 04. 2018, 15:22:13 »
Zdravím,
měl bych podobný dotaz na místní VDSL odborníky.
Mám také O2, 50/5, reálně 34/5.
Dotaz: Je šance, že s jiným modemem se dostanu na vyšší rychlost?
Pamatuji se, že když byla vloni v zimě akce "plná rychlost všem", modem se pároval na 43/5 (v té době jsem měl profil 20/2 a žádnou O2TV) Nyní mám O2TV a profil 50/5 a je maximum těch 34.
Jedinné co se změnilo, je, že ve vchodě (8 bytů) jsou zapojené další 2 (celkem 4) linky, vloni tam byly jen 2.
Díky
Statistika z modemu v odkazu:
https://www.dropbox.com/s/69fq77hqti4n6dz/modem.jpg?dl=0
PS: Vím že hodně lidí na tento modem nadává, ale mě kupodivu funguje tak jak má 2x PC 4x Android na wifi + O2TV na drátě, vše bez problémů...

Lol Phirae

« Odpověď #11 kdy: 11. 04. 2018, 15:39:10 »
Mám také O2, 50/5, reálně 34/5.
Dotaz: Je šance, že s jiným modemem se dostanu na vyšší rychlost?

Šance je cca 0, viz attainable rate (dosažitelná rychlost). Jinak se ty dosažitelné rychlosti v daném místě dají vyhledat se slušnou orientační přesností na webu CETINu.

« Odpověď #12 kdy: 11. 04. 2018, 15:45:14 »
Ze screenshotu to neni poznat, ale linky s multicastovou televizi casto bezi v tzv. interleaved rezimu. Jeho vedlejsim efektem je (krome narustu latence) snizeni dosazitelne rychlosti (attainable rate).

Tedy pokud linka skutecne bezi v rezimu interleaved a pri zruseni televize by doslo k prepnuti na retransmisni konfiguraci, mohla by se dosazitelna rychlost zase zvysit na tech ~43. A nebo taky ne a snizeni rychlosti zpusouje ruseni od tech dalsich linek.

jiseuo

« Odpověď #13 kdy: 11. 04. 2018, 16:16:46 »
Šance je cca 0, viz attainable rate (dosažitelná rychlost). Jinak se ty dosažitelné rychlosti v daném místě dají vyhledat se slušnou orientační přesností na webu CETINu.
To jsem předpokládal. Děkuji za odpověď.
Rychlost na zrychlujemecesko je úplně mimo. Náš dům oba vchody 100/10. Okolní 2 domy stavěné ve stejné době: 3 vchody 50/5, 1 vchod 24/2... Schválně jsem zadal svou adresu do webu O2 a zadal svoje číslo. Vypadlo také 100/10 a dle očekávání do 2 minut volalo O2 co mi může nabídnout... Tvrdili že oni vidí maximálně 50/5 :-). Že nastavené mám vše správně a že jsem daleko od DSLAMu, atd. Koukala ještě na sousedy a ti mají všichni profil 20/2.

Ze screenshotu to neni poznat, ale linky s multicastovou televizi casto bezi v tzv. interleaved rezimu. Jeho vedlejsim efektem je (krome narustu latence) snizeni dosazitelne rychlosti (attainable rate).
Tedy pokud linka skutecne bezi v rezimu interleaved a pri zruseni televize by doslo k prepnuti na retransmisni konfiguraci, mohla by se dosazitelna rychlost zase zvysit na tech ~43. A nebo taky ne a snizeni rychlosti zpusouje ruseni od tech dalsich linek.
Díky za informace, tušil jsem zakopaného psa v O2TV. Latence je kupodivu slušná, obvykle do 20ms  pres speedtest.net na servery v okrese/kraji