Je situace ohledně bezpečnosti Androidu opravdu tak bizarní?

kkt1

Re:Je situace ohledně bezpečnosti Androidu opravdu tak bizarní?
« Odpověď #30 kdy: 09. 04. 2018, 11:43:52 »
Kralovsky se bavim ... predevsim nad tema soudruhama co plkaj o tom jak se telefony prece menej co 2 roky ... Az na to, ze se pak staci podivat na nejakou statistiku kolem verzi trebas prave droida (a to sou jen ty, ktery maj net, bez netu bude tech starsich jeste daleko vic) ... a je vymalovano. Bude to jen a pouze horsi.

Jo a nezapomente soudruzi co 2 roky zahodit svoji TV, lednici a mikrovlnku, v tech klidne droid (nebo cokoli jinyho) muze byt (a prevazne je) taky. A taky co 2 roky poslete do srotu svoje auto, v nich je totiz neaktualizovanej SW taky. Dneska v kazdym.
Obecne je vetsina android telefonu za nizkou cenu, tudiz si je kupuji lide s mensim financnim prijmem, proto u androidu najdes telefony x let stare. Nesouvisi to ale s androidem, spise s malym financnim prijmem cilove skupiny u vetsiny telefonu s androidem. Jenom pro zajimavost - treba iphonu se za Q1/18 prodalo skoro 80M a majorita tehle telefonu bude po max 2 letech vymenena za jiny/novejsi telefon.
Co se tyce lednice, mikrovlnky, obvykle nejsou pripojene k internetu, tudiz neaktualizace nikoho netrapi. Co se tyce TV, 99% uzivatelu neresi aktualizace, nezajima je co v tom bezi a to 1% si muze vybrat televizi treba i dle preferenci ohledne aktualizaci.

Jenda

« Odpověď #31 kdy: 09. 04. 2018, 12:19:52 »
Pises o pactl, ale Pulseaudio mi bezne zerie cele jadro novsieho 8 jadra, takze to nie je pouzitelne.

Tak tohle se mi ještě nestalo, naopak s Pulseaudio mi začal zvuk konečně fungovat přesně podle mých představ (nastavení vstupů a výstupů a loopbacků per aplikace, možnost strčit kamkoli do kolony třeba ekvalizér nebo downmix na mono). YMMV, já mám zase nevysvětlitelné problémy s btrfs a systemd…

Android je os pro lidi. Tvoji linuxový bohove ho ha 30 let lidem priblizit nedokazali.

Nezajímá mě to. androidx se ptal, co mi chybí, tak jsem mu to popsal. Že používám počítač jinak než většina populace jsem sám přiznal - na druhou stranu mi ale také přijde, že používám počítač podstatně efektivněji než většina populace.

anonym

« Odpověď #32 kdy: 09. 04. 2018, 16:00:20 »
No takže vážení, tohle je opravdu žalostné, tady má Google rozpis garantovaných security upodatů pro svá zařízení:

https://support.google.com/nexus/answer/4457705?hl=en

Google Pixel 2 končí v řijnu 2020. Takže člověk dneska za to uvalí 20000,- a za 2.5 roku mu končí aktualizace. Z pohledu bezpečnostních aktualizací je ten Google Pixel XL 2x dražší než iPhone 8.
Nikdo zdravej nedá za pixel 20k

A za co dá ten zdravej teda peníze? Samsung je totál zasekaný unixex korejský shit proslulý chomovanými plasty pro imbecily, nemám rád tu značku. Dělá navíc solidní křápy, drahé modely dostatečně neaktualizuje a i ty se po čase sekají. Nokia už neexistuje. Huawei je čínský výrobce. Sony nemám rád, má takový ten divný japonský strohý design telefonu i prostředí ala katana, to prostě nezkousnu. Většina výrobců jsou jebky co do Androidu cpou svoje nadstavby a ještě k tomu to neumí, takže se jim to seká. Motorola a Lenovo jebky rovněž. Honor patří pod Huawei a je to jebka. OnePlus čína s puberťáky oslňujícími parametry se shit foťákem. Google Nexus a Pixel je jediný seriozní výrobce Android zařízení dneška, ostatní jsou nýmandi kteří vyrábí béčkové telefony pro socky.

anonym

« Odpověď #33 kdy: 09. 04. 2018, 16:03:10 »
jo zapoměl jsem na LG, tak to byla odjakživa jebka. Už v dobách tlačítkových telefonů bylo obchodní taktikou této značky dát na trh telefon o trochu levnější než konkurence a něco tam zfušovat, zpravidla alespoň kameru.

anonym

« Odpověď #34 kdy: 09. 04. 2018, 16:09:32 »
Jediné Nexusy (Pixely) a iPhony jsou telfony co mají hlavu a patu. Např. nový Google Pixel 2 má 5" display a FullHD AMOLED - to by v Samsungu u vlajkové lodě prostě neudělali, protože ti vyrábí mobily pro imbecily kteří potřebují mít pochromované plastové rámečky a takoví chtějí displej s co největším rozlišením - čím větší tím lepší, co na tom, že to nemá smysl, zatěžuje to zbytečně hardware, potřebuje to větší baterku. Hlavně že je to má VĚTŠÍ TY čísla! A hlavně ať to má netradiční nadstavbu, no a co že je to shit, ale je zde ten "dojem exkluzivity", to je jedno že se to bude sekat...

karol

« Odpověď #35 kdy: 09. 04. 2018, 16:11:57 »
Od mobilu bych třeba ocenil, aby tam šlo naprogramovat „pokud jsi doma a je tma, tak zvoň pouze u hovorů z whitelistovaných čísel“. Na normálním Linuxu je to na tři příkazy (iwlist na zjištění SSID, stáhnutí frame z V4L2 na detekci tmy a pactl na vypnutí/zapnutí vyzvánění).
Akoze WifiManager, potom CaptureRequest na CameraManager a PhoneStateListener na zistenie volania a stisenie? Bude to viac riadkov kodu, ale nerozbije sa to s prechodom na novsi iwlist, ktory dava trochu iny vystup.

len aby ten telefon vedel zazvonit aj vo vrecku, ked nebude tma

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #36 kdy: 09. 04. 2018, 16:31:34 »
ja pouzivam SONY Xperia a jsem velmi spokojen
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

anonym

« Odpověď #37 kdy: 09. 04. 2018, 17:04:28 »
Takže Google Pixel 1 za 12k už frčí domů, ještě jsem zvažoval Samsung S8, en display je luxusní, ale po přečtení, že ve verzi Andorid Oreo ho Samsung nepřidal do projektu Treble, mi můžou políbit. Mobil za 18000,- od výrobce notoricky známého tím, že i u vlajkových lodí chodí aktualizace pozdě, si tohle dovolit nemůže.

androidx

« Odpověď #38 kdy: 09. 04. 2018, 20:47:47 »
No takže vážení, tohle je opravdu žalostné, tady má Google rozpis garantovaných security upodatů pro svá zařízení:

https://support.google.com/nexus/answer/4457705?hl=en

Google Pixel 2 končí v řijnu 2020. Takže člověk dneska za to uvalí 20000,- a za 2.5 roku mu končí aktualizace. Z pohledu bezpečnostních aktualizací je ten Google Pixel XL 2x dražší než iPhone 8.
Nikdo zdravej nedá za pixel 20k

A za co dá ten zdravej teda peníze? Samsung je totál zasekaný unixex korejský shit proslulý chomovanými plasty pro imbecily, nemám rád tu značku. Dělá navíc solidní křápy, drahé modely dostatečně neaktualizuje a i ty se po čase sekají. Nokia už neexistuje. Huawei je čínský výrobce. Sony nemám rád, má takový ten divný japonský strohý design telefonu i prostředí ala katana, to prostě nezkousnu. Většina výrobců jsou jebky co do Androidu cpou svoje nadstavby a ještě k tomu to neumí, takže se jim to seká. Motorola a Lenovo jebky rovněž. Honor patří pod Huawei a je to jebka. OnePlus čína s puberťáky oslňujícími parametry se shit foťákem. Google Nexus a Pixel je jediný seriozní výrobce Android zařízení dneška, ostatní jsou nýmandi kteří vyrábí béčkové telefony pro socky.
Spousta subjektivních nesmyslů ... kup 3310

qwertz

« Odpověď #39 kdy: 09. 04. 2018, 21:04:36 »
Jediné Nexusy (Pixely) a iPhony jsou telfony co mají hlavu a patu. Např. nový Google Pixel 2 má 5" display a FullHD AMOLED - to by v Samsungu u vlajkové lodě prostě neudělali, protože ti vyrábí mobily pro imbecily kteří potřebují mít pochromované plastové rámečky a takoví chtějí displej s co největším rozlišením - čím větší tím lepší, co na tom, že to nemá smysl, zatěžuje to zbytečně hardware, potřebuje to větší baterku. Hlavně že je to má VĚTŠÍ TY čísla! A hlavně ať to má netradiční nadstavbu, no a co že je to shit, ale je zde ten "dojem exkluzivity", to je jedno že se to bude sekat...

Zapomněl jste dodate největší Samsung feature - skleněná záda telefonu. To je totiž fakt supr vhodný materiál pro konstrukci těla telefonu.....

Zvarok

« Odpověď #41 kdy: 10. 04. 2018, 08:38:02 »
Jako vidite bezpecnost LineageOS?

Nebyjoz

« Odpověď #42 kdy: 10. 04. 2018, 08:42:20 »

Nekdy jsem v bezpeci i celej den nez zjistim, ze se to kouslo a nikdo se mi nedovola, ja se nedovolam a nevytece ani bajt venku  8) Obvykle to dela kdyz zapinam / vypinam GPS. Ale je pravdou ze bezim na beta releasech a updatuji tak jednou za 2 mesice.

Zvarok

« Odpověď #43 kdy: 10. 04. 2018, 08:51:45 »
Odstranenie Linuxu sa planuje.
Toto mas prosim odkial? Vies poskytnut nejaky zdroj, z ktoreho si cerpal? Co tam daju GNU Hurd?  ;D

« Odpověď #44 kdy: 10. 04. 2018, 11:05:12 »

Mne prijde primerena beznemu uziti.
Patche chodi pravidelne, pokud jde o ne (vcera mi prisla dubnova sada oprav, takze zpozdeni tolerovatelne).

Samozrejme, ze pokud mas extra pozadavky, tak  muzes potrebovat extra reseni. A stale musis pouzivat vlastni hlavu.