Nikdy jsem mobily zrovna moc neřešil, dokud jsem nepřešel na živnost a na cloud. Situace okolo systému Android mi přijde v IT světě opravdu dost bizarní. Ještě nikdy předtím tady nebyl operační systém, kde jeho výrobce by dodával updaty maximálně po dobu 2-3 let a to ještě navíc na zařízení, ve kterém máte potencionálně, díky cloudu, všechna svá osobní data, a které by po těch 2-3 letech vlastně mělo přijít do koše, protože je už po bezpečnosntních aktualizacích.
Trh navíc zaplavuje velká spousta levných Androidů a ještě ke všemu čínských značek a už jsem četl několik informací o tom, že se zde angažuje i čínská vláda.
A Google Pixel, kde by si snad člověk mohl myslet, že bude větší pořádek, tak má aktualizace jen na 3 roky!!! Např. Nexus 6P, který někdy před 2-3 roky stál přes 20000,- Kč, má v letošním roce 2018 svou poslední aktualizaci! Reálně si člověk takové zařízení koupí, aby mu vydrželo tak 4 roky minimálně!
Srovnejte si tu absurdní situaci třeba s Windows nebo Linuxem, vžyť ty mají bezpečností aktualizace přes 5 let!
Jeden můj bývalý zaměstnavatel doknce plošně ve všech zemích zakázal nákup jakýchkoliv telefonů se sytémem Android a to právě z bezpečnostních důvodů - to se ani nedivím.
Zrovna jsem se třeba zajímal o to, jak zašifrovat android disk a hned pod tutoriálem byl odkaz s bezpečnostní dírou, díky keré jde šifrování snadno prolomit a dotyčný dokonce k tomu dal utilitu na GitHub!
Takže já prostě dám 20000,- za Google pixel 2, protože asi těžko seženu něco lepšího. Ten se prodává už tak rok, takže po koupi mám aktualizace už jen na další 2 roky.
A neříkejte, že si stejně každé 2 roky obměňujete telefon, protože to je vaše vychcanost vůči zaměstnavateli - to on vám to kupuje, takže vy mu neřeknete "Hele Karle, já jsem s mobilem spokojenej, on ještě 2 roky poslouží", místo toho berete nový mobil, protože proč ne, když je to "zadarmo". Chtěl bych vidět, jak byste si koupili telefon za 15k za svoje a za 2 roky ho dávali pryč.