Vykreslování fontů na Linuxu

Sinuhet

Re:Vykreslování fontů na Linuxu
« Odpověď #15 kdy: 05. 04. 2018, 15:15:27 »
Když se tím živíte, tak jen Linuxem to snadno neumoříte.
Podle mě to skončí instalací Windows na virtuál, ať už vlastní VPS nebo virtualboxování v Ubuntu.¨

Až se zákazníkem budete sedět, a on bude chtít vidět výsledek, těžko to obhájíte slovy "Ale na Windows se to zobrazí správně, opravdu!".

Neviditelný

« Odpověď #16 kdy: 05. 04. 2018, 16:26:29 »
K tématu: Některé distribuce (určitě Arch Linux, takže nejspíš i Manjaro a další odvozeniny) mají knihovnu freetype2 standardně zkompilovanou s interpreterem v38, dřív známým jako "Infinality". Ten je doopravdy dobře konfigurovatelný (aspoň ve formě Infinality patchů byl) a dají se najít configy, které se snaží co přiblížit styl vykreslovaní Win a macOS. Pixel-perfect to ale fakt nebude.

Technická: Jak chceš řešit HiDPI apod? Spousta notebooků má dneska displej o 120 a více DPI a podle toho v OS nastavené škálování. Nejsem teda ani náhodou grafik či webař ale různě nastavené škálování ti nějaké pokusy o pixel-perfect design rozhodí stejně - ne-li více - než jiné vykreslování fontů. Navrch i různé verze Windows škálují různě (čti různě blbě). Dělal sis aspoň na cílové platformě (jakkoliv to ve spojitosti s webem zní hloupě) průzkum, jak se tam chovají různé prohlížeče a při různém nastavení zobrazení?

anon

« Odpověď #17 kdy: 05. 04. 2018, 18:40:40 »
pixel perfect a subpixel rendering :D ... pokud budes mit vse spravne nakonfigurovane, tak budes mit ruzne pixely i na stejnem OS jen s jinym monitorem (jina matice, jine nastaveni subpixel renderovani).

Firefox na linuxu samozrejme taky pouziva freetype, muze pouzivat systemovy nebo bundlovany .. samozrejme to bude jine mezi windows a linuxem.

Infinality patche jsou spravna silenost ... doporuciji tam zacit! Mimochodem, "stejne ja windows" znamena jaka verze cleartype?

Kit

« Odpověď #18 kdy: 05. 04. 2018, 20:15:03 »
Citace
Využívej služeb serverů, které si ten tvůj web zobrazí v určeném prohlížeči a zobrazí ti screenshot.

Kódovat interaktivní prvky skrz screenshoty obávám se není nejlepší nápad. Ale dík za radu.

Kdo tvrdí, že během testování musí být ty prvky interaktivní?

Fernet

« Odpověď #19 kdy: 05. 04. 2018, 20:20:31 »
Vykreslování fontů na linuxe je jeden z důvodů, proč ho nemám na desktopu, ale mám Windows 10 a linux si pouštím ve virtualboxu, nebo používám stále častěji WSL, což mi poslední dobou v kombinaci vs.code velice vyhovuje.

anon

« Odpověď #20 kdy: 05. 04. 2018, 21:12:20 »
Pro me zase vykreslovani fontu na linuxu duvod proc linux na desktopu pouzivam.

Kvuli rozbitymu vykreslovani na fontu na OS X jsem to zahodil.

Jsem fakt rad ze freetype nerenderuje stejne (spatne) jako OS X.

Windows je na tom celkem OK, ale pry se to hodne rozbije prave pri HiDPI(?)

Fuki

« Odpověď #21 kdy: 06. 04. 2018, 09:49:28 »
Kvuli rozbitymu vykreslovani na fontu na OS X jsem to zahodil.

Facepalm - stacilo ti kupit 4K alebo 5K displej  ;D

anon

« Odpověď #22 kdy: 06. 04. 2018, 10:58:47 »
Citace
Facepalm - stacilo ti kupit 4K alebo 5K displej  ;D

A pak bych resil jak ten 4k nebo 5k displej nacpat do macbook air ... to bych pak byl uplnej macik 2.0.

Kdyz apple nema problem vydat produkt, ktery na vlastnim hardware neumi spravne rednerovat fonty, tak je jasne ze kvalitu hosi uz neresi.

uf

« Odpověď #23 kdy: 06. 04. 2018, 11:08:10 »
Ty jo, já měl za to, že pixel perfect web design je nesmysl pochopili lidi už tak před dvaceti lety. A ono ne.

Bohužel ne, stačí si nastavit jiné písmo a velikost (špatně vidím) a na rozbité stránky člověk občas narazí.

Ne "občas", ale skoro vždy. :-( Situace před 20 lety byla v tomto mnohem lepší, než dnes.