Má smysl web magazín o programování?

Pavel Kysilka

Re:Má smysl web magazín o programování?
« Odpověď #60 kdy: 01. 04. 2018, 11:36:00 »
To David: Predplatne Vam nikdo nezaplati. Bud bude predplatitelu hodne malo anebo lidi radeji pujdou cist v anglictine zadarmo.

Na to aby jste rozjel web s predplatnym, tak potrebujete par desitek clanku mesicne s hodne tematy. To take nevim, kdo zaplati penezi nebo casem.

gf

síťař

« Odpověď #61 kdy: 01. 04. 2018, 11:38:12 »
zdravim,

urcite ma smysl vydavat clanky o programovani. V praxi zjistite, ze hodne temat neni komplexne popsanych.
V realne praxi=vyvoj software tak zjistite, ze lidi neumi zakladni veci a par clanku by to hodne zlepsilo.

Pro me je lepsi cestina. Zejmena pro ucelene prehledy.
Tak teď nevim jestli chceš dělat články pro začátečníky kterým chybí základy a nebo komplexne popisovat problémy ... tak jak tam, psát takové stránky, z ekonomického hlediska jdu do angličtiny protože tam je mnohem větší trh. I když si mysli, že prosadit nový server čistě o programování je utopie.

BoneFlute

• 2 046
    • Zobrazit profil
« Odpověď #62 kdy: 04. 04. 2018, 19:39:30 »
Napadá mě třeba https://www.itnetwork.cz/ , ale přístup k některým věcem býval zpoplatněn. Nevím jak teď.
Taky kvalita těch článků není nic moc. Zvláště co se OOP týče tak jsou pár let zpět.

Kit

« Odpověď #63 kdy: 04. 04. 2018, 20:25:37 »
Napadá mě třeba https://www.itnetwork.cz/ , ale přístup k některým věcem býval zpoplatněn. Nevím jak teď.
Taky kvalita těch článků není nic moc. Zvláště co se OOP týče tak jsou pár let zpět.

Ty články nejsou aktualizovány, protože aktualizovat nejdou. Proto jsou ukázky mých skriptů tak blbě formátovány - tenkrát jsem měl jiný styl zápisu. Štve mě to, ale udělat s tím nic nemohu.

kolemjdoucí

« Odpověď #64 kdy: 04. 04. 2018, 21:44:42 »
zdravim,

urcite ma smysl vydavat clanky o programovani. V praxi zjistite, ze hodne temat neni komplexne popsanych.
V realne praxi=vyvoj software tak zjistite, ze lidi neumi zakladni veci a par clanku by to hodne zlepsilo.

Tvorba videi. Ano ma to smysl. Cilova skupina urcite bude. Osobne mi vyhovuje spise clanek nez video.
Na distribucnim kanalu tolik nesejde.

Pokud mate dost casu anebo penez(mluvime o nizsich statisicich), tak do toho muzete jit. O oboji ale prijdete a nevrati se Vam to zpet.

Cetl jsem tady nejake nazory o tom, jak budou autori psat zdarma a jak je dulezite mit CMS a hosting. Toto je zcela zcestne.
V praxi to nikde nyni nefunguje. Na provoz magazinu timto smerem zapomente. Za chvili tu muze pribyt nazor o neziskovce a sdilene ekonomice. Tak to taky nikde nefunguje.

gf
proč si každá druhý myslí, že má smysl dělat weby o programání nebo musím programovat vlastní framework? Pak vznikají paskvily typu Nette, boostrap apod. Přitom stačí používat jen technologie. To je celé.

Video? K čemu, pokud nějaký programátor potřebuje video návod a není schopen si to nastudovat z dokumentace, neměl by raději programovat.

Kvalita programátora není na tom, kolik toho přečte, ale o praxi a o tom praxi a jak si dokáže poradit.

Jarda s velkym Bimbasem

« Odpověď #65 kdy: 04. 04. 2018, 22:35:21 »
Neumim programovat, nicmene to nevadi. Chtel bych rict, ze je jedno, jakeho je kod vyznani. Vydavej blogy, muzu diskutovat. Nebo pockej, nevydavej to je spatne. Poradim se zitra s poradcem pro poradni veci okolo root.cz a sakra, to jsem asi nemel zminovat. Vas Jarda P. a Tygr a ti dalsi co mame radi slunicka --> jasne :).

Ivan Nový

« Odpověď #66 kdy: 05. 04. 2018, 10:08:43 »
zdravim,

Tvorba videi. Ano ma to smysl. Cilova skupina urcite bude. Osobne mi vyhovuje spise clanek nez video.
Na distribucnim kanalu tolik nesejde.

Pokud mate dost casu anebo penez(mluvime o nizsich statisicich), tak do toho muzete jit. O oboji ale prijdete a nevrati se Vam to zpet.

Cetl jsem tady nejake nazory o tom, jak budou autori psat zdarma a jak je dulezite mit CMS a hosting. Toto je zcela zcestne.
V praxi to nikde nyni nefunguje. Na provoz magazinu timto smerem zapomente. Za chvili tu muze pribyt nazor o neziskovce a sdilene ekonomice. Tak to taky nikde nefunguje.

gf
proč si každá druhý myslí, že má smysl dělat weby o programání nebo musím programovat vlastní framework? Pak vznikají paskvily typu Nette, boostrap apod. Přitom stačí používat jen technologie. To je celé.

Video? K čemu, pokud nějaký programátor potřebuje video návod a není schopen si to nastudovat z dokumentace, neměl by raději programovat.

Kvalita programátora není na tom, kolik toho přečte, ale o praxi a o tom praxi a jak si dokáže poradit.

Proč videonávody? Protože si rychle potřebujete osvojit jen výsek dané technologie, tak abyste do ní příliš mnoho neinvestoval a nebyl pak na ni závislý a mohl dělat v čemkoliv.

Lidé, kteří podrobně studují dokumentaci, investují do získání těch vědomostí tolik, že pak nejsou schopni danou technologii opustit, když už má svůj zenit za sebou. Protože do ní hodně investovali. A to v dnešním proměnlivém světě není žádoucí. Kolikrát se totiž ani neví, zda výsledek k něčemu bude, jde jen o jeden z mnoha tržních pokusů, předem se neví zda vůbec uspěje.

Ivan Nový

« Odpověď #67 kdy: 05. 04. 2018, 10:10:05 »
Jinak článek či video na obdobném serveru = reklama, technologie, či autora. A ta smysl má.

Inkvizitor

« Odpověď #68 kdy: 05. 04. 2018, 10:19:08 »
Videotutorialy v oblasti programovani jsou jedno velke zlo. U psaneho textu ma clovek kontrolu nad tim, co preskoci nebo proleti a k cemu se zase vraci. Pokud to udelas jako komercni projekt, budes to mit dost tezke, pokud chces delat dobrovolnicky web, asi se na to do dvou let vykasles. Podobne jako nekteri jini bych radil spis psat na Root nebo jiny web, kde budou ochotni clanky zverejnit. Cesky rybnicek je IMO moc maly, kdybych neco takoveho chtel delat ja, tak jedine v anglictine. Ale chtelo by to nejaky originalni napad a propagaci treba na Hacker News.

Ivan Nový

« Odpověď #69 kdy: 05. 04. 2018, 10:59:58 »
Videotutorialy v oblasti programovani jsou jedno velke zlo. U psaneho textu ma clovek kontrolu nad tim, co preskoci nebo proleti a k cemu se zase vraci. Pokud to udelas jako komercni projekt, budes to mit dost tezke, pokud chces delat dobrovolnicky web, asi se na to do dvou let vykasles. Podobne jako nekteri jini bych radil spis psat na Root nebo jiny web, kde budou ochotni clanky zverejnit. Cesky rybnicek je IMO moc maly, kdybych neco takoveho chtel delat ja, tak jedine v anglictine. Ale chtelo by to nejaky originalni napad a propagaci treba na Hacker News.

Naopak, čeština je vhodná, protože ji zná málo lidí, v čase který nadchází se národní komunity udrží díky tomu, že budou díky málo rozšířenému jazyku, sdílet vědomosti, které ostatní mít nebudou a tím komunita získá výhodu.

Proto taky vznikly národy, když začaly příliš mnoho energie vkládat do společného nesmyslného projektu (stavba Babylónské věže), Bůh zasáhl a došlo ke zmatení jazyků, aby se lidé mohli domlouvat jen v menších skupinkách a přestali se věnovat nesmyslným globalizačním projektům, které jsou odsouzeny k nezdaru, protože nadměrně synchronizují společnost, což vede na neoptimální rozdělení zdrojů a zánik dané civilizace.

Kit

« Odpověď #70 kdy: 05. 04. 2018, 11:18:54 »
Videotutorialy v oblasti programovani jsou jedno velke zlo. U psaneho textu ma clovek kontrolu nad tim, co preskoci nebo proleti a k cemu se zase vraci.

Jak by ses chtěl naučit efektivně používat IDE bez videotutoriálu? Můžeš přeskakovat, zrychlit, zpomalit, zastavit, vracet se...

Cesky rybnicek je IMO moc maly, kdybych neco takoveho chtel delat ja, tak jedine v anglictine.

Naopak je důležité psát návody česky, aby se začátečníkům snížila vstupní bariéra. Pokročilý si jistě rád přečte referenční manuál v angličtině, ale těch je dostatek.

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #71 kdy: 05. 04. 2018, 12:39:38 »
Je potřeba si uvědomit pro koho chci informaci sdělit. Dovolím si napsat svůj pohled laika. Nejsem programátor, ale jsou situce, kdy si občas něco zbastlím. Opravdu rád bych ale chtěl umět suveréně programovat. Ať pročítám oficiální dokumentaci, blogy, tutorialy, etc. tak jako "lamka" jsem z toho spíše zmatený.
Profesionál neboli zkušený suverení programátor - ten si určitě vystačí s oficiální dokumentací.
Laik/začátečník ...a je jedno jak moc dobře umí anglicky, to s tím vůbec nesouvisí potřebuje jiný přístup. Je potřeba umět vysvětlovat pomocí abstrakce, prostě z těch kódů nachvilku udělat "reálné věci z reálného světa". Třeba že v MVC je model "výdejní okýnko do skladu ve kterém střeží skladník a nevydá nic ze skladu neboli databáze bez předepsaných pravidel".
Pamatuji si seriál ,Byl jednou jeden život'...až se někomu podaří takto mistrovsky pomocí takové abstrakce učit lidi programovat, tak se mi splní sen a programovat začne na stará kolena i má máma.
Já osobně jsem z pozice laika/bastlíře začal takovouto knihu psát, kde budou i ilustrace.
« Poslední změna: 05. 04. 2018, 12:41:24 od ZAJDAN »
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

ZAJDAN

• 2 092
    • Zobrazit profil
« Odpověď #72 kdy: 05. 04. 2018, 12:42:56 »
Už s tou editací konečně něco udělejte prosím...při opravě příspěvku mi to již několikrát vytvořilo duplikát, keter ted musím takto přepsat
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

Inkvizitor

« Odpověď #73 kdy: 05. 04. 2018, 12:55:07 »
Videotutorialy v oblasti programovani jsou jedno velke zlo. U psaneho textu ma clovek kontrolu nad tim, co preskoci nebo proleti a k cemu se zase vraci.

Jak by ses chtěl naučit efektivně používat IDE bez videotutoriálu? Můžeš přeskakovat, zrychlit, zpomalit, zastavit, vracet se...

Bavíme-li se o některých specifických tématech typu "klikni sem", může mít videotutoriál smysl. Pro programování samotné moc ne. O zbytku se dohadovat nebudu, ale vidím to trochu jinak než Ty (ve prospěch textu).

Cesky rybnicek je IMO moc maly, kdybych neco takoveho chtel delat ja, tak jedine v anglictine.

Naopak je důležité psát návody česky, aby se začátečníkům snížila vstupní bariéra. Pokročilý si jistě rád přečte referenční manuál v angličtině, ale těch je dostatek.

Neříkám, že si nepřečtu rád článek v češtině třeba na Rootu, ale spíš mi přišlo, že jde o malý trh a ten server o programování bude mít problém přežít. A s výjimkou článků Pavla Tišnovského a pár dalších prostě ta konkurence v angličtině je většinou kvalitnější, takže kromě úplných základů je lepší se angličtinu co nejdříve doučit než lovit za každou cenu české články.

Takže znovu - výhodu některým zájemcům to přinese, ale zisk ne a pokud tam dotyčný bude mít diskuse s trolly, nezávidím mu. Já bych do toho nešel, ale hodně štěstí, můžu se mýlit.

Ivan Nový

« Odpověď #74 kdy: 05. 04. 2018, 18:18:02 »
Ano má, když použijete toto: https://steem.io/