Je potřeba si uvědomit pro koho chci informaci sdělit. Dovolím si napsat svůj pohled laika. Nejsem programátor, ale jsou situce, kdy si občas něco zbastlím. Opravdu rád bych ale chtěl umět suveréně programovat. Ať pročítám oficiální dokumentaci, blogy, tutorialy, etc. tak jako "lamka" jsem z toho spíše zmatený.
Profesionál neboli zkušený suverení programátor - ten si určitě vystačí s oficiální dokumentací.
Laik/začátečník ...a je jedno jak moc dobře umí anglicky, to s tím vůbec nesouvisí potřebuje jiný přístup. Je potřeba umět vysvětlovat pomocí abstrakce, prostě z těch kódů nachvilku udělat "reálné věci z reálného světa". Třeba že v MVC je model "výdejní okýnko do skladu ve kterém střeží skladník a nevydá nic ze skladu neboli databáze bez předepsaných pravidel".
Pamatuji si seriál ,Byl jednou jeden život'...až se někomu podaří takto mistrovsky pomocí takové abstrakce učit lidi programovat, tak se mi splní sen a programovat začne na stará kolena i má máma.
Já osobně jsem z pozice laika/bastlíře začal takovouto knihu psát, kde budou i ilustrace.