Má smysl web magazín o programování?

magazin

Má smysl web magazín o programování?
« kdy: 31. 03. 2018, 18:45:35 »
Pracuji jako programátor a už několik let i můj volný čas vyplňuje studium různých frameworků apod.. Vždycky jsem chtěl udělat takový magazín pro vývojáře (něco jako nettuts/sitepoint/root), kde bych psal články převážně o různých platformách, frameworcích, technologiích apod..
Jsem přesvědčený, že bych určitě dokázal vymyslet zajímavý obsah, který se na českých webech nevyskytuje, navíc dost často si objasňuji funkčnost přímo studiem zdrojáků na githubu, takže některé věci by třeba nemusely být dohledatelné ani na zahraničních webech.
V současnosti na českém internetu není skoro nic. Já znám Root, Živě, Zdroják, ale tady nejsou články typu nějaké série o vývoji pod ASP.NET Core např. apod..
Je vůbec zájem o takový content na českém internetu? Protože vývojáři umí anglicky, nemají problém si studovat z oficiálních dokumentací, tak proč by někdo vyhledával články v čestině? Měl by takový web smysl? Co třeba ty články/tutoriály spíš natáčet?

Jester

Re:Má smysl web magazín o programování?
« Odpověď #1 kdy: 31. 03. 2018, 18:56:09 »
Je vůbec zájem o takový content na českém internetu?
Asi ne, kdysi tu bylo aspoň pár relativně dobrých blogů o vývoji, ale trollící lopaty to ubily. Bylo by to naprosto zbytečné házení perel sviním. Co by smysl mělo jsou kvalitní kurzy s tutorem, ale na to tu není trh.

PsychoIT

« Odpověď #2 kdy: 31. 03. 2018, 18:58:54 »
Co by mělo smysl je udělat portál s odkazy na zahraniční weby s tímto obsahem. Takový seznam programátorských webů a blogů...

gll

• 429
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 31. 03. 2018, 19:03:45 »
V současnosti na českém internetu není skoro nic.

Pavel Tišnovský píše několik hodně kvalitních článků týdně.

o MS technologiích se píše kvalitně na https://www.dotnetportal.cz/ .

anonym

« Odpověď #4 kdy: 31. 03. 2018, 19:04:21 »
Na to přece nemusíš mít svůj magazín, napiš článek na Root. Petr Krčmář ti utrhne ruce a ještě za to dostaneš i nějaké drobné.

magazin

« Odpověď #5 kdy: 31. 03. 2018, 19:21:23 »
Na to přece nemusíš mít svůj magazín, napiš článek na Root. Petr Krčmář ti utrhne ruce a ještě za to dostaneš i nějaké drobné.

Já mám představu, že bych to pojal jako takový svůj projekt a dlouhodobě bych se snažil to někam posunout.

gll

• 429
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 31. 03. 2018, 19:38:20 »

Já mám představu, že bych to pojal jako takový svůj projekt a dlouhodobě bych se snažil to někam posunout.

začni blogem a uvidíš, jestli to někdo bude číst.

brk

« Odpověď #7 kdy: 31. 03. 2018, 19:43:03 »
Napadá mě třeba https://www.itnetwork.cz/ , ale přístup k některým věcem býval zpoplatněn. Nevím jak teď.

« Odpověď #8 kdy: 31. 03. 2018, 19:53:27 »
Vsetko ma zmysel. Aj keby si pomohol len par ludom, tak to ma zmysel. Ale ide hlavne o tvoj cas

Kit

« Odpověď #9 kdy: 31. 03. 2018, 19:55:00 »

Můžeš blogovat i tady na rootovi.

Jester

« Odpověď #10 kdy: 31. 03. 2018, 19:58:04 »
Není problém to rozjet. Ale pozor na trolly.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #11 kdy: 31. 03. 2018, 20:03:40 »
V jednom člověku to nedáš, to je tak na blog, na který budou ostatní odkazovat. Podívej se na asi nejaktivnějšího autora (Pavel Tišnovský) tady – ani on by neutáhl celý portál sám. Na portálu by měl vycházet aspoň jeden článek za den + několik zpráviček, jinak to tam nebude moc žít, komunita bude roztříštěná, lidi se nepotkají v diskusi, bude to moc asynchronní (třeba odpovědi po týdnu nebo déle). Na blogu je to OK, ale pokud by se to tvářilo jako portál, tak by to vypadalo divně a moc by to nefungovalo.

Schválně začni psát osobní blog a pokud bude frekvence psaní a množství obsahu dostatečné, tak z toho můžeš udělat portál kdykoli později (přesunout články, nastavit přesměrování, trochu ten obsah učesat, protože na portálu by to nemělo být tak osobní a neformální jako na blogu…).

Co se týče zaměření: zajímavé by bylo psát o Jádru, GNU/Linuxu, o systémových věcech (třeba navázat na Jelínkovu knihu Jádro systému Linux a psát o novinkách v Jádře), o jiných unixových systémech Hurd, BSD, následníci Solarisu…, pak jazyky jako Java, C++, Haskell, Erlang, různé variace Lispu/Scheme, Rust, D atd. pak GUI v Qt, GTK, 3D grafika, P2P sítě… to by mělo smysl. Naopak mi nepřijde zajímavé psát o webu – toho je jednak všude plno a jednak je to hrozně pomíjivé – napíšeš nadšený článek o nějakém frameworku a z půl roku po něm už neštěkne ani pes, protože už je v módě psát zase v něčem jiném. Ale jak jsem říkal, je to práce pro kolektiv autorů.

Jester

« Odpověď #12 kdy: 31. 03. 2018, 20:07:51 »
Napadá mě třeba https://www.itnetwork.cz/ , ale přístup k některým věcem býval zpoplatněn. Nevím jak teď.
Tam ale úroveň není moc vysoká.

Jester

« Odpověď #13 kdy: 31. 03. 2018, 20:09:32 »
Můžeš blogovat i tady na rootovi.
Kdysi tu pár kvalitních článků na blozích bylo.

Jester

« Odpověď #14 kdy: 31. 03. 2018, 20:13:17 »
Ale jak jsem říkal, je to práce pro kolektiv autorů.
Motivovaný a vzdělaný kolektiv, což bývá problém.