ČEZ ICT Services - jaký zaměstnavatel?

topic

ČEZ ICT Services - jaký zaměstnavatel?
« kdy: 29. 03. 2018, 09:44:35 »
Ahoj, máte někdo zkušenosti se společností ČEZ ICT Services? Nabízí docela dost pozic různě po republice a zvažuju poslat CV. Zajímal by mne plat / kultura společnosti / benefity atd. Díky

testament

Re:ČEZ ICT Services - jaký zaměstnavatel?
« Odpověď #1 kdy: 29. 03. 2018, 19:14:52 »
na to se obecně dost těžko odpovídá, velice záleží o jaké jde místo. jsou oddělení, která jsou naprosto v pohodě, jinde je to zase pakárna, je to do značné míry odvislé od daného šéfa.
jinak klasický korporát, řídící dokumentace je pomalu i na pohyby myší a všechno dlouho, ale opravdu velice dlouho trvá.
základní benefity - stravenky, 5 týdnů dovolená, obvykle mobil, osobní účet (cafeterie cca 15000), další v závislosti na místě. 
plat - to už obecně vůbec nelze říci, jsou místa odměňovaná smluvní i tarifní mzdou, různé odměny.
dle mého poslat cv nemůže škodit, člověk vždycky může říct ne, ale aspoň dostane konkrétní nabídku.

« Odpověď #2 kdy: 03. 06. 2022, 10:07:40 »
Zkousim ozivit tento dotaz. Momentalne delaji nabor - jake to je delat v CEZu sw vyvojare?

« Odpověď #3 kdy: 12. 06. 2022, 02:46:09 »
Koukal jsem na ty inzeráty, pro mě prvním pohledem, je to klasický job hybrid 100k v českém korporátu, vadí mi to tykání v inzerátech.

Osobně mi tyhle dotazy jak je v jaké firmě přijdou mimo, v každé firmě takovéhle velikosti je to jiné oddělení od oddělení a taky podle přístupu dané osoby. Kolikrát jsem byl na místech, kde si lidi přede mnou stěžovali a já byl spokojený.

« Odpověď #4 kdy: 13. 06. 2022, 11:36:19 »
1. Zapomen na to ze budes mit levnejsi elektrinu. Tohle nikdy nefungovalo.
2. Mista v CEZu byla kdysi silne prominentni pres znameno znamych za tucny uplatek. Najednou se vzbudili a zjistili ze jim dedkove (strilim do vlastni rodiny) odchazi do duchodu. Je nutne se pripravit na kulturni "zaprdenost" nez se to za dekadu procisti.
3. Bezny korporat - se zanedbanym prechodem na elektronickou evidenci. S tim jak jdou stari dedci do duchodu se snazi ikvidovat papirovani.
4. Vysoke nebezpeci typickych ceskych manazeru.
5. Cestina vsude - pro nekoho vyhoda pro nekoho nevyhoda. Mezinarodni spoluprace tohle pomalinku meni.
6. ICT services je pouze podpurna organizace tzn. muzez byt vedouci ale jses povl na urovni zelenace a uklizece. Kdejaky cerpadlar je daleko pred tebou.
7. Dobry start kariery pokud se nebojis korporatnich procesu.
8. Muzez byt soucasti kriticke infrastruktury statu (se vsemi vyhodami a nevyhodami).

« Odpověď #5 kdy: 13. 06. 2022, 17:43:31 »
1. Zapomen na to ze budes mit levnejsi elektrinu. Tohle nikdy nefungovalo.
2. Mista v CEZu byla kdysi silne prominentni pres znameno znamych za tucny uplatek. Najednou se vzbudili a zjistili ze jim dedkove (strilim do vlastni rodiny) odchazi do duchodu. Je nutne se pripravit na kulturni "zaprdenost" nez se to za dekadu procisti.
3. Bezny korporat - se zanedbanym prechodem na elektronickou evidenci. S tim jak jdou stari dedci do duchodu se snazi ikvidovat papirovani.
4. Vysoke nebezpeci typickych ceskych manazeru.
5. Cestina vsude - pro nekoho vyhoda pro nekoho nevyhoda. Mezinarodni spoluprace tohle pomalinku meni.
6. ICT services je pouze podpurna organizace tzn. muzez byt vedouci ale jses povl na urovni zelenace a uklizece. Kdejaky cerpadlar je daleko pred tebou.
7. Dobry start kariery pokud se nebojis korporatnich procesu.
8. Muzez byt soucasti kriticke infrastruktury statu (se vsemi vyhodami a nevyhodami).
Pod tohle bych se podepsal. Doplním pár drobností.

• Je podstatný rozdíl mezi vlastním ČEZem a jeho dceřijnými firmami.
  • Často jsou lidé na svých pozicích na principu seniority nebo známostí nikoliv podle kvalit. Jejich jediným cílem je za jakou cenu udržet.
  • Pokud něco slibují, tak je jednoduchým testem, jestli to chtějí splnit, aby to bylo v pracovní smlouvě. To platí v ČR i u jiným zaměstnavatelů.
Obecně je to spíše skupina firem pro někoho, kdo chce mít svůj klid.

Dost záleží v jaké části života se nacházíš. Osobně bych využil spíše nabídky spíš směr západ. Posune tě celkově o hodně dál.

Zopper

• 809
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 15. 06. 2022, 09:51:56 »
Pokud něco slibují, tak je jednoduchým testem, jestli to chtějí splnit, aby to bylo v pracovní smlouvě. To platí v ČR i u jiným zaměstnavatelů.

Z mojí zkušenosti se ve velkých korporátech nedá upravovat standardní šablonová smlouva. Takže pokud člověk chce nějakou specialitku (typu "budu si každoročně brát pár týdnů neplaceného volna navíc"), tak se musí spolehnout na slovo svého budoucího šéfa.

« Odpověď #7 kdy: 15. 06. 2022, 11:34:04 »
Pokud něco slibují, tak je jednoduchým testem, jestli to chtějí splnit, aby to bylo v pracovní smlouvě. To platí v ČR i u jiným zaměstnavatelů.

Z mojí zkušenosti se ve velkých korporátech nedá upravovat standardní šablonová smlouva. Takže pokud člověk chce nějakou specialitku (typu "budu si každoročně brát pár týdnů neplaceného volna navíc"), tak se musí spolehnout na slovo svého budoucího šéfa.
Zde se omlouvám. Asi jsem to nedostatečně vysvětlil.

Bylo myšleno to, co slibuje zaměstnavatel. Zkušenost je, že mají problém dodržovat i to, co je vymahatelné právně např. mzdový předpis. Ústní dohody nemá smysl brát v úvahu. Je spíše milé překvapení, pokud jsou dodrženy.

Samozřejmě je to primárně o kvalitě všech zúčastněných a v případě, že to nefunguje, tak je lepší změnit působiště než si něco vyřvávat.

« Odpověď #8 kdy: 15. 06. 2022, 11:47:59 »

Bylo myšleno to, co slibuje zaměstnavatel. Zkušenost je, že mají problém dodržovat i to, co je vymahatelné právně např. mzdový předpis. Ústní dohody nemá smysl brát v úvahu. Je spíše milé překvapení, pokud jsou dodrženy.

Samozřejmě je to primárně o kvalitě všech zúčastněných a v případě, že to nefunguje, tak je lepší změnit působiště než si něco vyřvávat.
Nejsme v casti sveta a ani v kulture kde by se ustni dohody braly vazne. Nehlede na to ze jsou spatne vymahatelne pokud strana ktera neco slibila se nemuze k dohode vyjadrit/potvrdit/vyvratit.
Uz od staroveku platilo co je psano to je dano.

Jinak sablony smluv maji moznost nejakeho dodatku. Porad jsem vuci cezu mirne optimisticky. Ta firma se meni. Pomalu ale meni.

Asi nejstatictejsi smlouvy jsem zazil v Siemensu. Tam neco zmenit ve smlouve znamenalo prakticky prevrat ve firme a zmenu v top managementu. Nehlede na sliby ceskeho managementu. Nemci radeji nic neslibovali. Cesky management sliboval veci ktere pak nemohl splnit.

Snazsi nez zmenit smlouvu v Siemensu bylo presvedcit Merklovou o vyhodach jaderne energetiky.

« Odpověď #9 kdy: 15. 06. 2022, 21:32:21 »
Delal jsem v CEZ 10 let, takze klidne vysvetlim nejake konkretni detaily. Rozepisovat obecne se tady moc nechci, protoze bych vytapetoval celou diskusi :)

Z high level pohledu bych CEZ popsal jako super korporat pro lidi, kteri nechteji nikdy menit zamestnani, necekaji skoky v platu a neocekavaji, ze je nekdo nekdy pochvali. Pokud budu jeste zit az mi bude 55+, tak se tam zkusim vratit. Benefity pro dlouhodobe zamestnance jsou skoro neskutecne.

« Odpověď #10 kdy: 16. 06. 2022, 08:09:27 »

Niekdy staci zastrngat klucami a zmienit sa o otvorenych poziciach v inych firmach a manazment si vie velmi rychlo spocitat ze budu radi ak zisk z vas budu mat oni a nie konkurencia, a zrazu sa vedia plnit sluby ktore sa dovtedy nedali a len sa zametali pod koberec, akoby ich nikto nikdy ani len nepovedal.

Nejsme v casti sveta a ani v kulture kde by se ustni dohody braly vazne. Nehlede na to ze jsou spatne vymahatelne pokud strana ktera neco slibila se nemuze k dohode vyjadrit/potvrdit/vyvratit.
Uz od staroveku platilo co je psano to je dano.

Jinak sablony smluv maji moznost nejakeho dodatku. Porad jsem vuci cezu mirne optimisticky. Ta firma se meni. Pomalu ale meni.

Asi nejstatictejsi smlouvy jsem zazil v Siemensu. Tam neco zmenit ve smlouve znamenalo prakticky prevrat ve firme a zmenu v top managementu. Nehlede na sliby ceskeho managementu. Nemci radeji nic neslibovali. Cesky management sliboval veci ktere pak nemohl splnit.

Snazsi nez zmenit smlouvu v Siemensu bylo presvedcit Merklovou o vyhodach jaderne energetiky.

To iste na slovensku, siemens je sice urcite nadpriemerna firma, ale neni to taka topka na aku sa v manazmente hraju. Sluby lietaju z jednej strany na druhu, a ked clovek zacne vymahat ich plnenie, tak zrazu je
a) problem najst kompetentneho cloveka, pretoze to sa kazdy len odkazuje na niekoho vyssie ze to musi este niekto iny odsuhlasit,
b) vyhovorky stylu teraz na to neni spravny cas/peniaze/konstelacia hviezd na oblohe.
Cize trosku by som poupravil tvrdenie na: Cesky management sluboval veci ktore uz v moment slubovania vedel ze ich nemieni/nechce nikdy splnit  :)

« Odpověď #11 kdy: 16. 06. 2022, 13:21:59 »

Niekdy staci zastrngat klucami a zmienit sa o otvorenych poziciach v inych firmach a manazment si vie velmi rychlo spocitat ze budu radi ak zisk z vas budu mat oni a nie konkurencia, a zrazu sa vedia plnit sluby ktore sa dovtedy nedali a len sa zametali pod koberec, akoby ich nikto nikdy ani len nepovedal.

Zde je jim to většinou úplně jedno, protože ČEZ peníze nevydělává, ale přerozděluje. Možná něco začnou něco řešit, když podáte výpověď, ale většinou ani to. Prostě práci danou práci přesunou na někoho jiného.