Momentalne mam mini itx s cpu j1900 + 4GB ram (DC napajanie) a som celkom spokojny (server sa skor flaka). Bezi tam zopar sluzieb, lamp, sftp, cacti a podobne .... Dolezite je, ze to ma nizku spotrebu TDP 10W. Je tam sice okrem SSD (system) aj 1x HDD 3TB, ale ten si zobere tak 4W max.
Uvazoval som nad novym zelezom (na hranie), ale chcem ist trocha do virtualizacie. Celkom sa mi pacia tieto cpu
Intel® Celeron® Processor J4105Intel® Pentium® Silver Processor J5005Na niektorych mini itx su uz integrovane na MB (cena MB s CPU je do 100€, ( velmi slusna)), cize staci dokupit RAM + ssd, + zdroj. Nepodarilo sa mi vsak najst MB s DC napajanim. Vsetko co som nasiel je len pre ATX zdroje.
PicoPSU napajanie predrazi a ATX zdroj 100W je asi tazko zohnat a ak ano, tak cenovo to je niekde inde ako DC adapter napr
tento. A davat tam 350W zdroj nema asi zmysel.
Takze klasicke MB som zavrhol a uvazujem nad SOC typu raspberry (viac kusov a spravit z toho cluster).
Jedno raspberry na hranie uz mam. Zatial je v pouzivani ako klasicky desktop (je tam posledny raspbian), Na beznu pracu (net, office, youtube) je uplne v pohode .... ved co by som chcel za 40€

Ale kedze RPI je napr. oproti orange pi dost drahe, tak uvazujem nad orange pi. Momentalne (26.03.2018) na orangepi.org je 20 druhov SOC dosiek.
Zaujmaju ma tie co maju LAN a 1GB RAM, cize napr.
orange pi one plusorange pi pcorange pi pc 2orange pi pc plusatd ....
Cenovo je to skoro o polovicu menej ako RasPI, cize 4 kusky orange ma nezrujnuju a budem mat za 100€ 16 jadier a 4GB RAM.
Samozrejme dost dolezita je aj podpora co raspberry ma vinikajucu.
Neviem ako je na tom orange pi, ale
hadam to zas take zle nebude Preto sa chcem opytat ci ma niekto skusenosti s prevadzkou clustra na SOC.
Pouzita virtualizacia napr. proxmox