Je zaměstnání vývojáře rutina?

Kate

Re:Je zamestnani vyvojare rutina?
« Odpověď #15 kdy: 23. 03. 2018, 07:47:05 »
Ahoj,Jsem jediný .NET vývojář ve firmě. Nikdo mi nekecá do práce a technologie si volím sám. Baví mě to.
Nejhorsi mozny scenar pro tebe.
Pro obě strany. Protože až jim odejde, firma si docela užije :)

uf

Re:Je zaměstnání vývojáře rutina?
« Odpověď #16 kdy: 23. 03. 2018, 08:19:01 »
Po půl roce to určitě rutina není, to do té práce teprve začínáš hlouběji pronikat. Po takových +/- 4 letech se z toho rutina stává a záleží na tom, zda je ta "hlavní" práce občas proložena něčím jiným - novým.

Jb

« Odpověď #17 kdy: 23. 03. 2018, 08:37:44 »
Ahoj,Jsem jediný .NET vývojář ve firmě. Nikdo mi nekecá do práce a technologie si volím sám. Baví mě to.
Nejhorsi mozny scenar pro tebe.

Chapu ze je to nevyhodne pro firmu - kdyby jsem nahodou zemrel, da to praci za me najit a vycvicit nahradnika. Rikal jsem, ze bychom idealnebmeli byt dva.

Ale proc nejhorsi mozny scenar pro me?

« Odpověď #18 kdy: 23. 03. 2018, 08:51:00 »
Protoze se nemas od koho ucit(a treba pro me by bylo dulezite i to mit koho ucit), nemas s kym konzultovat. Takze zijes ve sve bubline toho jak to delas skvele a moderne.
Děkuji za možnost editace příspěvku.

pra

« Odpověď #19 kdy: 23. 03. 2018, 09:31:54 »
Zajimalo by me z praxe - jak moc je zamestnani vyvojare po urcite dobe (pul roku) ve stejne firme rutina? Vim ze pracovat v nekterych velkych technologickych firmach muze byt radost, ale to asi neplati u vetsiny zamestnavatelu.

Vase nazory?

Pokud se z prace vyvojare stava rutina tak vyvojar dela neco spatne. Rutinni ukoly jde vetsinou zautomatizovat.

https://xkcd.com/1319/

kojot4

• 217
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 23. 03. 2018, 09:33:13 »
Protoze se nemas od koho ucit(a treba pro me by bylo dulezite i to mit koho ucit), nemas s kym konzultovat. Takze zijes ve sve bubline toho jak to delas skvele a moderne.

To je jeden pohled na věc, zase mu do toho nemá kdo kecat a vymýšlet si kraviny.

Mimo jiné z vlastní zkušenosti můžu říci, že být jediný ve firmě je super pozice na mzdové vyjednávání.

pysnej_lopatak

« Odpověď #21 kdy: 23. 03. 2018, 09:39:33 »
Většina prací naprostá rutina je i v IT. kdo tvrdí že ne, kecá. Když ste dobrej, pravděpodobně končíte v práci, která je snad zajimávější, nicméně drtivá většina developerů jsou lopaty v tomto klasickém smyslu - naučí se tu jednu věc co potřebují k práci, to trvá tak rok. Pak jsou dvě skupiny - ti které to už nebaví pač to chápou, a ti kteří to se za ten rok naučili budou do konce života pořád obouchávat.

S postupným vývojem času se v podstatě promění na takové lepší lidské instalátory - stará knihovna, nový package manager, googlefu, tutorial, překopírování pár řadků a už jsem zase doma na starým - vono to samozřejmě trvá nějaký čas to vygooglit a aplikovat, a ten čas vám pak nezbyde na to se učit opravdu novým věcem či prohlubovat znalosti, když na stack overflow hledáte proč daná verze knihovny háže chybovou hlášku při nastavení z frameworku y jazyku n na OS g.

Většina lidí kecá, zveličuje, dělá se lepším, to je běh života.

jdusizasvym

« Odpověď #22 kdy: 23. 03. 2018, 17:01:07 »
Existuje 10 typů programátorů. 1. skupina jsou jen programátorští dělníci, kteří dělají přesně to, co je jim nadiktováno bez špetky tvořivosti. 10. skupina jsou programátoři tvůrci, kteří musí navrhnout, zhodnotit, analyzovat, syntetizovat a hlavně něco vymyslet, vytvořit a tím produktu přidat nějakou hodnotu. Jak to udělají, to už je na nich.

Když to srovnám s malováním, tak programátorský dělník je něco jako malíř místností, nebo zdobič skleněných figurek. Naopak programátor tvůrce je něco jako Picasso.

cifros

« Odpověď #23 kdy: 23. 03. 2018, 20:24:00 »
Zajimalo by me z praxe - jak moc je zamestnani vyvojare po urcite dobe (pul roku) ve stejne firme rutina? Vim ze pracovat v nekterych velkych technologickych firmach muze byt radost, ale to asi neplati u vetsiny zamestnavatelu.

Vase nazory?

Tohle hrozně záleží na firmě. Dělala jsem vývoj ERP, tam je to pořád to samé a pokud si občas rád čichneš k něčemu novému, za chvilku utečeš.

Teď dělám na backendu docela velkého projektu, celý backend je rozhozený do víceméně microservice architektury, spousta různých komponent… A ač je to ve výsledku pro uživatele jeden web, těch aplikací co to celé tvoří dohromady a možností co s tím vším dělat je tolik, že se jen tak nudit nejspíš nezačnu :) Výhoda ovšem je, že je to jedna z těch technogických firem a návrh řešení zadaného problému si v teamu analyzujeme a navrhujeme sami.

V akom jazyku to programujete?

Kate

« Odpověď #24 kdy: 23. 03. 2018, 20:39:46 »

Vase nazory?

Tohle hrozně záleží na firmě. Dělala jsem vývoj ERP, tam je to pořád to samé a pokud si občas rád čichneš k něčemu novému, za chvilku utečeš.

Teď dělám na backendu docela velkého projektu, celý backend je rozhozený do víceméně microservice architektury, spousta různých komponent… A ač je to ve výsledku pro uživatele jeden web, těch aplikací co to celé tvoří dohromady a možností co s tím vším dělat je tolik, že se jen tak nudit nejspíš nezačnu :) Výhoda ovšem je, že je to jedna z těch technogických firem a návrh řešení zadaného problému si v teamu analyzujeme a navrhujeme sami.

V akom jazyku to programujete?

Teď? C++ a Python.

mikrom

« Odpověď #25 kdy: 23. 03. 2018, 21:26:43 »
...
Nikdo jiný v týmu nevystudoval informatiku, ani nedělal vývoj v jiné firmě, ani se nezajímá mimo 9-5.
Pak se nabízí otázka, proč už tam dávno nejsi senior a celé to neorganizuješ podle sebe?
Je to jednoduche, lebo zrejme nema DSK (domain specific knowledge) ale maju ho prave ti starci v tyme. Oni uz za tie roky pochopili, ze DSK je to to najdolezitejsie co ich drzi v biznise, aby bol dany soft schopny konkurencie. Veci ako prepisovat fungujuci soft do ineho jazyka, len aby to bolo funkcionalne ich nezaujima - za to nikto nezaplati. Naproti tomu treba radsej vylepsit funkcionalitu pre zakaznika. Zakaznikovi je uplne jedno ci sa pritom porusuje DRY, hlavne ze to dobre funguje.

Jester

« Odpověď #26 kdy: 23. 03. 2018, 21:44:45 »
Zakaznikovi je uplne jedno ci sa pritom porusuje DRY, hlavne ze to dobre funguje.
To platí jen do určitého bodu, pak špagety přerostou určitou mez (edge of chaos) a je problém.

?

« Odpověď #27 kdy: 23. 03. 2018, 22:21:51 »
Všechno je po určité době rutina. Jen ta doba se liší.

Kkt1

« Odpověď #28 kdy: 23. 03. 2018, 23:04:22 »
Neco jako sex s manzelkou...

jpu

« Odpověď #29 kdy: 24. 03. 2018, 07:44:28 »
Ahoj,

dělám pro jednu firmu .NET vývojáře už asi 2 roky. Tak 80% práce není rutina a dost mě to baví. Jsem jediný .NET vývojář ve firmě. Nikdo mi nekecá do práce a technologie si volím sám. Baví mě to.

Je tu i udržba legacy systemu, ale mám štěstí že vývojář přede mnou byl dobrej - tak se i s tím dobře dělá.
Tak to si moc nevyhral. Ako uz niektori predo mnou pisali, nemas sa od koho ucit, nemas to s kym poriadne konzultovat, myslis si, ze to co si navrhol je tip-top. Zmenis zamestnanie a prides do firmy, kde nebudes na to sam a zistis, ze vsetko je inak. Nehovoriac pre tu firmu to bude tiez šok, lebo ked im vypadne jediny clovek pracujuci na tom systeme, maju problem. Ja to poznam, pracujem v takej jednej firme, kde na urcitu oblast je jeden vyvojar. Kazdy si robi to svoje na svojom piesocku. Tiez som si robil na svojom piesocku a moc som sa nemal od koho ucit, takze som sa ucil sam. Ak by niekto vypadol z toho timu, tak firma ma problem, pretoze nahradit niekoho by bol fakt problem. A to nehovorim, ze nemaju ani dokumentaciu ku jednotlivym castiam toho systemu. Vyzera to tam tak, ako by to fungovat nemalo.