Je zaměstnání vývojáře rutina?

student

Je zaměstnání vývojáře rutina?
« kdy: 22. 03. 2018, 16:54:35 »
Zajimalo by me z praxe - jak moc je zamestnani vyvojare po urcite dobe (pul roku) ve stejne firme rutina? Vim ze pracovat v nekterych velkych technologickych firmach muze byt radost, ale to asi neplati u vetsiny zamestnavatelu.

Vase nazory?
« Poslední změna: 22. 03. 2018, 18:45:20 od Petr Krčmář »

Standa Rd

Re:Je zamestnani vyvojare rutina?
« Odpověď #1 kdy: 22. 03. 2018, 17:20:03 »
Rutina je sedět za pokladnou.

Jester

« Odpověď #2 kdy: 22. 03. 2018, 18:13:42 »
Jo, většinou to bývá rutina.

Jb

« Odpověď #3 kdy: 22. 03. 2018, 18:19:47 »
Ahoj,

dělám pro jednu firmu .NET vývojáře už asi 2 roky. Tak 80% práce není rutina a dost mě to baví. Jsem jediný .NET vývojář ve firmě. Nikdo mi nekecá do práce a technologie si volím sám. Baví mě to.

Je tu i udržba legacy systemu, ale mám štěstí že vývojář přede mnou byl dobrej - tak se i s tím dobře dělá.

Jb

« Odpověď #4 kdy: 22. 03. 2018, 18:30:09 »
delal jsem davno predtim v PHP. Byla to hrozna zasyflenost. Jako hazet uhli lopatou. A kolegove zli a namysleni somraci.

Kamos zustal u PHP a porad se hrabe v tom hnoji. Zalezi na jazyce.. a firme.

lopata

« Odpověď #5 kdy: 22. 03. 2018, 19:11:43 »
Dělám v malé firmě v týmu, který vyvíjí dost legacy aplikaci. Vývoj je 100% rutina a přehazování fekálií lopatou. Syndrom NIH, ignorování DRY a úplně chybí dokumentace.

Programování je jenom o kopírování podmínek, cyklů, nanejvýš funkcí. Knihovny skoro nepoužíváme, ani externí ani vlastní. Pár seniorů před důchodem na tom trvá. Přitom by celou aplikaci šlo velmi pěkně přepsat funkcionálně a mohl by ji efektivně spravovat třetinový tým.
Testování je plně manuální a nemám představu, co s tím dělat. Pár kolegů se snaží naučit se git, ale dělají to dost hovadsky.

Mění se jenom specifikace formátů a protokolů, přes které aplikace potřebuje komunikovat. Někdy to sklouzne k reverznímu inženýrství, to je zajímavé, nebo taky frustrující.

Haskell Guru

« Odpověď #6 kdy: 22. 03. 2018, 19:44:39 »
delal jsem davno predtim v PHP. Byla to hrozna zasyflenost. Jako hazet uhli lopatou. A kolegove zli a namysleni somraci.

Kamos zustal u PHP a porad se hrabe v tom hnoji. Zalezi na jazyce.. a firme.

A cim bys chtel hazet uhli? Lopata je uzitecny nastroj.

síťař

Re:Je zaměstnání vývojáře rutina?
« Odpověď #7 kdy: 22. 03. 2018, 20:15:39 »
Je a nejhorší jsou php lopaty co dělaji za usmolených 100k >:(

XXX

« Odpověď #8 kdy: 22. 03. 2018, 20:59:07 »
Dělám v malé firmě v týmu, který vyvíjí dost legacy aplikaci. Vývoj je 100% rutina a přehazování fekálií lopatou. Syndrom NIH, ignorování DRY a úplně chybí dokumentace.

Programování je jenom o kopírování podmínek, cyklů, nanejvýš funkcí. Knihovny skoro nepoužíváme, ani externí ani vlastní. Pár seniorů před důchodem na tom trvá. Přitom by celou aplikaci šlo velmi pěkně přepsat funkcionálně a mohl by ji efektivně spravovat třetinový tým.
Testování je plně manuální a nemám představu, co s tím dělat. Pár kolegů se snaží naučit se git, ale dělají to dost hovadsky.

Mění se jenom specifikace formátů a protokolů, přes které aplikace potřebuje komunikovat. Někdy to sklouzne k reverznímu inženýrství, to je zajímavé, nebo taky frustrující.

Taky se nabizi pouze jedna otazka - proc jsi jeste neodesel? Osobne bych z takove firmy odesel jeste behem zkusebky

Jester

« Odpověď #9 kdy: 22. 03. 2018, 21:23:07 »
Přitom by celou aplikaci šlo velmi pěkně přepsat funkcionálně.
Pár kolegů se snaží naučit se git, ale dělají to dost hovadsky.
Každá aplikace jde pěkně přepsat funkcionálně. A co je na gitu složitého? Tam máte retardy?

Kate

« Odpověď #10 kdy: 22. 03. 2018, 21:48:05 »
Přitom by celou aplikaci šlo velmi pěkně přepsat funkcionálně.
Pár kolegů se snaží naučit se git, ale dělají to dost hovadsky.
Každá aplikace jde pěkně přepsat funkcionálně. A co je na gitu složitého? Tam máte retardy?
Byla jsem v podobné situaci, jen se tam prosazovalo SVN. Pokud jde o programátory v téměř důchodovém věku, kteří dělají celou dobu jednu věc, je to často banda naprosto špičkových odborníků na daný software, kterým dávno ujel vlak všude jinde. Jakákoliv změna stylu práce byla pro ně prakticky nemyslitelná, a to včetně přesunu z naprosto neschopného defaultního editoru kódu na úrovni GNU Nano pracujícího v režimu 80x24 na něco trochu pokročilejšího.

Kate

Re:Je zaměstnání vývojáře rutina?
« Odpověď #11 kdy: 22. 03. 2018, 21:55:13 »
Zajimalo by me z praxe - jak moc je zamestnani vyvojare po urcite dobe (pul roku) ve stejne firme rutina? Vim ze pracovat v nekterych velkych technologickych firmach muze byt radost, ale to asi neplati u vetsiny zamestnavatelu.

Vase nazory?

Tohle hrozně záleží na firmě. Dělala jsem vývoj ERP, tam je to pořád to samé a pokud si občas rád čichneš k něčemu novému, za chvilku utečeš.

Teď dělám na backendu docela velkého projektu, celý backend je rozhozený do víceméně microservice architektury, spousta různých komponent… A ač je to ve výsledku pro uživatele jeden web, těch aplikací co to celé tvoří dohromady a možností co s tím vším dělat je tolik, že se jen tak nudit nejspíš nezačnu :) Výhoda ovšem je, že je to jedna z těch technogických firem a návrh řešení zadaného problému si v teamu analyzujeme a navrhujeme sami.

lopata

« Odpověď #12 kdy: 22. 03. 2018, 21:55:55 »
...

Taky se nabizi pouze jedna otazka - proc jsi jeste neodesel? Osobne bych z takove firmy odesel jeste behem zkusebky
Bydlím na maloměstě, kde tohle je to nejmenší zlo. Neplatí špatně a není tam velký stres z termínů. Přestěhovat se za prací je v plánu, ale jiné věci mají přednost.

Tak to vypadá, když se kvůli "nedostatku na trhu" nabere každý, kdo někdy napsal hello world.

Nikdo jiný v týmu nevystudoval informatiku, ani nedělal vývoj v jiné firmě, ani se nezajímá mimo 9-5.

.

« Odpověď #13 kdy: 23. 03. 2018, 00:01:12 »
...

Bydlím na maloměstě, kde tohle je to nejmenší zlo. Neplatí špatně a není tam velký stres z termínů. Přestěhovat se za prací je v plánu, ale jiné věci mají přednost.

Tak to vypadá, když se kvůli "nedostatku na trhu" nabere každý, kdo někdy napsal hello world.

Nikdo jiný v týmu nevystudoval informatiku, ani nedělal vývoj v jiné firmě, ani se nezajímá mimo 9-5.
Pak se nabízí otázka, proč už tam dávno nejsi senior a celé to neorganizuješ podle sebe?

« Odpověď #14 kdy: 23. 03. 2018, 07:18:18 »
Ahoj,Jsem jediný .NET vývojář ve firmě. Nikdo mi nekecá do práce a technologie si volím sám. Baví mě to.
Nejhorsi mozny scenar pro tebe.
Děkuji za možnost editace příspěvku.