3D design - jaky sw?

anonym (ten pravej)

3D design - jaky sw?
« kdy: 21. 03. 2018, 09:46:34 »
Otazka zda se jednoducha, ale trapi me zasadne a uz hodne dlouho.

Rad bych se vrhl aktivne do tisku ruznych pomucek, nastroju atd. Problem je, ze design a tisk vnimam jako vyrobni nastroj, je mi hodne proti srsti myslenka cloudovych CADu nebo aplikaci v prohlizeci. Nepujde internet, nebo nekdo slyzbu omezi, a ja o vse prijdu?!

Klidne si i neco koupim, ale chtel bych u sebe mit plnohodnotny instalator, ktery nepotrebuje pristup na internet.

Co jsem vyzkousel:

- Blender. Neco takoveho bych si predstavoval,  ale na konstrukcni veci proste neni

- OpenSCAD: je pouzitelny na neco slozitejsiho?

- FreeCAD. Jde to, ale dre to. Ohromne pomaly vyvoj, rozbita kompilace pro mac, verze 0.17 dost zabugovana, celkove vlastne nic moc.

- Fusion360 - kdyby tak byl offline...

- onshape: no way.

Nejake napady? Dik

Kkt1

Re:3D design - jaky sw?
« Odpověď #1 kdy: 21. 03. 2018, 09:56:16 »
Autocad?

Ivan Nový

Rhinox

« Odpověď #3 kdy: 21. 03. 2018, 10:35:48 »
http://www.ti-soft.com/en/products/software/cadmium
Zajimave. Jenze pokud to nepodporuje zadnej 3d-format (iges, sat, acis, parasolid, atd), pak je to porad jen takove "2d-kreslitko". To uz je FreeCAD mnohem vys...

VojtaF

« Odpověď #4 kdy: 21. 03. 2018, 10:43:04 »
v AppStoru mas:
- Clari3D je tam vice verzi, od free, pres lite za 30 az po Pro za 170 tak odzkousej tu free jestli ti bude sedet
- Strata Design 3D - opet free i placena CXi verze

Tady mas rebricek co se nejvic pouziva pro 3d printing, skoro vsechny maji Mac verzi.
https://i.materialise.com/blog/top-25-most-popular-3d-modeling-design-software-for-3d-printing/

TomášT

« Odpověď #5 kdy: 21. 03. 2018, 11:58:29 »
Rhino je myslím dobrý CAD pro konstrukční modely (sám používám) za rozumnou cenu (pokud má sloužit jako výdělečný nástroj), ke stažení je 3měsíční demoverze.
https://www.rhino3d.com/download/rhino/5/latest
http://www.rhino3d.cz/

dustin

« Odpověď #6 kdy: 21. 03. 2018, 12:13:25 »
Snažil jsem se vystačit si s freecadem, ale bohužel to prostě není reálné. Pravidelné pády mi nevadí, nastavil jsem si autosave po minutě, ale polofunkční undo znamená, že se chybný krok autosavem uloží do souboru a mohu začít znovu, mnohokrát vyzkoušené... :-( Zpětné úpravy jsou kvůli tomu principu pojmenování dílů velice komplikované a obvykle mi vedly k rozsypání modelu, opět bez funkčního undo... Jenže když si vytisknu prototyp a potřebuju něco někde v prvotním návrhu upravit, posunout díru, zúžit, nechci to dolepovat dalšími kroky.

Koukal jsem na zdroják, většina bugfixů jsou obalení ify na kontrolu null pointerů, tam není moc šance, že to bude do budoucna lepší. Pythonní zdroják pro nový partdesign v 0.17 je peklo, místo konstant/enumů/objektů jsou všude porovnávání stringů, tam taky není vize rozumného zlepšení.

Jen co dorazí paměť do NTB, pustím se do fusion360, snad bude ve vmware pod windowsy běhat rozumně, prý se dá...

Blender je super na úpravu STL modelů, ale na vývoj se moc nehodí. Bohužel jsem pod linuxem nic použitelného nenašel. Následné kroky jsou už v pohodě, slicery, opravy sítí, úpravy, ale pro návrh budu zřejmě muset odskakovat do windowsů...

martin

« Odpověď #7 kdy: 21. 03. 2018, 12:32:33 »
Solvespace ?

balki

« Odpověď #8 kdy: 21. 03. 2018, 12:35:48 »
Snažil jsem se vystačit si s freecadem, ale bohužel to prostě není reálné. Pravidelné pády mi nevadí, nastavil jsem si autosave po minutě, ale polofunkční undo znamená, že se chybný krok autosavem uloží do souboru a mohu začít znovu, mnohokrát vyzkoušené... :-( Zpětné úpravy jsou kvůli tomu principu pojmenování dílů velice komplikované a obvykle mi vedly k rozsypání modelu, opět bez funkčního undo... Jenže když si vytisknu prototyp a potřebuju něco někde v prvotním návrhu upravit, posunout díru, zúžit, nechci to dolepovat dalšími kroky.

Ked je mac port freecadu zly, nemozes to pouzivat pod linuxom. Bars aj vo virtualke?
len sa pytam.

dustin

« Odpověď #9 kdy: 21. 03. 2018, 12:40:36 »
Používám jen linux. Freecad je primárně linuxový (co jsem viděl, většina tutoriálů běžela na ubuntu).

kk

« Odpověď #10 kdy: 21. 03. 2018, 13:00:06 »
nejvic fici solidvorks a inventor, pro reversni inzenyrstvy geomagic design x.

pro osobni pouziti jsou tyto programy pomerne drahe - ale daj se pouzivat v trial verzi.

dustin

« Odpověď #11 kdy: 21. 03. 2018, 13:02:49 »
Díky, ten trial vydrží, aby se třeba po roce dalo vrátit ke staršímu designu?

?

« Odpověď #12 kdy: 21. 03. 2018, 13:04:18 »
Já dělám zásadně ve Sketchupu

kk

« Odpověď #13 kdy: 21. 03. 2018, 13:05:37 »
jinak obecne kreslici programy se deli do dvou kategorii:

1. programy kde modeluji parametricky obekty a plochy jsou definovany pomoci matematickych rovnic. - autocad, freecad, inventor, solidworks a jine.

2. programy kde modeluji upravou trojuhelnikove site - blender, maya, 3dsmax

vystupy nejsou kompatibilni parametricky format na trojuhelnikovou sit jde prevest pomerne jednoduse, obracene to byva vetsinou problem.

1. kategorii programu pouzivaji vetsinou inzenyri pri designovani ruznych dilu a pri ruznych simulacich, a tu druhou vetsinou umelci, filmovy prumysl, muzea atd.

kk

« Odpověď #14 kdy: 21. 03. 2018, 13:08:30 »
trial je vetsinou na 14 dni, pak mas nekolik moznosti
1. koupit licenci
2. preinstalovat pc, zmnenit cas, nebo vytvorit novy ucet a pod nim skusit trial provozovat dale.
3. napsat vyrobci a tvarit se jako vazny zajemce, ktery potrebuje vice casu na vyzkouseni - vetsinou vydou vstric a trial verzi prodlouzi, nicmene pak docela casto otravuji a ptaji se jestli uz to nechci koupit;)