Šifrování disků - stanice i NAS

halabala

Re:Šifrování disků - stanice i NAS
« Odpověď #30 kdy: 20. 03. 2018, 13:00:53 »
SB:  psal jsem snad o službách, co na tom serveru beží????

Narážím na to, že může skončit u řešení, které je ve výsledku horší než ty NASy.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 20. 03. 2018, 13:01:16 »
JardaP: HW není problém, spíš mi jde o SW.

No, pokud by slo jen o instalaci nejakeho distra (proboha, Ubuntu ne) a rozchozeni Samby, tak to by snad nebyla takova hruza. Slo by treba i nahodit KDE, pocatecni konfiguraci si naklikat v jejich klikatoru a KDE zase vyhodit.

Pripadne byste na tom mohl mit jen SSH, sync poustet rucne na jeden NAS a pak jen cist mailove zpravy o tom, ze se to spravne synclo na ostatni NASy. Syncoval byste akorat sifrovane uloziste, samozrejme po odmountovani. Sync pres rsync by mel vyhodu v mnozstvi prenasenych dat, coz na Sambe by bylo horsi, zejmena pokud menite velke soubory.

R223

« Odpověď #32 kdy: 20. 03. 2018, 13:20:49 »
JardaP:
Já to nakonfigurovat umím, jenže je to pak přesně to co nechci - týden se s tím budu drbat než to nějak bude fungovat, a až tam po roce budu chtít něco změnit, budu se s tím drbat další týden. Právě mi jde o to se tomuhle vyhnout.
nemá někdo z Vás ozkoušené nějaké hotové OS řešení, kde by alespoň konfigurace základních služeb měla UI?

Lol Phirae

« Odpověď #33 kdy: 20. 03. 2018, 13:31:53 »
nemá někdo z Vás ozkoušené nějaké hotové OS řešení, kde by alespoň konfigurace základních služeb měla UI?

Jo, máme. NAS4Free. Narozdíl od zbobtnalého FreeNASu s příšerně zabugovaným Pythonem inside je to bez problémů použitelné.

R223

« Odpověď #34 kdy: 20. 03. 2018, 13:36:52 »
Lol Phirae: To vypada dobre. Muzu poprosit o nejake prakticky zkusenosti?
Um9 to, vzhledem k ZFS spidown disku?

Lol Phirae

« Odpověď #35 kdy: 20. 03. 2018, 13:45:17 »

Nevím, tato funkce je pro mně na jakémkoliv NAS a serveru obecně absolutně nežádoucí.

SB

« Odpověď #36 kdy: 20. 03. 2018, 16:32:09 »

Je to tak, jak píše Lol: Zastavování disku je špatné, 1. kurví disk více, než když se nechá běžet, 2. roztočení trvá, 3. stejně čas od času Linux na disk něco zapíše, takže by ho stejně pořád spouštěl, takže když by se to špatně sešlo, tak se to bude pořád spouštět a zastavovat.

R223

« Odpověď #37 kdy: 20. 03. 2018, 18:20:30 »
95% času se to nebude používat a disk může být zastavený.
Důvodů k tomu mám několik - některé z těch NASů budou v místech, kde vadí hluk i spotřeba. Když budu tocit těch 8+ disků stále, ročně to sežere 4k úplně zbytečně navíc. 3-5 let to vydrží, pak je postupně vyměním, disky umím kupovat relativně levně.

SB

« Odpověď #38 kdy: 21. 03. 2018, 10:39:41 »
8 disků? To jakože to nebudou jednodiskové NASy? K čemu je to dobré, když jsou vzájemně zálohované, rychlost je omezena sítí a objem dat při verzování bude do 500 GB???

Kkt1

« Odpověď #39 kdy: 21. 03. 2018, 11:04:22 »
95% času se to nebude používat a disk může být zastavený.
Důvodů k tomu mám několik - některé z těch NASů budou v místech, kde vadí hluk i spotřeba. Když budu tocit těch 8+ disků stále, ročně to sežere 4k úplně zbytečně navíc. 3-5 let to vydrží, pak je postupně vyměním, disky umím kupovat relativně levně.
Tech 8 disku sezere rocne kolem 1k Kc v aktivnim stavu. Pokud se porad bavime o 2 diskovm nasu, tak vypinani disku ma smysl, pokud se bavime o nejake vetsim nasu kde je tech 8 a vice disku a treba zfs, tak vypinani disku je kontraproduktivni (riziko vzniku potizi treba kvuli tomu ze nektery disk se bude probouzet delsi dobu nez ostatni a bude vyhozeno z pole).