Pokud si správně pamatuju dávné studium,
non-repudiation je jednou z vlastností Vámi zmíněného podpisu svým privátním klíčem. (Není třeba zprávu=smlouvu ani šifrovat, tím sledujete jiný účel.) Leda byste později tvrdil, že Vám privátní klíč někdo ukradl a na té bázi se dopustil krádeže/podvrhu identity. Možná proto dávají certifikační autority možnost revokovat již vydaný certifikát? S tím že máte povinnost certifikát revokovat, jakožto oprávněný držitel, v momentě kdy Vám klíč někdo ukradne :-) Pak by se dalo při podvodu uvažovat takto: revokovat certifikát, a již neplatným privátním klíčem podepsat smlouvu. Pokud by si protistrana při přijetí zprávy neověřila podpis v CRL u CA, je to její blbost...
Cintám si pentli, moc tomu nerozumím.
Ohledně časového razítka, to je taky zajímavá otázka. Vy si do textu zprávy (smlouvy) můžete jistě vložit časový údaj jaký chcete, ale těch pár čísílek jaksi sama o sobě nenesou věrohodnost, že ta časová značka je v pořádku, tzn. je Vám to k ničemu. Napadá mě, nechat si ověřenou časovou značku vystavit od nějaké důvěryhodné třetí strany (svého druhu certifikační autority) která časovou značku kryptograficky podepíše svým privátním klíčem. No ale další věc je, co s tou podepsanou časovou značkou dál. Pokud byste si ji jako smluvní strana sám přiložil do zprávy a navrch podepsal svým privátním klíčem, tak Vám nic nebrání, takto časovou značku přiložit kdykoli později = svůj podpis antidatovat směrem zpátky. Čili spíš by ta důvěryhodná třetí strana musela k Vaší zprávě přiložit svou časovou značku a celé to podepsat svým privátním klíčem. Nebo byste "časové certifikační autoritě" poslal pouze hash své zprávy (aby ona nemusela zpracovávat potenciálně objemná kompletní data zprávy a aby neznala její obsah), časová CA by tento hash zkombinovala se svým časovým razítkem a podepsala, a vy byste pak mohl tento "podepsaný datovaný hash" zpátky zkombinovat s původní zprávou, ze které byl hash pořízen - a takto poslat protistraně.
Zaznamenal jsem zmínky, že existují dodavatelé řešení / online služeb, kde jde právě o ověřování časových razítek, nebo ověřování přesného času lokální "časové ústředny" u klienta - nevím přesně. A hele -
zřejmě jsem v předchozím odstavci vynalezl kolo. Tuším se o tom se mnou bavila nějaká certifikační autorita - která vystavuje běžné PKI certifikáty. Že takovou službu používá.