Funkční osmibity už se běžně pohybují kolem 10k. I přes to, že existují jak SW, tak HW emulátory. Teď se draží Ondra za 6k v neznámým stavu a dost pravděpodobně se prodá. Toto je sice trochu novější a server, na druhé straně na rozdíl od desktopu se do toho dají dát 4 procesory a stovky MB pamětí - HW z roku 1994 - kdybych na to měl čas, tak by mě samotnýho zajímalo, jakej to dá výkon. Provozuju totiž 2× PIII 1 GHz a donedávna než začal jeden procesor zamrzat, tak to ělo hromady výkonu. Upgradovat budu na 2× Tualatin. Unikát je to i z toho hlediska, že v tom je hromada mikročipů od Intelu i Motoroly na jedněch deskách, k tomu dost zajímavý mikročipy LSI a další. Ve zkratce - pokud nemáte zájem, nemusíte o tom sáhodlouze žvanit, mě fakt nezajímá vata, zajímá mě nabídka od zájemce.
Na druhé straně tenkrát ještě instrukční sada dělala hodně velkej rozdíl, a Pentium bez MMX asi i ve 4 kusech nebude vyloženě trhat asfalt. Ale kdo ví. Akorát nebude zadek do toho ty další CPU karty sehnat - někteří si totiž uvědomují hodnotu takových věcí a na fleebaji jsou karty aktuálně k dispozici tak za 50 babek. Jedna.
No nic, jelikož to stejně budu muset fotit na nějakou dražbu, tak to vyfoukám a příležitostně blejsknu. Vezmu doma příští týden nějaký CRTčko, tam se mi na ně stejně práší 8 let na skříni, a zkusím i jestli se to rozběhne.