Zátěž CPU a poškození

BudlikyBudliky

Re:Zátěž CPU a poškození
« Odpověď #15 kdy: 26. 02. 2018, 21:51:10 »
Zajímavý názor. To slyším prvně, že elektrony obrušují hrany.

Dělá si zadek ;)
To bude podobné jako s tou difuzí v křemíku.
Pokud to vůbec může nastat, tak to nastane dávno po smrti všech ostatních komponent.

sdfasdfasfasfd

« Odpověď #16 kdy: 26. 02. 2018, 21:54:19 »

Livan

« Odpověď #17 kdy: 26. 02. 2018, 22:07:06 »
https://www.muni.cz/vyzkum/publikace/574102
Tento článek popisuje jeden zpúsob polymerizace hexachlorcyklotrifosfazenu a ne jeho výrobu. Takže ses netrefil. Ale je vidět, že hledat na internetu umíš.

« Odpověď #18 kdy: 26. 02. 2018, 22:41:38 »
Hele prakticky ale není vidět moc mrtvých čipů, i když mají nalítáno strašně let.
Obvykle odejde zdroj, napájecí kaskády, ale čip jako takový spíš ne. Kde mi to vždycky vrtá hlavou je GPU, protože to je hodně přešponované, 100C žádná teplota a přesto žijou docela dlouho - permoníci by mohli vyprávět.

Na tom přenosu tepla z die na chladič určitě něco je, ale taky jsem vlastně nezažil vyloženě nepoužitelnej kus.
Asi je třeba se spíš bát toho okolí CPU (chladiče, napájení).
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

Low style

« Odpověď #19 kdy: 26. 02. 2018, 22:57:52 »
Citace
Při dobrém chlazení je to jedno a cpu dokáže na vysoké vytížení běhat roky. Vem si těžební karty na bitcoin které běhají na 100 procent 24/7.

Kde mi to vždycky vrtá hlavou je GPU, protože to je hodně přešponované, 100C žádná teplota a přesto žijou docela dlouho - permoníci by mohli vyprávět.

Pocul som o mnohých grafickach ktore odisli a historky o dopekaní v peci a pod.

« Odpověď #20 kdy: 26. 02. 2018, 23:02:05 »
... Jak je přece psáno v Elektronické bibli: „Vlak bude pobývat s větrákem.“ To dá přece rozum. Kdybychom se nemohli těšit na něco lepšího, proč by proboha přístroje celý život tak oddaně sloužily lidem? To by byla opravdu hloupost!...

« Odpověď #21 kdy: 27. 02. 2018, 00:04:49 »
Jo asi se teplotní roztažností vyrvou z BGA, přesto jich většina přežije i při tak nesmyslných teplotách.
Jinak je tedy lepší normálně čip odletovat a znovu připájet pomocí kuliček a nástroje na pájení BGA čipů.

Mě tohle znervózňovalo, takže u CPU mám limit 60C a v GPU jsem do BIOSu flashnul 80C max / 90C se vypne.
Takhle to asi bude nesmrtelné :-) a je fakt, že je to jedno... stejně to pak vyhodím.

Vlastně je spíš opačný problém, jak donutit CPU nebo GPU non-stop běžet na 100%, to je docela oříšek.
Téměř vždy to začne systém škrtit.
Typický problém přetaktovaných systémů, kde to je pouze na papíře/obrazovce nikoliv ve skutečnosti.

Jako krásný příklad je CPU co mám doma v desktopu, AMD FX8300 kde mám v benchmarcích o 20% vyšší výkon jak ostatní co to točili až do alelujá. Je to právě tím, že mě dokáže jet na 100% kontinuálně, zatímco ty přetočené se neustále podtaktovávají. A pokud vypnou Turbo-Core, tak zase škrtí jednovláknové aplikace.
Prostě přetaktovávačům to ukazuje 6GHz, ale vůbec jim nedochází, že ten výkon vůbec neodpovídá frekvenci.

Takže zatížit na 100% není triviální úloha, u GPU je to podobné šou.
Dnešní CPU a GPU nejsou stavěné na to držet permanentní výkon, obvykle je třeba je i mírně podtaktovat aby byl výkon vyšší. Nebavím se tedy o serverových edicích (Xeony, Tesly). Tam obvykle je dimenzováno na plnou zátěž za jinou cenu.

Citace
Při dobrém chlazení je to jedno a cpu dokáže na vysoké vytížení běhat roky. Vem si těžební karty na bitcoin které běhají na 100 procent 24/7.

Kde mi to vždycky vrtá hlavou je GPU, protože to je hodně přešponované, 100C žádná teplota a přesto žijou docela dlouho - permoníci by mohli vyprávět.

Pocul som o mnohých grafickach ktore odisli a historky o dopekaní v peci a pod.
« Poslední změna: 27. 02. 2018, 00:07:57 od Jan Forman »
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

pjn

« Odpověď #22 kdy: 27. 02. 2018, 01:26:29 »
https://www.muni.cz/vyzkum/publikace/574102
Tento článek popisuje jeden zpúsob polymerizace hexachlorcyklotrifosfazenu a ne jeho výrobu. Takže ses netrefil. Ale je vidět, že hledat na internetu umíš.

Umím hledat líp!

https://en.wikipedia.org/wiki/Hexachlorophosphazene

;D ;D ;D

Digi

« Odpověď #23 kdy: 27. 02. 2018, 09:53:53 »
je možné udělat delid a přepastovat chladič ne a procesor funguje dál.

To ano, ale to mamlas neumí. Proto je to "nedestruktivní" porucha.
Jinak ze zkušenosti, deska obvykle přežije jednu výměnu kondíků, tím se její životnost protáhne na 5-6 let a může jít do koše.

Jedinej mamlas seš tady ty. Dělat delid na současných procesorech od intelu je dost obtížný, musíš mít vybavení a riziko ztráty záruky nebo zničení je velký.

« Odpověď #24 kdy: 27. 02. 2018, 10:14:36 »
No, protože tu máme partičku negramotů, uvedu celý problém na pravou míru.

To se ti moc nepovedlo.

Každý procesor dneska umí jet i bez chladiče, umí se podtaktovat, případně vypnout. Neměl by se poškodit.

Elektrolytické kondenzátory jsem na mb neviděl tak 10 let. Takže tam nemá co vyschnout. Navíc, pokud se osazují elektrolyty dobrého výrobce, tak stejně vydrží déle, než je morální životnost takového stroje. Btw v průmyslu musí zařízení fungovat spolehlivě při 100% zátěži i při teplotě 60°C okolního (a tedy chladícího) vzduchu. Pro průmyslové zdroje (tam už elity, na rozdíl od mb, jsou), to není nejmenší problém.

Souhlasím s tím, že prudké změny teplot mohou vadit. Dřív bylo normální, že chladič udržovat na CPU konstantní teplotu (třeba 60°C). Potom nastala doba "čím menší teplota, tím víc adidas", takže se na cpu dávaly "mrazáky", v idle to zvládlo uchladit na teplotu okolí (tj třeba 22°C), ale v zátěži, k vůli nízké teplotní vodivosti, teplota vyletěla třeba na těch 60°C. To při dlouhodobém provozu může být problém. (Otázkou je jak velký a zda to stejně dřív nezastará morálně.)

Zajímavé je, že CPU bylo zvykem mrazit na 20°C, zatímco grafiky měly shutdown teploty nastavené od výrobce na 140°C. Prostě marketing s chladiči na cpu.

Takže, trvalý provoz CPU na 100% ničemu nevadí a pokud ano, alespoň víte, kterého výrobce máte pro příště ignorovat. Totéž ostatně platí pro jakoukoliv jinou komponentu, pokud nějaký výrobce tvrdí, že jeho výrobky nemáte používat (třeba GPU na 100%), tak mu vyhovte a nepoužívejte je.

Livan

« Odpověď #25 kdy: 27. 02. 2018, 10:23:43 »
Jedinej mamlas seš tady ty. Dělat delid na současných procesorech od intelu je dost obtížný, musíš mít vybavení a riziko ztráty záruky nebo zničení je velký.
Předpokládám, že nikdo nebude dělat delid na procesoru v záruce. Spíš bych to viděl jak snahu o oživení mrtvoly.

Odnokamenscik

« Odpověď #26 kdy: 27. 02. 2018, 11:08:22 »
Čím větší zátěž, tím větší počet elektronů musí protékat spoji v křemíkovém substrátu a tím víc dochází k obrušování hran* polovodičových přechodů a tedy i k jejich postupné degradaci. Až se nakonec obrousí hrany a polovodič už nepolovodičuje...

Hele mozna vas na zakladce ucili ze elektrony jsou kulicky a tedy si myslis ze litaji jako broky v hlavni brokovnice ale skutecnost je trosicku jina. Je to superstruna kde se "poloha" elektronu v "case" jenom projevi "vicerozmernym klubkem" na jistem miste. V zadnem pripade u elektrickeho proudu nikam nevrazi a jenom plynou po superstrune.

daemon

« Odpověď #27 kdy: 27. 02. 2018, 11:17:59 »
Elektrolytické kondenzátory jsem na mb neviděl tak 10 let.

Takže se dnes místo elytů používají MP?

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 27. 02. 2018, 11:36:45 »
Elektrolytické kondenzátory jsem na mb neviděl tak 10 let.

Divné, já je vidím na každé běžné PC desce nejen za posledních 10 let, ale i dnes, nevím jak by se bez toho mohla základovka obejít, ono totiž kondezátory s tuhým elektrolytem jsou taky elektrolytické kondenzátory. :D Více viz:

https://en.wikipedia.org/wiki/Polymer_capacitor
https://cs.wikipedia.org/wiki/Kondenz%C3%A1tor

Takže tam nemá co vyschnout.

To už je pravda, tuhý elektrolyt nevysychá, ale jak píšu výše, pořád je to elektrolyt.

dustin

« Odpověď #29 kdy: 27. 02. 2018, 11:54:39 »
Dělat delid na současných procesorech od intelu je dost obtížný, musíš mít vybavení a riziko ztráty záruky nebo zničení je velký.

Delid jsem nikdy prakticky neprováděl (ani neviděl), ale šlo by to třeba s tímto nástrojem https://www.thingiverse.com/thing:2684510 ? Ukázka použití https://www.youtube.com/watch?v=OmlvD9MRmWU