Já bych teda asi podíl nechtěl, investice do individuálních firem mi přijdou rizikové a ani kdyby to na mě stálo, tak tomu nějak víc nevěřím - může to pokazit někdo jiný nebo prosté řízení osudu. Plus kdyby se ta firma začala obchodovat veřejně, tak začneš mít opruz s tím, aby to nebyl insider trading, ne?
+1
On je totiž dost velký rozdíl mezi a) firma na tobě stojí, takže kdybys odešel nebo selhal, tak jí to dost ublíží a klesne zisk; a b) máš dostatečně velké pravomoci a prostor k tomu, abys zajistil růst zisku a taky abys zabránil ostatním, aby ti to kazili a způsobovali pokles zisku.
Varianta a) se vyskytuje celkem často (ale to je spíš selhání té firmy než úspěch toho jednotlivce) zatímco b) je dost výjimečné.
S tím rozdáváním podílů by se mělo začít – když už – u manažerů, aby se víc orientovali na dlouhodobě správná rozhodnutí. Těm to sice můžou zkazit nespolehliví/neschopní zaměstnanci, ale manažeři mají většinou dost vysoký plat, aby jim toto riziko kompenzoval a jednak tohle je podstata jejich práce – dělat strategická rozhodnutí, motivovat zaměstnance a kontrolovat plnění úkolů.
Ad „insider trading“ – tohle bych asi přímo nezakazoval – ono by stačilo, kdyby jejich nákupy a hlavně prodeje byly veřejně známé – pak by bylo krásně vidět, že se blíží nějaký průšvih, o kterém zatím ostatní neví.