České IT firmy a podíl

anonym

České IT firmy a podíl
« kdy: 25. 02. 2018, 21:51:06 »
Reálně je spousta firem, která stojí na jednotlivcích, případně klidně i jednom člověku. Na západě je úplně běžné si takového člověka pojistit a nabídnout mu share. Takový člověk pak má samozřejmě i úplně jinou motivaci.

Co ale vidíme v českých firmách? Kult makáčů za 50k hrubého a nad nimi vyžírka s chováním východního pasáka, který očekává full nasazení a za to nabízí stravenky. Kdy tohle už umře?

Re:České IT firmy a podíl
« Odpověď #1 kdy: 25. 02. 2018, 21:54:07 »
Ve chvíli, kdy tady bude aspoň trochu výběr lidí, kteří za podíl stojí. Pokud je to "jen" odborník, tak ten se dá vždycky najmout a zaplatit, ne mu dávat podíl.

Labrat

« Odpověď #2 kdy: 25. 02. 2018, 22:03:11 »
Ve chvíli, kdy tady bude aspoň trochu výběr lidí, kteří za podíl stojí.
To si teda počkáme.

Jenda

« Odpověď #3 kdy: 26. 02. 2018, 01:11:21 »
Já bych teda asi podíl nechtěl, investice do individuálních firem mi přijdou rizikové a ani kdyby to na mě stálo, tak tomu nějak víc nevěřím - může to pokazit někdo jiný nebo prosté řízení osudu. Plus kdyby se ta firma začala obchodovat veřejně, tak začneš mít opruz s tím, aby to nebyl insider trading, ne?

Labrat

« Odpověď #4 kdy: 26. 02. 2018, 01:19:29 »
Já bych teda asi podíl nechtěl, investice do individuálních firem mi přijdou rizikové a ani kdyby to na mě stálo, tak tomu nějak víc nevěřím - může to pokazit někdo jiný nebo prosté řízení osudu. Plus kdyby se ta firma začala obchodovat veřejně, tak začneš mít opruz s tím, aby to nebyl insider trading, ne?
Ty podíly jsou hlavně v USA nebo u startupů, kde to vyjít může a nemusí. Na druhou stranu existuje taky "salaried partner", což je zase přesný opak. V ČR jsem se s tím moc nesetkával a upřímně pochybuju, že by to většina lidí dokázala ocenit. Na druhou stranu pokud to s jedním člověkem opravdu stojí a padá, asi to nebude úplná blbost.

alshajmr

« Odpověď #5 kdy: 26. 02. 2018, 07:19:23 »
Reálně je spousta firem, která stojí na jednotlivcích, případně klidně i jednom člověku. Na západě je úplně běžné si takového člověka pojistit a nabídnout mu share. Takový člověk pak má samozřejmě i úplně jinou motivaci.

Co ale vidíme v českých firmách? Kult makáčů za 50k hrubého a nad nimi vyžírka s chováním východního pasáka, který očekává full nasazení a za to nabízí stravenky. Kdy tohle už umře?
Podily, akcie pochopitdlne funguji. Ale nikdo je nenabidne lopate ... .

technomaniak

« Odpověď #6 kdy: 26. 02. 2018, 07:55:00 »
Podily, akcie pochopitdlne funguji. Ale nikdo je nenabidne lopate ... .

Přesně. Je to hlavně o mentalitě Čechů. Kolik z vašich předků dřelo za protektorátu pro 3. říši aby mělo vyšší plat(premie)? Kolik tu práci flákalo? Stejně tak to bylo i za socíku. Honba za iluzí kariérního postupu za každého režimu vás tlačí k max. výkonu a pak až vám to docvakne, že s vámi vyjebávají jsou lidi většinou nahrazeni mladšími naivními trubami a kolečko začne nanovo.

Ovšem hlavní důvod proč se nenabízí shares(akcie,opce na akcie) je v tom, že většina firem nejsou akciovky, neobchodují se na burze + dost IT firem jsou firmy pro jednoho, dva zákazníky pro jinou firmu, stát, město, kraj a slouží pouze vyvádění  prostředků a vlastnické právo( a podíly ze zisku) mají i tichý společníci, kteří ten kšeft dokleply.
Welcome in Czechia.. 8)

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #7 kdy: 26. 02. 2018, 08:04:36 »
Já bych teda asi podíl nechtěl, investice do individuálních firem mi přijdou rizikové a ani kdyby to na mě stálo, tak tomu nějak víc nevěřím - může to pokazit někdo jiný nebo prosté řízení osudu. Plus kdyby se ta firma začala obchodovat veřejně, tak začneš mít opruz s tím, aby to nebyl insider trading, ne?

+1

On je totiž dost velký rozdíl mezi a) firma na tobě stojí, takže kdybys odešel nebo selhal, tak jí to dost ublíží a klesne zisk; a b) máš dostatečně velké pravomoci a prostor k tomu, abys zajistil růst zisku a taky abys zabránil ostatním, aby ti to kazili a způsobovali pokles zisku.

Varianta a) se vyskytuje celkem často (ale to je spíš selhání té firmy než úspěch toho jednotlivce) zatímco b) je dost výjimečné.

S tím rozdáváním podílů by se mělo začít – když už – u manažerů, aby se víc orientovali na dlouhodobě správná rozhodnutí. Těm to sice můžou zkazit nespolehliví/neschopní zaměstnanci, ale manažeři mají většinou dost vysoký plat, aby jim toto riziko kompenzoval a jednak tohle je podstata jejich práce – dělat strategická rozhodnutí, motivovat zaměstnance a kontrolovat plnění úkolů.

Ad „insider trading“ – tohle bych asi přímo nezakazoval – ono by stačilo, kdyby jejich nákupy a hlavně prodeje byly veřejně známé – pak by bylo krásně vidět, že se blíží nějaký průšvih, o kterém zatím ostatní neví.

j

« Odpověď #8 kdy: 26. 02. 2018, 08:25:46 »
Managorovi je uplne urite jak na tom firma bude za  rok, toho zajima jak na tom budou jeho premie zejtra. A jestli k tomu dostane nejaky ty akcie, tak ho to maximalne motivuje k tomu, aby pripadny prusery ututlal nez je stihne prodat. Viz intel.

Labrat

« Odpověď #9 kdy: 26. 02. 2018, 13:16:18 »
tichý společníci, kteří ten kšeft dokleply.
Welcome in Czechia.. 8)
Česky to neumí, anglicky to neumí, kraviny to píše...

3ugeene

« Odpověď #10 kdy: 26. 02. 2018, 13:46:37 »
Kde vsichni berete 50k (a nedejboze vic) ? Jsem pomerne dost zkusenej v nejedny oblasti IT a ani ve velkych mestech mi nechteli dat vic jak 30k. Je to asi zalostny, ale na prachy jsem nikdy nekoukal.  Ted jsem dokonce ve firme, kde delam pomalu praci za 6 lidi, protoze z danych oboru je tu nedostatek (programko, sprava siti, serveru, trochu vyvoj HW) a pomalu mi nadavaj za to, ze nesedim na svym miste. Protoze to tady je dulezity - sedet na svym miste, ani nemusite vubec pracovat, ale hlavne sedet na zadeki. Cesky it je fakt poradna pecka.

Mufasa

« Odpověď #11 kdy: 26. 02. 2018, 14:40:49 »
Platy sa spravidla uvadzaju v hrubom, tak dufam ze tych 30k vasich je v cistom a aj v tom pripade je to fakt malo, Nejdem tu ohurovat cislami ako je to tu bezne 100k a pod. (tomu verim len v pripadoch ako pravnicka osoba, ale to ma svoje specifika), ale tie vase mi pridu tiez dost extremne.

« Odpověď #12 kdy: 26. 02. 2018, 15:46:41 »
Kde vsichni berete 50k (a nedejboze vic) ? Jsem pomerne dost zkusenej v nejedny oblasti IT a ani ve velkych mestech mi nechteli dat vic jak 30k.
A polozil sis nekdy otazku jestli si je zaslouzis? Mozna tvoje znalosti nejsou tak uzasne jak si myslis
Děkuji za možnost editace příspěvku.

yxcv

« Odpověď #13 kdy: 26. 02. 2018, 16:03:58 »
Tak jestli je to Ostrava, tak to je ještě slušné :D

Kkt1

« Odpověď #14 kdy: 26. 02. 2018, 16:20:04 »
Kde vsichni berete 50k (a nedejboze vic) ? Jsem pomerne dost zkusenej v nejedny oblasti IT a ani ve velkych mestech mi nechteli dat vic jak 30k. Je to asi zalostny, ale na prachy jsem nikdy nekoukal.  Ted jsem dokonce ve firme, kde delam pomalu praci za 6 lidi, protoze z danych oboru je tu nedostatek (programko, sprava siti, serveru, trochu vyvoj HW) a pomalu mi nadavaj za to, ze nesedim na svym miste. Protoze to tady je dulezity - sedet na svym miste, ani nemusite vubec pracovat, ale hlavne sedet na zadeki. Cesky it je fakt poradna pecka.
Jak se jmenuje pracovni pozice kde vyvijis HW, spravujes site, servery a progreamujes? Vseznalek lesni?