Zalezi co od toho ocekavate. Pokud to management spolecnosti dovoli, tak je dneska uz financne nejvyhodnejsi si ty maily proste nechat od nekoho hostnout. Je to levne, high avail a bez prace.
Namitky co kdyby nesel internet nema cenu resit, vypadky inetu prakticky nenastavaji kdyz mate dobre pripojeni. Ja si nevzpominam ze by mi treba za posledni 3 roky nesel ten 100Mbit co mam doma vice nez 5 minut v kuse [asi restartovali BGP].
My treba hostujeme nekolik set tisic mailboxu pro ostatni ISP. V malym se nic nevyplatit delat a mame lepsi infrastrukturu a lidi nez si muzou dovolit mali ISP. Bezime to na i5/OS, downtime za poslenich asi 10 let nula. Kontrolu na SPAMy k tomu delaji x86 blades, to na mainframech nedelame, CPU licence na OS by staly prilis.
Pro podniky bych doporucoval jit do
lotuslive.com umi to i groupware a je to spolehlivejsi nez google mail na vlastni domene a umi to lip IMAP nez gmail. Porad taky pridavaji zajimave sluzby. Zacinaji na 3USD/mesic, pro malou firmu (tak 200 lidi) se za tyhle penize nevyplati mit svoji infrastrukturu. Vetsinu aplikaci z lotus live maji nainstalovanou i na
https://greenhouse.lotus.com kde se testuji a jsou zdarma k pouziti, muzete zkouset a umi to i česky. Groupware se do podniku rozhodne vyplati, opensource groupware bych nebral. Efektivita prace je vyrazne lepsi u komercnich produktu. Tady se zrovna setreni nevyplati, stejne jako u CRM ci ERP. Ty OSS co jsem videl byly hodne slaby.
My jsme meli jeden cas google apps na vlastni domene abychom si na vlastni kuzi odzkouseli zda to mame doporucovat zakaznikum a melo to dost vypadky typu nemuzu se 5 minut prihlasit do svyho uctu nebo posledni zmeny za 10 minut sly dohaje. Ten lotuslive se nam nejprve zdal prilis bloatware[proto jsme taky vzali ten google], ale ten groupware je rozhodne dost dobry pro spolupraci v tymech a je to vyborny na spolupraci se zakaznikama. Mne se treba libi ze to sleduje u sdilenych souboru kdo, jakou verzi a kdy si stahnul. A online meetingy, ty jsou pro komunikaci se zakaznikama vyborne, nemusi si instalovat zadny specialni soft. Mam rad efektivni praci.
Kdyz si to cele spocitate, tak zjistite ze cloud reseni od renomovaneho dodavatele je pro male firmy to nejlepsi. Podivejte se treba na ty google aplikace na vlastni domene, jak je to oblibene reseni. V lednu 2010 mělo LotusLive 18 milionu uzivatelu a to
za 1 rok sve existence. Google apps melo asi 20 milionu ve stejne dobe, ale google apps to neni moc podnikove a groupwarove zamereny, treba politika nastaveni pro cely podnik tam chybi.
Vas problem jako cechu je, ze neustale si chcete delat veci sami, v malem a to se nevyplati. Misto abyjste resili
celkouvou efektivitu, tak
minimalizujete porizovaci naklady. Takhle uvazuji zaci ze zakladni skoly. Kdyz ucim stredoskolaky delat startupy tak kazdemu z nich je jasne, ze bez investic to nepujde a ze je treba mit spolehlive reseni abychom se mohli venovat v klidu sve praci a nemuseli hopsat okolo infrastruktury co jsme si zmastili na kolene.
I kdyz pravda pro svy letiste jsme si zmastili ILS cat 1 na kolene protoze par set tisic dolaru se mi za 50 let starou technologii [zadnej hightek] nechtelo davat. Sehnal jsem schemata pro opravare a podle nich jsme to postavili. Taky mi rikali vsichni ze to nezvladneme postavit. Pravda nez jsme to poladili tak ta glide path byla dost sejdrem.