Holka pro všechno?

Lelman

Holka pro všechno?
« kdy: 22. 02. 2018, 09:44:37 »
Ahojte,

chci se zeptat, zda je normální aby programátor měl na starosti kromě své práce taky veškerou dokumentaci (žádny technical writer ve firmě není), když se posere infrastruktura tak to taky musí udělat sám, aby dále dělal testy (ne unit, ale veškeré regresní), taky aby byl ješte administrátorem Jiry a tak dále, když je release tak aby taky všechno připravil. Mně to nepříjde úplne v pohodě tak se chci zeptat jak to mají ostatní. Dělám ve SCRUMu tak nevím, zda to není tím nebo co, ale už mě to začína kurevsky srát a co slyším od ostatních, tak všude je to to stejný. Jo a ideálne každý SPRINT něco naprosto jiného, takže ve finále neví o ničem nic pořádne protože sprinty mají délku dva týdny.

Dík

jantarek

Re:Holka pro všechno?
« Odpověď #1 kdy: 22. 02. 2018, 10:10:25 »
Asi zalezi na velikosti firmy. Ja osobne to tak nemam, a asi bych z toho zcvokovatel. O Jiru se stara bud PM nebo nekdo z IT - na druhou stranu je to skvela prilezitost ovladat vsechny tyhle nastroje.

Otestovat si po sobe vytvor povazuji za normalni (tedy nejen unit testy ale i nejake flow kolem), je ale pravda, ze do vetsich regresi se take nepoustim a prenechavam tuto starost na testerech, kteri travi dny vymyslenim a programovanim kodu, ktery vsechno rozbije ;D

Dokud budete vse stihat, tak si myslim, ze s tou situaci asi vedeni moc delat nebude. Mozna by stacilo naznacit, ze takhle to dal nejde, ze se chcete soustredit na mene veci ale poradne.

petr

« Odpověď #2 kdy: 22. 02. 2018, 10:12:40 »
Drží tě tam zaměstnavatel snad násilím?
Když se ti to nelíbí, běž pryč....

« Odpověď #3 kdy: 22. 02. 2018, 10:16:23 »
Zalezi na projektu. Ted mam takovej kde to mam podobne - ale nevadi mi to, vlastne jsem rad, ze si tu ops stranku veci projdu celou, testy v behatu jsou celkem v pohode. U vetsich projektu mame normalne testery, ops jak kdy (neco si resime sami kdyz to chceme mit pod kontrolou, na neco pouzivame pripravene sluzby atd)
Děkuji za možnost editace příspěvku.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 22. 02. 2018, 10:26:48 »
Pozadejte zamestnavatele, aby vam k soucasnemu platu pridal jeste minimalne plat admina.

commit

« Odpověď #5 kdy: 22. 02. 2018, 10:30:20 »
nove se tomu rika DevOps :D

Lelman

« Odpověď #6 kdy: 22. 02. 2018, 10:33:38 »
Pozadejte zamestnavatele, aby vam k soucasnemu platu pridal jeste minimalne plat admina.
Je ti snad jasný jaký bude výsledek. Mně hlavně zajíma jak to mají jiní lidé, zda je opravdu moje firma norma nebo někteří z vás to mají jinak, lépe. A ne není to devops, často se stáva, že dva týdny dělám jenom na dokumentaci, to mi rozhodně nepříjde normálni, když jsem vývojář.

xxx

« Odpověď #7 kdy: 22. 02. 2018, 10:43:27 »
Je to na tebe. V pracovnej zmluve mas nejaky popis pracovnych cinnosti, ale na to by som sa odvolaval ako na posledne. Porozpravaj sa zo sefom, a ak sa vase ocakavania nezhoduju, hladaj inu robotu

Podla popisu ide o malu firmu/garazovku. Tam niekedy treba mat viac specializacii, lebo samostatny technical writer si na seba nezarobi a ak je o 20% viac uloh, ako zvladne 1 admin, tak ekonomicky nema zmysel najat dalsieho (part-time pracovnik tam nemusi byt, ked treba).

Youda

« Odpověď #8 kdy: 22. 02. 2018, 10:44:11 »
Je ti snad jasný jaký bude výsledek. Mně hlavně zajíma jak to mají jiní lidé, zda je opravdu moje firma norma nebo někteří z vás to mají jinak, lépe. A ne není to devops, často se stáva, že dva týdny dělám jenom na dokumentaci, to mi rozhodně nepříjde normálni, když jsem vývojář.

Kdyz to mas rozumne, zaplacene, v cem je problem?
Bud rad, ze mas ruznorodou praci, ktera se meni, porad jenom kodovat bez prestavky by me asi mrdlo.
Ted musim ciste jenom kodovat pul roku a uz mi to leze krkem.

Jura

« Odpověď #9 kdy: 22. 02. 2018, 10:48:38 »
toto v zadnem pripade normalni neni. Kolik mas nad sebou manageru? :) Ti asi nebudou nejschopnejsi. A hlavne budou totalne kratkozraci...

Nemocny byvas? Nuti te i presto chodit do prace?

Kazdopadne ja bych se jim na to z vysoka ... . Ve firmach priblizne stejne velikosti to asi bude priblizne stejne.
Radeji delat v korporaci a vybalancovat si praci vs volny cas.

BTW: SCRUM tady zrovna neni nejvhodnejsi. Vyhodnejsi by byl Kanban.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 22. 02. 2018, 11:08:49 »
Je ti snad jasný jaký bude výsledek.

Hele, budto ti to vyhovuje nebo ne. Pokud ne, muzes jit drzkovat a bud s tim neco budou delat nebo te vyhodi, eventualne muzes odejit. Nicmene jak tu nekdo napsal, aspon nedelas furt jen tu samou rutinu. Obcasna administrace muze byt prijemnym zpestrenim, i kdyz tedy sepisovani dokumentace asi nebude zrovna to, pro co bych rozvinul vasnivy zapal.

Nakonec si to musis rozhodnout sam. V praci je nejdulezitejsi, jak te to tam bavi a jestli plat je pro tebe prijatelny. Ono delat praci za pul mega, jako vzdycky bere javaman((, protoze neni zadna lopata, ale ktera te nudi a i jinak leze na mozek, je mnohem horsi, nez delat praci, ktera te bavi, i kdyz je za mensi plat.

BTW, me osobne by vyhovovalo, kdyby prace jeste zahrnovala aspon jeden den v tydnu prace na zahrade. :-)

Lol Phirae

« Odpověď #11 kdy: 22. 02. 2018, 11:33:57 »
aby byl ješte administrátorem Jiry

Tys vojel šéfovi manželku, ne? Tohle mi někdo zkusit hodit na krk tak se ani nevrátím z voběda...

XXX

« Odpověď #12 kdy: 22. 02. 2018, 12:01:05 »
run fast, run far...

Matias_P

« Odpověď #13 kdy: 22. 02. 2018, 12:09:34 »
ano byval som a aj teraz sem tam ako sa po slovensky pise dievca pre vsetko ... pri mne to ani inak byt nemohlo  kedze mam strednu skolu socialnu pracu a ak chcel zacat v IT tak som toto vsetko musel absolvovat a bol som podstate ako to tu pisete totalna lopata to znamena tlaciarne a staranie sa o pc ... postupom casu som schytal exchange a AD kedze sa u nas podavala hromadna vypoved v it a ja ako externy student som si nemohol dovolit hladat ine miesto ... po troch rokoch to dopadlo tak ze mam nakoniec na starosti cely exchange, ldap a par linux servery pre 5000 ludi a raz do roka absolvujem a nejake migracie  samozrejme som bol za to rad lebo clovek sa aspon nieco dalsie nauci

« Odpověď #14 kdy: 22. 02. 2018, 12:42:22 »
Ahojte,

něco naprosto jiného, takže ve finále neví o ničem nic pořádne protože sprinty mají délku dva týdny.

Myslim, ze toto je ten problem. 2 tydny je dost kratka doba. Pokud je vse pripravene a uz se "jen" koduje, tak ok, pokud se to da posunout tak ok.

K praci na infrastructure, production - operations, dokumentace. Ano mame to podobne, ale nejedeme podle zadnych utazenych pravidel, ale vydava se, az je co vydat a je to stabilni. Je nas uz vic, tak mame QA, ale to, ze kdyz se podela produkce, tak na to jdou vyvojari je normalni. Kdo jiny by to mel dat do kupy. Kdo jiny si to pak bude pamatovat a udela vse aby to nemusel znova delat? - teda pokud to byla chyba programu a ne jen nastaveni site atd. :)

Bud rad, ze je Tva prace ruznoroda mohlo by se Ti taky stat, ze se pridas  k mistnim kriklounum jak je to v praci * ze v praci porad delaji to same dokola, nebo ze nedelaji nic atd.... je toho tady plno, neda se to cist.

Jo jeste jedna dulezita vec. Pomahame si. Neni to tak, ze ja dostanu bug a at se v tom treba utopim ...
Mozna proto nam moc nesedela zadna agilni trendy metodika. Ve forme nas drzi to, ze sw, ktery piseme si taky provozujeme. Prave tento tyden mam 24/7 oncall a povazuji to za normalni. Od te doby, co to takto delame, tak nam nase dilo moc casto nepada :)