Ale Fortran s nimi bude vždy pracovat lépe a rychleji.
I než C? A proč jako?
Viz výše. Ale můžeš to sám otestovat.
Však už jsem taky pár fortranovských za**baností do Céčka přepisoval. Výsledek v Céčku byl stejně rychlý (ó jaké překvapení), občas o pár procent rychlejší nebo pomalejší. Neexistuje totiž pražádný důvod, proč by měl kompilátor z céčkového kódu generovat výrazně jiný stroják než z Fortranu (pomineme-li drobné záležitosti typu práce se zásobníkem a ukazateli).
OMG! Pro extra natvrdlé tedy ještě jednou a fakt už naposledy!
Maticové operace, komplexní čísla, logaritmy, mocniny, goniometrické funkce atd. jsou u Fortranu vestavěnými operacemi!
Z toho plyne, že kompilátor ví, oč jde a jak to může zoptimalizovat. Spousta operací jsou skryté smyčky, které v céčku musím rozepsat, aniž by měl kompilátor tušení, k čemu ta smyčka slouží. Fortraní kompilátor si tu smyčku vyrobí sám, protože s ním komunikuju o level výš než s kompilátorem céčka. Ví, kdy může bezstarostně přeházet pořadí operací, paralelizovat je, ví, které funkce jsou čisté, narozdíl od céčka je ve Fortranu zakázaný aliasing polí, takže nemusí testovat tyhle věci atd. atd.
Už ti to začíná docvakávat? Ne? Zkus zatřást hlavou, na některých nádobkách se píše"před použitím protřepat".
V céčku dělám 25 let a živí mě, ve Fortranu jsem vedle toho dělal 8 let. Bavíme se často o výpočtech, které trvají klidně týden. Když budou trvat jen 5 dnů, je to docela velká úspora.
Dneska je to tu fakt jak u blbejch na dvorku. O Fortranu tu blábolej lidi, kteří ho očividně v životě neviděli a ještě si myslej, že to nikdo nepozná.